Κύριε Καραμανλή και κύριε Παυλόπουλε, γιατί συγκαλύπτετε το έγκλημα της `υπαίθριας διαφήμισης`; Μήπως γιατί ο ετήσιος τζίρος απ΄αυτή είναι 250 εκατομ.ευρώ; Είστε δέσμιοι των νταβατζήδων; Αυτοί σας εκλέγουν; Εξαγγείλατε τον Ιανουάριο του 2005 τη δημιουργία Γραμματείας για την οδική ασφάλεια. Γιατί δεν λειτουργεί;

 

 Η εφημερίδα «Αμαρύσια»  που εκδίδεται στο Μαρούσι , δημοσίευσε στις 2-3-2007 το παρακάτω ρεπορτάζ για το έγκλημα της υπαίθριας διαφήμισης, που μας σκοτώνει στην άσφαλτο. Παρόμοιο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χρήστου Μπόκα δημοσίευσε στις 4-3-2007 και η εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»:

«Tι κάνατε για τις πινακίδες;

Εκτύπωση E-mail
02.03.2007
Το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή ερωτήσεις τριών βουλευτών, ζητεί από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων και τον Δήμο Αμαρουσίου, απολογισμό για τα πεπραγμένα τους στο θέμα της τοποθέτησης παράνομων διαφημιστικών πλαισίων, για τη διετία 2005 και 2006.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, την άνοιξη (ίσως κι εντός του Απριλίου) αναμένεται να καταφθάσει στον Δήμο μας το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη δημοτική αρχή στο επίμαχο θέμα, το οποίο κάθε άλλο παρά ευχάριστες διαπιστώσεις θα περιέχει…

Ανοίγει το «καυτό» ζήτημα με τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που συρρέουν στα δημοσιογραφικά γραφεία της εφημερίδας μας. Το θέμα, με πρωτοβουλία και βουλευτών, παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις, επιβεβαιώνοντας όσους κάνουν λόγο για διαρκές οικονομικό -και όχι μόνο- έγκλημα, που πολλοί γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι θίγουν. Μάλιστα, σε σχετική Ερώτηση που έγινε στη Βουλή γίνεται και έμμεση αναφορά στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ σχετικά με την παραποίηση εγγράφων για την αδειοδότηση διαφημιστικών πινακίδων.

Παράλληλα, με βάση πληροφορίες που έχουμε, την άνοιξη (ίσως τον Απρίλιο) θα φθάσει στον Δήμο Αμαρουσίου το πόρισμα του ελέγχου για τις πινακίδες από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο κάθε άλλο παρά ευχάριστο θα είναι για την προηγούμενη δημοτική διοίκηση.
Εν τω μεταξύ, βέβαια, το χάος των διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών στην πόλη μας καλά κρατεί, ενώ η όποια κινητοποίηση της ΔΕΗ για το κόψιμο του ρεύματος στα παρανόμως ηλεκτροδοτούμενα πλαίσια μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε από παράγοντες της Εταιρείας, πολλές πινακίδες που… συσκοτίστηκαν για ένα διάστημα, πολύ σύντομα… ξαναείδαν το φως.

Την ίδια στιγμή, πολίτες σπεύδουν να μας ενημερώσουν για την πλειάδα των διαφημιστικών πινακίδων που φιλοξενούνται σε ταράτσες κτηρίων, πάνω σε αμφίβολης ασφάλειας κατασκευές. Κάποιοι από αυτούς αναρωτιούνται τι θα συμβεί, για παράδειγμα στη Λεωφόρο Κηφισιάς, εάν φυσήξει ένας δυνατός άνεμος και κάποια από αυτές τις πινακίδες προσγειωθεί στο οδόστρωμα. Εμείς ούτε θα θέλαμε να φανταστούμε την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά ίσως κάποιοι αρμόδιοι θα έπρεπε να λάβουν τα μέτρα τους πριν το παραπάνω σενάριο ξεφύγει από τη σφαίρα της υπόθεσης…

H παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ

Η παράξενη σιωπή που καλύπτει το θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, τουλάχιστον, δεν είναι καθολική. Κάποιοι βουλευτές φαίνεται ότι ευαισθητοποιούνται από τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες και ασκούν, στο πλαίσιο των συνταγματικών υποχρεώσεών τους, το καθήκον τους. Ανάμεσά τους και οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλάκος και Λιάνα Κανέλλη, οι οποίοι υπέβαλαν στις αρχές Φεβρουαρίου Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με τις διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος των οδών.
Στην Ερώτησή τους οι εν λόγω βουλευτές αναφέρουν:

«Όπως ομολογείται από τους αρμοδίους, είναι χιλιάδες οι παράνομες και επικίνδυνες για τους οδηγούς διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος των δρόμων, εντός και εκτός των πόλεων. Από αυτήν την αιτία έχουν προκληθεί πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί σε τροχαία δυστυχήματα.
Ο αριθμός όλο και αυξάνει γιατί οι επιφορτισμένοι με την ευθύνη και τον έλεγχο της διενέργειας της υπαίθριας διαφήμισης ανέχονται αυτήν την κατάσταση και, μερικές φορές, συμπράττουν με πράξεις ή παραλείψεις τους.
Οι Περιφέρειες, οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΔΕΗ, οι αστυνομικές αρχές και όσοι εμπλέκονται στο όλο ζήτημα οφείλουν να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην εξάλειψη της παρανομίας, στην προστασία των οδηγών, στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
• Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν πάρει οι Περιφέρειες και οι ΟΤΑ και ποια τα αποτελέσματα; Το υπ. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης οφείλει να ελέγχει και να εποπτεύει την πορεία αντιμετώπισης του ζητήματος.
• Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και ποια τα αποτελέσματα;
• Η ΔΕΗ σε τι ελέγχους έχει προχωρήσει για την παράνομη ηλεκτροδότηση των διαφημιστικών πινακίδων, σε ποιες άλλες ενέργειες και ποια τα αποτελέσματα; Η ενημερωτική επιστολή που έχει σταλεί για να αναλάβουν οι ΟΤΑ τις ευθύνες τους φυσικά δεν αρκεί.
• Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων και άλλων ενεργειών από τις αστυνομικές υπηρεσίες, όταν στις 6/4/06 (σε απάντησης σχετικής ερώτησης) το υπ. Δημόσιας Τάξης είχε διευκρινίσει: «… διαπιστώθηκε η παράνομη τοποθέτηση 2.204 διαφημιστικών πινακίδων… όμως παρέμειναν στη θέση τους οι 1.893…»».

Οι βουλευτές
Αντώνης Σκυλάκος
Λιάνα Κανέλλη

Αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ

Αντίστοιχη παρέμβαση για το επίμαχο θέμα έκανε, όμως, και ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, και Δημόσιας Τάξης. Και μόνο το θέμα της Ερώτησής του λέει πολλά… «Παγίδες θανάτου στους δρόμους οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Εξαπάτηση της Διοίκησης ή συμπαιγνία με εταιρείες-«φαντάσματα» για την εγκατάσταση και μη καθαίρεσή τους;». Η πλήρης ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

«Πολλές φορές έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας οι δικαστικές προσφυγές τραγικών γονέων και άλλων συγγενών προσώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας διαφημιστικών πινακίδων, οι οποίες τοποθετούνται παράνομα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, είτε χωρίς σχετική άδεια είτε παραβιάζοντας τις προδιαγραφές της.
Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι υπάρχουν πινακίδες η αίτηση για εγκατάσταση των οποίων είχε απορριφθεί, αλλά για τις οποίες παρουσιάζονται «άδειες» με τους αριθμούς πρωτοκόλλου των απορριφθεισών αιτήσεων (σ.σ. η περίπτωση που είχε αποκαλύψει η «Α»). Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, φαίνεται πως λειτουργεί κύκλωμα το οποίο επιχειρεί να χρηματίσει ή να παραπλανήσει τους αρμοδίους για την έκδοση των αδειών δημόσιους λειτουργούς, με τη μεσολάβηση εταιρειών-«φαντασμάτων», οι οποίες σε περίπτωση απόφασης για αποξήλωση των πινακίδων αναλαμβάνουν να καθυστερήσουν ή και να ματαιώσουν την εκτέλεση της σχετικής απόφασης.
Μελέτες έχουν αποδείξει πως το 12% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε διαφημιστικά πλαίσια, ενώ το 70% των πλαισίων αυτών δεν διαθέτουν άδεια εγκατάστασης. Αν και τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από παράνομα εγκατεστημένες πινακίδες δεν προκαλούν πάντα τραυματισμούς ή θανάτους, είναι ωστόσο πρόκληση προς το κοινό αίσθημα οδικής ασφάλειας να παρουσιάζονται οι πολιτειακοί θεσμοί ανίκανοι να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό.


Επειδή η προάσπιση της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας και των κεντρικών, περιφερειακών ή τοπικών οργανωτικών δομών της.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό ότι τα κέρδη ορισμένων παρανομούντων διαφημιστών είναι δυνατόν να τίθενται υπεράνω της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας του συνόλου των πολιτών.
Επειδή η κεντρική και αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απαράδεκτο να αδιαφορούν για το πρόβλημα ή, ακόμη χειρότερα, να φέρονται ως τμήματα του παράνομου κυκλώματος που εγκαθιστά και συντηρεί τις διαφημιστικές πινακίδες.


Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. υπουργοί:
• Σε ποιες άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να ευρεθούν και καθαιρεθούν στο σύνολό τους τα παρανόμως τοποθετημένα, στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, διαφημιστικά πλαίσια, τα οποία αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την οδική ασφάλεια, αρχίζοντας από τις περιπτώσεις στις οποίες είχαμε βεβαιωμένα ατυχήματα;
• Σε ποιες άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να διερευνηθεί η διαδικασία χορήγησης αδειών εγκατάστασης και επίβλεψης των διαφημιστικών πλαισίων και να εντοπισθούν και κολασθούν σύμφωνα με τον νόμο οι παρανομούντες, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για λειτουργούς της Πολιτείας, αλλά και να αποζημιωθούν τα θύματα;
• Πότε και ποιες σχετικές ρυθμίσεις πρόκειται να εισάγουν σχετικά με την εγκατάσταση και τον έλεγχο συμμόρφωσης με τις τιθέμενες προδιαγραφές των διαφημιστικών πλαισίων στο οδικό δίκτυο, ώστε τόσο η αδειοδότηση όσο και ο έλεγχος συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές να καταστούν απλούστερες και πιο διαφανείς, για την προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας του συνόλου των χρηστών του οδικού δικτύου;»

Ο Eρωτών βουλευτής
Μάρκος Μπόλαρης

Τώρα κινητοποιείται το ΥΠΕΣΔΑ

Οι Ερωτήσεις των παραπάνω βουλευτών κινητοποίησαν, τελικώς, το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο και απέστειλε επείγον έγγραφο (ημερομηνία 16/2/2007) προς τις περιφέρειες του Κράτους, γραφεία Γενικών Γραμματέων, «ΕΑΧΑ Α.Ε.», Δήμο Αθηναίων, Δήμο Αμαρουσίου και Δήμο Παπάγου, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

«Σας αποστέλλουμε συνημμένα φωτ/φα των ανωτέρων Ερωτήσεων που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Α. Σκυλάκος, Λ. Κανέλλη και Μ. Μπόλαρης αντίστοιχα, αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, οι Περιφέρειες του Κράτους και η «ΕΑΧΑ Α.Ε.», προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στους όρους διενέργειας υπαίθριας διαφήμισης και παρακαλούμε, λόγω αρμοδιότητάς σας, όπως μας ενημερώσετε άμεσα, και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 21-2-2007, στο fax…, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου ο κ. Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης να ενημερώσει εγκαίρως την Εθνική Αντιπροσωπεία.


Ειδικότερα, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε τα ακόλουθα στοιχεία για τα δύο τελευταία έτη (2005 και 2006):
1. Αριθμός διαφημιστικών πινακίδων που διαπιστώθηκε ότι έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα, άνευ άδειας του οικείου ΟΤΑ ή σε χώρους που δεν έχουν καθορισθεί για προβολή υπαίθριας διαφήμισης.
2. Από τις ανωτέρω διαφημιστικές πινακίδες, πόσες καθαιρέθηκαν εκουσίως από τους ιδιοκτήτες τους και πόσες καθαιρέθηκαν ή τέθηκαν εκτός λειτουργίας μέχρι σήμερα από τους ΟΤΑ στους οποίους αποστέλλεται το παρόν, την Περιφέρεια και την «ΕΑΧΑ Α.Ε.».
3. Συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για την αφαίρεση, εξάλειψη ή απομάκρυνση των παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων».

Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να πληροφορηθούμε ποια στοιχεία έδωσε η νέα διοίκηση, υπό τον κ. Γιώργο Πατούλη, απαντώντας στο αίτημα του ΥΠΕΣΔΑ. Κι αυτό, καθώς τα στοιχεία της διετίας 2005-20006 που ζητεί το αρμόδιο υπουργείο αφορούν στην τελευταία «καυτή» περίοδο της θητείας του απερχόμενου δημάρχου Παναγιώτη Τζανίκου…  
                                           Θάνος Σταθόπουλος