H KYBEΡΝΗΣΗ: ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΙΝΟΜΕΝΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ. ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΕΝΔΕΣ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΦΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΔΙΑ ΤΩΝ κ. κ. ΧΡ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ, ΑΡΗ ΣΤΑΘΑΚΗ, Δ.ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΠΟΥΛΟΥ Γ.ΚΟΤΡΩΝΙΑ κ.λ.π. ΑΓΝΟΕΙ: ΤΙΣ 909-910/2007 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

 

«Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (27-03-2009) υπό την  Προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ευρεία σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην οδική ασφάλεια από την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στις οδούς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας Βουλευτής κ. Άρης Σταθάκης, ο Πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ, Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, Δήμαρχος Λαμίας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, εκπρόσωποι των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα, καθώς και αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.
Στη σύσκεψη έγινε περιγραφή του προβλήματος και της επικρατούσας κατάστασης από την τοποθέτηση των διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται κατά μήκος του Εθνικού Δικτύου της χώρας (Εθνικό, Επαρχιακό, Δημοτικό οδικό δίκτυο) αλλά και μέσα τις πόλεις, στα πεζοδρόμια, στις διαχωριστικές νησίδες των οδών, στα κτίρια και στους εξώστες, στις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών καθώς και στα οχήματα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϋ, κ.α.).
Κατά την σύσκεψη έγινε περιγραφή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και της συναρμοδιότητας των Υπηρεσιών. Εντοπίσθηκαν οι συνέπειες και τα προβλήματα που προκύπτουν, αφού η τοποθέτηση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων δημιουργεί άμεσο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων λόγω της απόσπασης της προσοχής των οδηγών. Πλέον αυτών, οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες συμβάλλουν σε μια σειρά δυσμενών καταστάσεων – σε σχέση με την οδική ασφάλεια – όπως:
· Δημιουργούν κίνδυνο πρόσκρουσης των οχημάτων σε αυτές
· Συντελούν στην απόκρυψη των ρυθμιστικών πινακίδων
· Παρεμποδίζουν και περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών
· Προκαλούν άσχημη αισθητική εικόνα σε δημόσιους χώρους και δυσμενείς εντυπώσεις στους επισκέπτες και τουρίστες
Στην σύσκεψη αποφασίσθηκε ομόφωνα κατόπιν εισηγήσεως του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη να συσταθεί ολιγομελής Επιτροπή αποτελούμενη από: δύο (2) εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών ( 1 από την Ελληνική Αστυνομία, 1 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση), έναν (1) εκπρόσωπο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., έναν (1) εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ και έναν (1) εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός της Επιτροπής θα είναι να εξετασθούν ενδελεχώς όλες οι παράμετροι του προβλήματος και εντός ρητής προθεσμίας δύο μηνών, να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση.
Στην πρόταση θα προδιαγράφεται το πλαίσιο των όρων και των προϋποθέσεων της νόμιμης προβολής διαφημίσεων στις οδούς και θα προβλέπονται οι συνέπειες και οι κυρώσεις για τους παραβάτες καθώς και τα διοικητικά μέτρα (πρόστιμα, αφαίρεση αδειών) που θα λαμβάνονται σε βάρος των υπόχρεων. Θα καθορίζεται ακόμη η διαδικασία αφαίρεσης, εξάλειψης ή θέσης εκτός λειτουργίας των διαφημίσεων και των επιγραφών, ο φορέας που θα ενεργεί, καθώς και η υποχρεωτική δαπάνη που θα καταλογίζεται στους υπαίτιους (νομικά ή φυσικά πρόσωπα).
Μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής, το πόρισμα θα τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των Υπηρεσιών και φορέων, όπως αυτοί συμμετείχαν στην σημερινή σύσκεψη, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.»
 Κύριε Μαρκογιαννάκη σαν υπουργός, δια της ως άνω ανακοινώσεως ξέρετε ότι αναλαμβάνετε τεράστιες ατομικές  ευθύνες(πολιτικές,ποινικές, αστικές και ηθικές) για την διατήρηση του εγκληματικού φονικού καθετώτος τοποθέτησης και εκμετάλλευσης υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων, εξαιτίας των οποίων έχασαν και χάνουν με μεγάλη συχνότητα τις ζωές τους αμέτρητοι,κυρίως νέοι , συνάνθρωποί μας.
– Γιατί δίνετε χάρη δύο μηνών στους γενοκτόνους της ασφάλτου και παραπέμπετε από Επιτροπή σε Επιτροπή την μελέτη δήθεν του νομικού πλαισίου που διέπει την φονική υπαίθρια διαφήμιση, όταν τα πράγματα όταν απολύτως ξεκάθαρα και σαφή; 

– Κύριε Υπουργέ, γιατί παραβιάζετε το αυτονόητο;
– Για παραβιάζετε κατάφωρα:
-Τα διδάγματα της Κοινής πείρας.
-Τις επανειλλειμένες εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίαςγια το ξήλωμα των παγίδων θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης.

 -Στις 15-3-2009 κύριε Μαρκογιαννάκη πίσω από ο Υπουργείο σας «δολοφονήθηκε» πάνω σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα επί της οδού Κοκκινοπούλου, στο πεζοδρόμιο, έξω  από το γήπεδο του αθλητικού Ομίλου «ΕΡΜΗΣ» στο Δήμο Ζωγράφου, κατόπιν πρόσκρουσης του αυτοκινήτου του ένας 26χρονος ηλεκτρολόγος  μηχανικός του ΕΜΠ και τραυματίστηκε βαριά ο 25χρονος συνοδηγός ηλεκτρολόγος μηχανικός κι αυτός και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

 -Κύριε Μαρκογιαννάκη στις 3 Ιουνίου 2008 στην Παλιά Βουλή σε σχετική ημερίδα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο καθηγητής του ΕΜΠ κ.Γ.Κανελλαϊδης, παρουσία του κ.Παυλόπουλου και άλλων υπουργών ,βουλευτών και νομαρχών έκανε έκκληση να σταματήσει η γενοκτονία της ασφάλτου και τόνισε οτι χρειάζεται:
-Η εκδήλωση ισχυρής πολιτικής βούλησης για να βελτιωθεί η οδική Οδική Ασφάλεια:
-Η οποία είναι επιστήμη.
-Και οτι είναι άμεση ανάγκη και θέμα τιμής για την ελληνική Πολιτεία να ξηλωθούν οι παγίδες θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης εξαιτίας των οποίων έχασαν και χάνουν την ζωή τους συνάνθρωποί μας!
 
 Κύριε Υπουργέ, δια της  ως άνω ανακοίνωσης του Υπουργείου Σας, αναλαμβάνετε πλήρως τις πολιτικές, αστικές, ποινικές και ηθικές ευθύνες μαζί με τον κ.Καλογερόπουλο, για τον νεκρό και τον τραυματία της Κοκκινοπούλου στις 15 -3-2009, γιατί μέχρι σήμερα γράψατε στα «παλαιότερα των υποδημάτων σας»  και εσείς προσωπικά και η κυβέρνηση:
– τον ν.1604/1986,
–  τις 909-910/2007 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
-Την Ομόφωνη Τοποθέτηση όλων των πτερύγων της Βουλής στην Ολομέλεια της 10-10-2008 για την άμεση αποξήλωση των παγίδων θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης. 
-Τις ομόφωνες τοποθετήσεις της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας για το άμεσο ξήλωμα αυτών των παγίδων θανάτου και προπαντός:

 -Την δραματική και επείγουσα τοποθέτηση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ.Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου στις 28-1-2009 ενώπιον της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, ο οποίος χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ως δώρο, βάσει των οποίων πρέπει να ξηλωθούν  από την Δημόσια Διοίκηση (Δήμους και Υπουργεία)αμέσως οι παγίδες αυτές θανάτου.

 -Κύριε Υπουργέ σαν πρώην εισαγγελέας και νομικός,γνωρίζετε, οτι τίποτα δεν δικαιολογεί την κυβέρνηση και εσάς προσωπικά, ούτε ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, για την απαράδεκτη αυτή πολύχρονη ολιγωρία, η οποία έχει στοιχίσει εκατόμβες θυμάτων στην  άσφαλτο.
Είναι γνωστό κύριε Υπουργέ, οτι έχετε ενημερωθεί προσωπικά, λεπτομερώς επ΄αυτού του φονικού καθεστώτος της υπαίθριας διαφήμισης και της οδικής Ασφάλειας, που κατατάσσει την Ελλάδα την κοιτίδα της δημοκρατίας και του Πολιτισμού πρώτη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στα αυτοκινητικά ατυχήματα, και παρά ταύτα δεν προβαίνετε  στην λήψη άμεσων μέτρων για να τεθεί τέρμα στην γενοκτονία της ασφάλτου.

 -Ποιός κυβερνά την Ελλάδα Κύριε Μαρκογιαννάκη;
Αν κατόπιν της δημοσιεύσεως της ως άνω ανακοίνωσης του Υπουργείου σας «δολοφονηθεί» κι άλλος εξαιτίας διαφημιστικής πινακίδας ποιός θα φέρει ακέραιες τις παραπάνω ευθύνες κύριε Υπουργέ; 
 -Δεν ξέρετε οτι ο Γενικός Επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης έχει ζητήσει ο
διαφημιστής και ο διαφημιζόμενος πάνω σε τέτοιες παγίδες θανάτου να παραπέμπεται στο αυτόφωρο;

 -Εσείς θα ζητήσετε ως Υπουργός , ως άνθρωπος και ως πατέρας, να παρέμβει ο Εισαγγελέας και για τις ως άνω δικές σας ευθύνες;

 -Πως είναι δυνατόν να κοιμάσθε ήσυχοι και εσείς κύριε Μαρκογιαννάκη και όλοι οι κυβερνώντες την στιγμή που και λόγω τέτοιων ανακοινώσεων σαν την ως άνω δική σας, δίνετε «πίστωση χρόνου» για να επακολουθήσουν κι άλλες εκατόμβες θυμάτων, στην άσφαλτο λόγω της αισχροκερδούς δράσης των γενοκτόνων της ασφάλτου;