Archive for Μάρτιος, 2007

Οι δολοφόνοι της ασφάλτου.

 

                    Οι δολοφόνοι της ασφάλτου
                 

                 Στίχοι:   Οι δολοφονημένοι νέοι της ασφάλτου.
                 Μουσική: »           »              »     »        » 
                 Πρώτη εκτέλεση:  »               »     »        »

            

             Φωτεινή διαφήμιση απ΄την άσφαλτο μ΄εκτρέπει
            σαν εφιάλτης η εκτροπή πως μοιάζει
            μαύρος ο θάνατος μπροστά μου στέκει
            κι ο ουρανός αστράφτει, κλαίει και βροντάει.
            
             Η φωτεινή διαφήμιση σαν κάτι να μου λέει
            κι ο θάνατος πως θα κοιμηθούμε αντάμα,
            μου φεύγει το τιμόνι από το χέρι
            του θανάτου σα να ήμουνα το τάμα.

            ΄Ενα σύννεφο αλλόκοτο στον ουρανό,
             ένα σύννεφο σαν κάτι να μου γνέφει
             σκοτάδι σκέπασε τον Υμηττό
             κι ένιωσα βαριά τη γη στην άβυσσο να πέφτει. 
              

               

Comments off

Κύριε Πρωθυπουργέ, μια συμβολική σας ενέργεια, μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της γενοκτονίας της ασφάλτου. Απάντηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κωνσταντάρα σε πρόταση νόμου για την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Οδικής Ασφάλειας.

    

 

                    Στην πρόταση μας νόμου (Μανώλη Σταυρουλάκη και Θαν.Τσιώκου Πλαπούτα) που επιδόθηκε σ΄όλους τους βουλευτές του Κοινοβουλίου την Παρασκευή 23-3-07, δια της οποίας επιδιώκεται κατόπιν ομόφωνης ψήφισης και από τα 300 μέλη της Βουλής, η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Οδικής Ασφάλειας, για να τεθεί τέρμα στη γενοκτονία της ασφάλτου, πήραμε την παρακάτω απάντηση από τον Βουλευτή της Ν.Δ. κ.Δημήτρη Κωνσταντάρα:

                                        » ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
                                    ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ
                              Βουλευτής Α΄Αθηνών-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                                                                                      27 Μαρτίου 2007
             Αγαπητοί κύριοι Σταυρουλάκη και Τσιώκο-Πλαπούτα
 
 ΄Ελαβα την επιστολή σας, τη διάβασα προσεκτικά και ξανάκανα, για άλλη μιά φορά, τις ίδιες σκέψεις, θλιβερές σκέψεις για τη σημερινή μας κοινωνία, για τη σημερινή μας πραγματικότητα έτσι,όπως τη φτιάξαμε, έτσι όπως την ανεχόμαστε, έτσι όπως της επιτρέψαμε να γίνει. Σας συμπαρίσταμαι ως δημοσιογράφος, ως συγγραφέας, ως φιλόλογος, ως βουλευτής, ως πατέρας ως άνθρωπος.
  Στέκομαι στο πλευρό σας, θρηνώ με το θρήνο σας, οργίζομαι με την οργή σας. Ανήκω στην κατηγορία των δημοσιογράφων που από το 1970 γράφω, σχολιάζω, επικρίνω, επισημαίνω αυτά που επισημαίνετε και ζητάτε. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αλλά όχι αρκετά. ΄Οχι επαρκώς.
  Παραμένουμε αθωράκιστοι, απροστάτευτοι, μόνοι και ανύποπτοι και ανίκανοι και αναλώσιμοι απέναντι στη δολοφονική βλακεία και την εγκλημαική αδιαφορία των κάθε λογής «πιστολέρο» της ασφάλτου ή των γραφείων.
  Συνεχίζω να πολεμάω τη βλακεία, την ανοησία, την αδιαφορία που υποστηρίζεται από την αναποτελεσματικότητα των «χαρτογιακάδων» που κλεισμένοι στο γυάλινο σπιτάκι τους, βλέπουν τα «τραίνα να περνούν» και απλώς…σχολιάζουν. Θα συνεχίσω αυτή τη μάχη, ελπίζοντας να μη μείνει άγονη. Και να ξέρετε οτι σας στηρίζω και σας συμπαρίσταμαι.
                                                      Με θερμές ευχές
                                                Δημήτρης Κωνσταντάρας»

Κύριε Κωνταντάρα,
   Είχατε την ευαισθησία να απαντήσετε στην «επιστολή» μας, την οποία απευθύναμε και στους 300 της Βουλής, στην οποία περιέχεται πρόταση νόμου,που επιβάλλεται να την κάνει δεκτή ομόφωνα το Κοινοβούλιο, για να τεθεί τέρμα στη γενοκτονία της ασφάλτου.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση ένω έχει εξαγγείλει από τον Ιανουάριο του 2005 τη Δημιουργία Γραμματείας οδικής Ασφάλειας, η Γραμματεία αυτή δεν λειτουργεί, και με ημίμετρα, η κυβέρνηση, όπως είναι η τροποποίηση του Κ.Ο.Κ στις 25-1-2007, προσπαθεί να «σταματήσει» τη γενοκτονία της ασφάλτου.
Κύριε Κωνσταντάρα,
 
  Κυβέρνηση, και αξιωματική αντιπολίτευση (και η λοιπή αντιπολίτευση) έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί  κυριολεκτικά «δολοφονούν» τον πληθυσμό της χώρας στην άσφαλτο, γιατί εν τέλει είναι δέσμιοι άνομων οικονομικών  συμφερόντων, τουλάχιστον δέσμιοι των «νταβατζήδων» της υπαίθριας διαφήμισης, που τα πλοκάμια της έχουν αλώσει όλους τους θεσμούς , που ήδη κείνται ημιθανείς, τα ΜΜΕ κ.λ.π. Επτά τώρα χρόνια και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από την παρούσα και από πάρα πολλές δημόσιες υπηρεσίες έχουμε λάβει  αμέτρητες απαντήσεις, που μας λένε ή οτι κάποια άλλη υπηρεσία είναι αρμόδια να δώσει λύση στο πρόβλημα της οδικής ασφάλειας ή οτι είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο που διέπει τα της οδικής ασφάλειας ή  οτι οι δήμοι είναι υπαίτιοι.

Κύριε Κωνσταντάρα ποιος Κυβερνά αυτή τη  Χώρα;
 
  Προτείνουμε στον Πρωθυπουργό, και σε σας, μαζί με μας τους συγγενείς των «δολοφονημένων» στην άσφαλτο  παιδιών μας, (και δυστυχώς οι «δολοφονίες» συνεχίζονται), να πάμε και να ξηλώσουμε συμβολικά (σημάδι γενναίας πολιτικής  βούλησης) μια απ΄τις εκατοντάδες χιλιάδες  διαφημιστικές πινακίδες- παγίδες θανάτου εμπορικής και πολιτικής(!) διαφήμισης, ώστε την επομένη να ξηλωθούν,σύμφωνα με τον νόμο, από τα συνεργεία καθαριότητας των δήμων.
 
  Κύριε Κωνσταντάρα, έχουμε την πεποίθηση οτι το κυκλοφοριακό θα λυθεί ριζικά μόνο με την  γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προλογισμό(και από Κοινοτικά Κονδύλια) ενός Ενιαίου Φορέα Οδικής Ασφάλειας, όπως έχει γίνει σ΄όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, που θα λειτουργεί επι εικοσιτετραώρου βάσεως με συνέπεια και συνέχεια.  
 

                                       

                      

         

                                     

Comments off

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: Σταματήστε τώρα τη γενοκτονία της ασφάλτου. Υπόλογοι οι κυβερνώντες,εξ ενδεχομένου δόλου ή βαρύτατης αμέλειας.

               

                              ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ 300 ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ:
                              ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
                              ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ; 
                              ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ;
                              ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΚΑΡΟΛΕ ΠΑΠΟΥΛΙΑ; 
                              ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ Ή ΤΑ ΑΝΟΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
                              ΤΩΝ ΠΕΝΤΕΞΙ «ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ»;  

                                                                                
  

                                   Ï?άÏ?Ï?Ï?η00016.jpg            
   Η παρακάτω φωτογραφία εικονίζει  εικονοστάσιο στη μνήμη κάποιου νεαρού που έχασε την ζωή του  στο οδόστρωμα λόγω τροχαίου ατυχήματος. Οι υπαίτιοι γνωστοί: Πριν απ΄όλα οι κυβερνώντες οι οποίοι έχουν επιτρέψει σε ελάχιστους εγκληματίες μεγαλοδιαφημιστές, εργολάβους κ.λ.π. να καταλαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους των πόλεων ,κατά μήκος του οδικού δικτύου της χώρας, που αποτελούν δημόσια κτήση  και να τους μετατρέπουν δια της ιδιοτικοποίησης και εμπορευμαποίησης  υπέρ της υπαίθριας διαφήμισης, σε «οικονομικές μονάδες» που αποφέρουν πακτωλό μαύρου χρήματος, υπέρ ελαχίστων νταβατζήδων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε απέραντο νεκροταφείο.  

                       ScannedImage-87.jpg

Η λύση είναι μία: Η δημιουργία αμέσως από την Κυβέρνηση Ενιαίου Φορέα Οδικής Ασφάλειας, με αποκλειστικές αρμοδιότητες, για να τεθεί τέρμα στην καθοδηγούμενη πλέον γενοκτονία τη Ασφάλτου.

Το παρακάτω κείμενο μαζί με σχετική Πρόταση νόμου που ήδη έχει δημοσιευθεί στην «διαδρομή» επιδόθηκε και στα 300 μέλη του Κοινοβουλίου, στις 23-3-07, για να εισαχθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί ομόφωνα. Μόνο έτσι  θα τεθεί τέρμα στη γενοκτονία της ασφάλτου:

        » Κύριοι Βουλευτές,
   Οι υπογράφοντες χάσαμε τα παιδιά μα στο οδόστρωμα εξαιτίας διαφημιστικών πινακίδων-παγίδων θανάτου (ένα στα δέκα τροχαία ατυχήματα οφείλεται σ΄αυτές).
  Για να σταματήσει το μεγάλο έγκλημα της γενοκτονίας της ασφάλτου, πίσω απότο οποίο κρύβονται μεγάλα άνομα οικονομικά συμφέροντα, προτείνουμε σ΄όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου τον παρακάτω Νόμο, που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα www.diadromi.com, ώστε να εισαχθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί ομόφωνα απ΄όλους τους βουλευτές.
  Με την πρόταση αυτή νόμου επιδιώκεται η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Οδικής Ασφάλειας, με αποφασιτικές αμοδιότητες για να λυθεί ριζικά το κυκλοφοιακό πρόβλημα και να σταματήσει αμέσως η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινόχρηστων χώρων(πεζοδρομίων, χώρων πρασίνου, πλατειών, νησίδων ασφαλείας κ.λ.π.) που ανήκουν σ΄όλο τον Ελληνικό πληθυσμό και αποτελούν δημόσια κτήση.
   Η ανοχή  της Κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και όλων των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται ή όχι στο Κοινοβούλιο, απένανι σ΄αυτό το μεγάλο οικονομικό έγκλημα, που αφανίζει κυρίως τα νιάτα της Ελλάδας στο οδικό δίκτυο της χώρας, ισοδυναμεί όχι απλώς με συγκάλυψη, αλλά με καθοδήγηση (εξ ενδεχομένου δόλου ή βαρύτατης αμέλειας) της γενοκτονίας της ασφάλτου χάριν εγκληματικών ολιγαρχικών οικονομικών συμφερόντων.
  Εμείς χαροκαμένοι για όλη μας τη ζωή, σας προτείνουμε τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Οδικής Ασφάλειας, πράγμα που εσείς οι κυβερνώντες, έπρεπε να είχατε αντιμετωπίσει πριν από 20 και πλέον χρόνια.
 Δεν «πάει άλλο». Ολα τα μέλη του Κοινοβουλίου και ιδιαίτερα η κυβέρνηση αναλαμβάνουν βαρύτατες ευθύνες αν δεν σταματήσουν αμέσως την γενοκτονία της ασφάλτου.-
                                                          
                                              Αθήνα 22-3-2007

Μανώλης Ι.Σταυρουλάκης .Τηλ.210 8064858 

Θανάσης Δ. Τσιώκος -Πλαπούτας, δικηγόρος Αθηνών. Τηλ.2103639164 «

Comments off

Κύριε Καραμανλή και κύριε Παυλόπουλε, γιατί συγκαλύπτετε το έγκλημα της `υπαίθριας διαφήμισης`; Μήπως γιατί ο ετήσιος τζίρος απ΄αυτή είναι 250 εκατομ.ευρώ; Είστε δέσμιοι των νταβατζήδων; Αυτοί σας εκλέγουν; Εξαγγείλατε τον Ιανουάριο του 2005 τη δημιουργία Γραμματείας για την οδική ασφάλεια. Γιατί δεν λειτουργεί;

 

 Η εφημερίδα «Αμαρύσια»  που εκδίδεται στο Μαρούσι , δημοσίευσε στις 2-3-2007 το παρακάτω ρεπορτάζ για το έγκλημα της υπαίθριας διαφήμισης, που μας σκοτώνει στην άσφαλτο. Παρόμοιο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χρήστου Μπόκα δημοσίευσε στις 4-3-2007 και η εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»:

«Tι κάνατε για τις πινακίδες;

Εκτύπωση E-mail
02.03.2007
Το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή ερωτήσεις τριών βουλευτών, ζητεί από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων και τον Δήμο Αμαρουσίου, απολογισμό για τα πεπραγμένα τους στο θέμα της τοποθέτησης παράνομων διαφημιστικών πλαισίων, για τη διετία 2005 και 2006.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, την άνοιξη (ίσως κι εντός του Απριλίου) αναμένεται να καταφθάσει στον Δήμο μας το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη δημοτική αρχή στο επίμαχο θέμα, το οποίο κάθε άλλο παρά ευχάριστες διαπιστώσεις θα περιέχει…

Ανοίγει το «καυτό» ζήτημα με τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που συρρέουν στα δημοσιογραφικά γραφεία της εφημερίδας μας. Το θέμα, με πρωτοβουλία και βουλευτών, παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις, επιβεβαιώνοντας όσους κάνουν λόγο για διαρκές οικονομικό -και όχι μόνο- έγκλημα, που πολλοί γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι θίγουν. Μάλιστα, σε σχετική Ερώτηση που έγινε στη Βουλή γίνεται και έμμεση αναφορά στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ σχετικά με την παραποίηση εγγράφων για την αδειοδότηση διαφημιστικών πινακίδων.

Παράλληλα, με βάση πληροφορίες που έχουμε, την άνοιξη (ίσως τον Απρίλιο) θα φθάσει στον Δήμο Αμαρουσίου το πόρισμα του ελέγχου για τις πινακίδες από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο κάθε άλλο παρά ευχάριστο θα είναι για την προηγούμενη δημοτική διοίκηση.
Εν τω μεταξύ, βέβαια, το χάος των διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών στην πόλη μας καλά κρατεί, ενώ η όποια κινητοποίηση της ΔΕΗ για το κόψιμο του ρεύματος στα παρανόμως ηλεκτροδοτούμενα πλαίσια μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε από παράγοντες της Εταιρείας, πολλές πινακίδες που… συσκοτίστηκαν για ένα διάστημα, πολύ σύντομα… ξαναείδαν το φως.

Την ίδια στιγμή, πολίτες σπεύδουν να μας ενημερώσουν για την πλειάδα των διαφημιστικών πινακίδων που φιλοξενούνται σε ταράτσες κτηρίων, πάνω σε αμφίβολης ασφάλειας κατασκευές. Κάποιοι από αυτούς αναρωτιούνται τι θα συμβεί, για παράδειγμα στη Λεωφόρο Κηφισιάς, εάν φυσήξει ένας δυνατός άνεμος και κάποια από αυτές τις πινακίδες προσγειωθεί στο οδόστρωμα. Εμείς ούτε θα θέλαμε να φανταστούμε την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά ίσως κάποιοι αρμόδιοι θα έπρεπε να λάβουν τα μέτρα τους πριν το παραπάνω σενάριο ξεφύγει από τη σφαίρα της υπόθεσης…

H παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ

Η παράξενη σιωπή που καλύπτει το θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, τουλάχιστον, δεν είναι καθολική. Κάποιοι βουλευτές φαίνεται ότι ευαισθητοποιούνται από τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες και ασκούν, στο πλαίσιο των συνταγματικών υποχρεώσεών τους, το καθήκον τους. Ανάμεσά τους και οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλάκος και Λιάνα Κανέλλη, οι οποίοι υπέβαλαν στις αρχές Φεβρουαρίου Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με τις διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος των οδών.
Στην Ερώτησή τους οι εν λόγω βουλευτές αναφέρουν:

«Όπως ομολογείται από τους αρμοδίους, είναι χιλιάδες οι παράνομες και επικίνδυνες για τους οδηγούς διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος των δρόμων, εντός και εκτός των πόλεων. Από αυτήν την αιτία έχουν προκληθεί πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί σε τροχαία δυστυχήματα.
Ο αριθμός όλο και αυξάνει γιατί οι επιφορτισμένοι με την ευθύνη και τον έλεγχο της διενέργειας της υπαίθριας διαφήμισης ανέχονται αυτήν την κατάσταση και, μερικές φορές, συμπράττουν με πράξεις ή παραλείψεις τους.
Οι Περιφέρειες, οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΔΕΗ, οι αστυνομικές αρχές και όσοι εμπλέκονται στο όλο ζήτημα οφείλουν να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην εξάλειψη της παρανομίας, στην προστασία των οδηγών, στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
• Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν πάρει οι Περιφέρειες και οι ΟΤΑ και ποια τα αποτελέσματα; Το υπ. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης οφείλει να ελέγχει και να εποπτεύει την πορεία αντιμετώπισης του ζητήματος.
• Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και ποια τα αποτελέσματα;
• Η ΔΕΗ σε τι ελέγχους έχει προχωρήσει για την παράνομη ηλεκτροδότηση των διαφημιστικών πινακίδων, σε ποιες άλλες ενέργειες και ποια τα αποτελέσματα; Η ενημερωτική επιστολή που έχει σταλεί για να αναλάβουν οι ΟΤΑ τις ευθύνες τους φυσικά δεν αρκεί.
• Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων και άλλων ενεργειών από τις αστυνομικές υπηρεσίες, όταν στις 6/4/06 (σε απάντησης σχετικής ερώτησης) το υπ. Δημόσιας Τάξης είχε διευκρινίσει: «… διαπιστώθηκε η παράνομη τοποθέτηση 2.204 διαφημιστικών πινακίδων… όμως παρέμειναν στη θέση τους οι 1.893…»».

Οι βουλευτές
Αντώνης Σκυλάκος
Λιάνα Κανέλλη

Αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ

Αντίστοιχη παρέμβαση για το επίμαχο θέμα έκανε, όμως, και ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, και Δημόσιας Τάξης. Και μόνο το θέμα της Ερώτησής του λέει πολλά… «Παγίδες θανάτου στους δρόμους οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Εξαπάτηση της Διοίκησης ή συμπαιγνία με εταιρείες-«φαντάσματα» για την εγκατάσταση και μη καθαίρεσή τους;». Η πλήρης ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

«Πολλές φορές έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας οι δικαστικές προσφυγές τραγικών γονέων και άλλων συγγενών προσώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας διαφημιστικών πινακίδων, οι οποίες τοποθετούνται παράνομα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, είτε χωρίς σχετική άδεια είτε παραβιάζοντας τις προδιαγραφές της.
Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι υπάρχουν πινακίδες η αίτηση για εγκατάσταση των οποίων είχε απορριφθεί, αλλά για τις οποίες παρουσιάζονται «άδειες» με τους αριθμούς πρωτοκόλλου των απορριφθεισών αιτήσεων (σ.σ. η περίπτωση που είχε αποκαλύψει η «Α»). Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, φαίνεται πως λειτουργεί κύκλωμα το οποίο επιχειρεί να χρηματίσει ή να παραπλανήσει τους αρμοδίους για την έκδοση των αδειών δημόσιους λειτουργούς, με τη μεσολάβηση εταιρειών-«φαντασμάτων», οι οποίες σε περίπτωση απόφασης για αποξήλωση των πινακίδων αναλαμβάνουν να καθυστερήσουν ή και να ματαιώσουν την εκτέλεση της σχετικής απόφασης.
Μελέτες έχουν αποδείξει πως το 12% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε διαφημιστικά πλαίσια, ενώ το 70% των πλαισίων αυτών δεν διαθέτουν άδεια εγκατάστασης. Αν και τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από παράνομα εγκατεστημένες πινακίδες δεν προκαλούν πάντα τραυματισμούς ή θανάτους, είναι ωστόσο πρόκληση προς το κοινό αίσθημα οδικής ασφάλειας να παρουσιάζονται οι πολιτειακοί θεσμοί ανίκανοι να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό.


Επειδή η προάσπιση της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας και των κεντρικών, περιφερειακών ή τοπικών οργανωτικών δομών της.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό ότι τα κέρδη ορισμένων παρανομούντων διαφημιστών είναι δυνατόν να τίθενται υπεράνω της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας του συνόλου των πολιτών.
Επειδή η κεντρική και αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απαράδεκτο να αδιαφορούν για το πρόβλημα ή, ακόμη χειρότερα, να φέρονται ως τμήματα του παράνομου κυκλώματος που εγκαθιστά και συντηρεί τις διαφημιστικές πινακίδες.


Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. υπουργοί:
• Σε ποιες άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να ευρεθούν και καθαιρεθούν στο σύνολό τους τα παρανόμως τοποθετημένα, στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, διαφημιστικά πλαίσια, τα οποία αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την οδική ασφάλεια, αρχίζοντας από τις περιπτώσεις στις οποίες είχαμε βεβαιωμένα ατυχήματα;
• Σε ποιες άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να διερευνηθεί η διαδικασία χορήγησης αδειών εγκατάστασης και επίβλεψης των διαφημιστικών πλαισίων και να εντοπισθούν και κολασθούν σύμφωνα με τον νόμο οι παρανομούντες, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για λειτουργούς της Πολιτείας, αλλά και να αποζημιωθούν τα θύματα;
• Πότε και ποιες σχετικές ρυθμίσεις πρόκειται να εισάγουν σχετικά με την εγκατάσταση και τον έλεγχο συμμόρφωσης με τις τιθέμενες προδιαγραφές των διαφημιστικών πλαισίων στο οδικό δίκτυο, ώστε τόσο η αδειοδότηση όσο και ο έλεγχος συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές να καταστούν απλούστερες και πιο διαφανείς, για την προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας του συνόλου των χρηστών του οδικού δικτύου;»

Ο Eρωτών βουλευτής
Μάρκος Μπόλαρης

Τώρα κινητοποιείται το ΥΠΕΣΔΑ

Οι Ερωτήσεις των παραπάνω βουλευτών κινητοποίησαν, τελικώς, το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο και απέστειλε επείγον έγγραφο (ημερομηνία 16/2/2007) προς τις περιφέρειες του Κράτους, γραφεία Γενικών Γραμματέων, «ΕΑΧΑ Α.Ε.», Δήμο Αθηναίων, Δήμο Αμαρουσίου και Δήμο Παπάγου, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

«Σας αποστέλλουμε συνημμένα φωτ/φα των ανωτέρων Ερωτήσεων που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Α. Σκυλάκος, Λ. Κανέλλη και Μ. Μπόλαρης αντίστοιχα, αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, οι Περιφέρειες του Κράτους και η «ΕΑΧΑ Α.Ε.», προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στους όρους διενέργειας υπαίθριας διαφήμισης και παρακαλούμε, λόγω αρμοδιότητάς σας, όπως μας ενημερώσετε άμεσα, και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 21-2-2007, στο fax…, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου ο κ. Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης να ενημερώσει εγκαίρως την Εθνική Αντιπροσωπεία.


Ειδικότερα, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε τα ακόλουθα στοιχεία για τα δύο τελευταία έτη (2005 και 2006):
1. Αριθμός διαφημιστικών πινακίδων που διαπιστώθηκε ότι έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα, άνευ άδειας του οικείου ΟΤΑ ή σε χώρους που δεν έχουν καθορισθεί για προβολή υπαίθριας διαφήμισης.
2. Από τις ανωτέρω διαφημιστικές πινακίδες, πόσες καθαιρέθηκαν εκουσίως από τους ιδιοκτήτες τους και πόσες καθαιρέθηκαν ή τέθηκαν εκτός λειτουργίας μέχρι σήμερα από τους ΟΤΑ στους οποίους αποστέλλεται το παρόν, την Περιφέρεια και την «ΕΑΧΑ Α.Ε.».
3. Συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για την αφαίρεση, εξάλειψη ή απομάκρυνση των παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων».

Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να πληροφορηθούμε ποια στοιχεία έδωσε η νέα διοίκηση, υπό τον κ. Γιώργο Πατούλη, απαντώντας στο αίτημα του ΥΠΕΣΔΑ. Κι αυτό, καθώς τα στοιχεία της διετίας 2005-20006 που ζητεί το αρμόδιο υπουργείο αφορούν στην τελευταία «καυτή» περίοδο της θητείας του απερχόμενου δημάρχου Παναγιώτη Τζανίκου…  
                                           Θάνος Σταθόπουλος

 

Comments off