Archive for April, 2013

Ο Φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας κατά του ηγεμονικού ρόλου της Γερμανίας

Όπως γράφει ο Guardian, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της γερμανικής πολιτικής διανόησης, ο Γιούργκεν Χάμπερμας, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση, ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία στη χώρα του μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ότι ο ηγεμονικός της ρόλος στην ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή.

Ο Χάμπερμας ζήτησε αναθεώρηση εκ βάθρων της γραμμής που ακολουθεί σήμερα η Γερμανία και τη στροφή από τις απαιτήσεις για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και των δημοσίων υπηρεσιών, σε μία πολιτική αλληλεγγύης, με από κοινού ανάληψη ευθυνών από το σύνολο της ευρωζώνης, την κοινοτικοποίηση του χρέους και την έκδοση ευρωομολόγων.

Αναφερόμενος στη χώρα του, ο 83χρονος διανοητής δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση κρατά στα χέρια της το κλειδί για το μέλλον της ΕΕ. Το βασικό ερώτημα δεν είναι μόνο αν η Γερμανία είναι σε θέση να αναλάβει την πρωτοβουλία, αλλά και κατά πόσο τη συμφέρει να το κάνει αυτό».

«Ο ηγετικός ρόλος που έτυχε σήμερα στη Γερμανία δεν ξυπνά μόνο φαντάσματα της ιστορίας, αλλά μας δελεάζει να ακολουθήσουμε μία μονομερή, εθνική, πορεία ή να υποκύψουμε σε δυναμικές φαντασιώσεις μίας “γερμανικής Ευρώπης”», πρόσθεσε ο Χάμπερμας.

«Εμείς οι Γερμανοί θα πρέπει να έχουμε μάθει από τις καταστροφές του πρώτου μισού του 20ού αιώνα και είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να αποφύγουμε το δίλημμα ενός ημι-ηγεμονικού στάτους το οποίο σπανίως μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να διολισθήσει σε συγκρούσεις».

Οπως σχολιάζει ο Guardian, ο Χάμπερμας, ένας από τους διανοητές που συνέβαλε στην διαμόρφωση της Γερμανίας τα τελευταία 50 χρόνια, κάλεσε την ΕΕ να μετατραπεί σε μία υπερεθνική δημοκρατία και η ευρωζώνη να γίνει μία πλήρως λειτουργική πολιτική ένωση, ενώ επιτέθηλε στην «τεχνοκρατική» διαχείριση της κρίσης από τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους ηγέτες.

Στην πρώτη του μεγάλη ομιλία για την κρίση στην ευρωζώνη στο Πανεπιστήμιο του Λουβέν, κοντά στις Βρυξέλλες ο Χάμπερμας απηύθυνε έκκληση για ανάκαμψη των ευρωπαϊκών καταδικασμένων συνταγματικών φιλοδοξιών, υποστηρίζοντας ότι η αποσύνδεση ανάμεσα σε όσα χρειάζονται να γίνουν στην οικονομική πολιτική και όσων έχουν κριθεί πολιτικά εφικτό για τους ψηφοφόρους είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ήπειρος.

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας είναι ο σημαντικότερος φιλόσοφος της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1929 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και σπούδασε στα πανεπιστήμια του Γκέτινγκεν, της Ζυρίχης και της Βόννης φιλοσοφία, ιστορικές και κοινωνικές επιστήμες, ψυχολογία, γερμανική φιλολογία. Το 1954 υπέβαλε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα «Das Absolute und die Geschiechte. Von der Zwiespaltigkeit in Schellings Denken» («Το απόλυτο και η Ιστορία. Περί της διαιρετότητος στη σκέψη του Σέλινγκ») στο πανεπιστήμιο της Βόννης. Το 1962 δημοσιεύεται η διατριβή του επί υφηγεσία με θέμα «Strukturwandel der Offentlichkeit» («Δομική αλλαγή της δημόσιας σφαίρας»). Το 1964 αναγορεύεται καθηγητής της φιλοσοφίας και της κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Το 1968 δημοσιεύεται το έργο του Erkenntnis und Interesse (Γνώση και ενδιαφέρον), το οποίο προκάλεσε ατέρμονες συζητήσεις σε επιστημονικό και επιστημολογικό επίπεδο.
Κατά το διάστημα 1971-1981 διευθύνει το Ινστιτούτο Max Planck στο Στάρνμπεργκ με ερευνητικό αντικείμενο τις «συνθήκες ζωής στον επιστημονικοτεχνικό κόσμο». Το 1981 δημοσιεύεται το δίτομο έργο του Theorie des kommunikativen Handelns (Θεωρία του επικοινωνιακού πράττειν), στο οποίο διατυπώνεται η ιδέα της κοινωνίας ως επικοινωνίας. Το 1985 δημοσιεύεται το βιβλίο του Der philosophische Diskurs der Moderne (Ο φιλοσοφικός Λόγος για την νεωτερικότητα), στο οποίο ανασυγκροτεί τη συζήτηση για την αυτοσυνείδηση και την κριτική του μοντέρνου φιλοσοφικού Λόγου. Τον Οκτώβριο του 1993 αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιούνιο του 1994 συμπλήρωσε τον κύκλο καθηγεσίας του στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

Comments

Α Θ Η Ν Α

ΑΘΗΝΑ

Αθήνα σε είπαν διαμαντόπετρα,

Της γης το δαχτυλίδι

Μα εγώ σε λέω ψυχή

του Σύμπαντος στολίδι.

Ακρόπολη, καστρόπολη

Παρθένα, αμόλυντη θεά μου

Άρωμα δάφνης,  γιασεμιού

αμάραντου και θυμαριού

αιώνιε έρωτά μου.

Γήϊνη, συμπαντική

Γαλανομάτα  Αθήνα

Αιώνες βάρβαροι σε πολιορκούν

Για να σε κάνουν μνήμα.

Αθήνα, αθάνατη Θεά

Εκπέμπεις φως αιώνιο

Μ΄ ακόντιο, κότινο ελιάς

Κι Ελευθερίας Νόμο

Του Σύμπαντος είσαι  η πνοή,

η μέθη, η γαλήνη,

Κι ο όρκος ο παντοτινός
Πως ο κόσμος είναι αιώνιο Φως
Και φωτεινός θα μείνει

Comments

H ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΤΗΣ Deutsche Bank.-

Αντιμέτωπη με την αρμόδια εποπτική Αρχή των γερμανικών τραπεζών θα βρεθεί η Deutsche Bank για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο οποίο εμπλέκεται. Ωστόσο, όπως προκύπτει από δηλώσεις της επικεφαλής της BaFin, Εκλε Κένιχ, η τράπεζα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για τη δραστηριότητά της στους φορολογικούς παραδείσους.

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» οδήγησαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητήσει τα στοιχεία, προκειμένου να ελεγχθούν από τις αρμόδιες Αρχές και εφόσον κριθεί απαραίτητο να ξεκινήσουν οι ανάλογες εισαγγελικές έρευνες. Το ποσό που χάνει το γερμανικό Δημόσιο από τη φυγή σε φορολογικούς παραδείσους υπολογίζεται στα 400 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του γερμανικού συνδικάτου εφοριακών, Τόμας Αϊγκεντάλερ, ο οποίος ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στις επιχειρήσεις.
Τις τράπεζες υπερασπίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών, Αντρέας Σμιτς, ο οποίος απέκρουσε κάθε κατηγορία περί συνευθύνης των τραπεζών. «Εν πρώτοις πρόκειται για ιδιώτες και οργανώσεις που μεταφέρουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους μέσω των τραπεζών, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ελέγξουν τη φορολογική «ειλικρίνεια» των πελατών τους γιατί απλά δεν διαθέτουν τα εργαλεία για να το κάνουν, εξάλλου εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακολουθούν στρατηγική του διάφανου και καθαρού χρήματος». Ο… χορός των σκανδάλων της Deutsche Bank δεν έχει τέλος. Μετά την αποκάλυψη των «Financial Times» ότι «μαγείρεψε» τα οικονομικά της στοιχεία για να κρύψει μία «τρύπα» στον ισολογισμό της τάξης των 12 δισ. δολαρίων, έρχεται στο φως η ύποπτη εμπλοκή της σε φορολογικούς παραδείσους.
Τα σκάνδαλα της Deutsche Bank είναι πολλά. Μετά την αποκάλυψη των «Financial Times» ότι «μαγείρεψε» τα οικονομικά της στοιχεία για να κρύψει μία «τρύπα» στον ισολογισμό της τάξης των 12 δισ. δολαρίων, έρχεται στο φως η ύποπτη εμπλοκή της σε φορολογικούς παραδείσους.

Οπως έγραψε η «Suddeutsche Zeitung» βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο των «Offshoreleaks», το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας είχε ιδρύσει περισσότερες από 300 εταιρείες-μαϊμού σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους και κυρίως στις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, που έκανε υποδείξεις και έψεγε με κάθε ευκαιρία τις χώρες του Νότου, αλλά και τις τράπεζές τους, κατηγορώντας τες είτε για αλόγιστες σπατάλες είτε για αδιαφανείς μεθόδους, βρίσκεται το ίδιο στο μάτι του κυκλώνα και δη με πολλαπλές καταγγελίες.

Τα στοιχεία των Offshoreleaks δείχνουν ότι έως το 2010 -υπενθυμίζουμε ότι ο Γιόζεφ Ακερμαν ήταν ακόμη επικεφαλής της τράπεζας- η Deutsche Bank είχε χρησιμοποιήσει τη θυγατρική της στη Σιγκαπούρη για να ιδρύσει 309 εικονικές εταιρείες και καταπιστεύματα.

Ντοκουμέντα
Στα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Suddeutsche Zeitung» εμφανίζονται εταιρείες - φαντάσματα με ονόματα όπως Roseburn ή White River Holdings Group και η τράπεζα δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει καμιά πληροφορία σχετικά με το ποιος ήταν ο λόγος ύπαρξής τους και για λογαριασμό ή κατ’ εντολήν τίνος έγινε η ίδρυσή τους.

Το εύρος του δικτύου offshore που διέθετε η γερμανική τράπεζα σαφώς δεν φτάνει το θηριώδες μέγεθος της δράσης της UBS, για παράδειγμα, ωστόσο το εμβληματικό για τη γερμανική οικονομική πολιτική χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά. Μόνο σε μικρότερη κλίμακα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι συνεργάτης της τράπεζας στη θυγατρική της Σιγκαπούρης βοήθησε έναν πελάτη με συνοπτικές διαδικασίες να περάσει το σκάφος του στην εταιρεία offshore που είχε στο όνομά του.

Η Deutsche Bank αρνείται κάθε κατηγορία, ισχυριζόμενη ότι οι ενέργειές της και η δραστηριότητά της σε υπεράκτιες εταιρείες ήταν απολύτως νόμιμες. «Δεν παρείχαμε ποτέ υπηρεσίες για ίδρυση εταιρείας σε φορολογικούς παραδείσους. Η Deutsche Bank έχει λάβει πάρα πολλά μέτρα, ώστε να εμποδίσει την εκμετάλλευση των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει για τον σκοπό του ξεπλύματος χρήματος» σημειώνει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Προφανώς, βέβαια, αναφέρεται σε μέτρα που ελήφθησαν μετά την αλλαγή φρουράς στην κεφαλή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και την τοποθέτηση των Ανσου Γιάιν και Γιούργκεν Φίτσεν.

Η «Suddeutsche Zeitung» διαψεύδει την τράπεζα, πάντως, γράφοντας ότι η Deutsche Bank διαφήμιζε με αρκετά ενεργητικό τρόπο τις υπεράκτιες υπηρεσίες της στην ιστοσελίδα της dboffshore.com. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι ο Μαυρίκιος, μία από τις γνωστές φορολογικές οάσεις «προσφέρει ένα φορολογικά ουδέτερο περιβάλλον».

Προτείνει δηλαδή στους πελάτες της να προτιμήσουν τον Μαυρίκιο για να αποφύγουν τη γερμανική φορολόγηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των συνεργατών του τοπικού υποκαταστήματος της τράπεζας αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα στα προηγούμενα χρόνια και από αρχικά πέντε άτομα έφτασε σήμερα να ξεπερνά τους 200 εργαζόμενους.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία, κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διευκολύνουν ή συμμετέχουν στη φοροδιαφυγή.

Comments