ΕΝΤΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟ 2008 ΚΑΙ 300 ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ! ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΜΕ ΑΡΙΘ: ΔΟ9 / 3569 /19-6-2009 ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛ.ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑ: Καραμανλή,Παπανδρέου,Παπαρήγα,Αλαβάνου, Τσίπρα και Καρατζαφέρη.Τι θα πράξετε για να καθήσουν στο εδώλιο Κύριε Λ. Ρακιντζή;

-Μόνιμη ανοιχτή πληγή αποτελούν οι παγίδες θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης, διαπιστώνει στην έκθεσή του για το 2008 ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ.Λ.Ρακιντζής. Αυτές είναι υπαίτιες για 11 θανάτους το 2008  και 300 τροχαία ατυχήματα  κάθε χρόνο μόνο στον νόμο Αττικής!
Και το «μακελειό» και η γενοκτονία της ασφάλτου συνεχίζονται με «καθοδηγητές» διαφημιζόμενους  ενόψει των ευρωεκλογών της 7-6-2009 και τους πολιτικούς αρχηγούς:Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Αλαβάνο, Τσίπρα, Καρατζαφέρη, που παρά τις δεσμεύσεις τους και παρά τον νόμο έφθασαν στο κατάντημα να καθίστανται εν γνώσει τους υπαίτιοι ανθρωποκτονιών στο οδικό δίκτυο της χώρας.
Τι θα πράξετε Κύριε Λ.Ρακιντζή, ώστε να καθήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως κάθεται ο υπαίτιος απλός πολίτης στα πλαίσια της ισονομίας,  της ισοπολιτείας και του  κράτους δικαίου;Ο κ.Λ.Ρακιντζής  διαπιστώνει κι άλλα αίσχη:
-Γιατρός επιμελητής στο ΚΑΤ βρέθηκε με καταθέσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ, που είχε συγκεντρώσει μέσα σε 6 χρόνια, όταν του έγινε έλεγχος μέσω «πόθεν έσχες» ύστερα από καταγγελίες ότι διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο. Δήμαρχος, για να καθαρίσει μια έκταση μόλις 10 στρεμμάτων από υπολείμματα καταυλισμού τσιγγάνων, ζήτησε το ποσό των 500.000 ευρώ και έλαβε αρχικά έγκριση από την οικεία Περιφέρεια! Αυτές είναι μόνο δύο από τις υποθέσεις διαφθοράς με τις οποίες ασχολήθηκε πέρυσι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Στον γιατρό επιβλήθηκε πρόστιμο για φοροδιαφυγή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο δήμαρχος απηλλάγη κατ’ αρχήν από το πειθαρχικό συμβούλιο, αλλά τώρα το θέμα εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από πρωτοβουλία του ΓΕΔΔ Λ. Ρακιτζή που παρέπεμψε την υπόθεση και στον εισαγγελέα. Ωστόσο, όπως τόνισε χθες παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του ο Λ. Ρακιτζής, δεν είναι πάντοτε εύκολος ο εντοπισμός των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι έχει δεχθεί καταγγελίες ότι μεγαλογιατροί του ΕΣΥ έχουν ιδρύσει offshore εταιρείες και δίνουν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στους ασθενείς τους προκειμένου να τους καταθέτουν τα «φακελάκια»…

-Τον περασμένο χρόνο ο ΓΕΔΔ ασχολήθηκε με 888 υποθέσεις -50 από τις οποίες αυτεπάγγελτα – και παρέπεμψε στον εισαγγελέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα 746 περιπτώσεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες (21,7%) αναδείχθησαν για άλλη μια χρονιά πρώτες στα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης, ακολουθούμενες με μικρή διαφορά από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (20,6%) και τους ΟΤΑ (19,7%). Ο ίδιος ο ΓΕΔΔ άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά 39 δημοσίων υπαλλήλων, ζήτησε την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας σε 237 περιπτώσεις, τη λήψη διοικητικών μέτρων σε 7 και την παράσταση πολιτικής αγωγής του θιγόμενου φορέα του Δημοσίου σε 45.

-Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Λ. Ρακιτζής στο θέμα των αυθαιρέτων, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων. Ως παράδειγμα για την ανάγκη σύστασης μιας τέτοιας υπηρεσίας ανέφερε μια περίπτωση στην Φολέγανδρο, όπου αν και υπήρξε καταδικαστική απόφαση από ευρωπαϊκά όργανα για το γκρέμισμα μιας αυθαίρετης μάνδρας, η κατεδάφιση δεν έγινε τελικά καθώς όλοι οι εργολάβοι της περιοχής αρνήθηκαν να την αναλάβουν.

-Ο ΓΕΔΔ ασχολήθηκε και με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, προσδιορίζοντας αυτεπάγγελτα την αξία των ακινήτων προς ανταλλαγή. Όπως προκύπτει από το σχετικό πόρισμα, για αρκετές από τις εκτάσεις προκύπτουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της αξίας που δηλώθηκε στα συμβόλαια και της αντικειμενικής (ή της αγοραίας, όπου προσδιορίσθηκε) αξίας, καθώς και της εκτιμηθείσας αξίας από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. Ο Λ. Ρακιτζής δήλωσε ότι περιμένει το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε άσκηση πειθαρχικών διώξεων στους υπαλλήλους που εμπλέκονται.

-Παράλληλα, ο Λ. Ρακιτζής τόνισε και φέτος την ανάγκη να επικυρωθούν οι δασικοί χάρτες και να προχωρήσει το Κτηματολόγιο Δασών προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον.
Τέλος, για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης στο Δημόσιο ο Λ. Ρακιτζής πρότεινε μεταξύ άλλων την επαναφορά του κωλύματος εντοπιότητας για υπαλλήλους σε κρίσιμους τομείς του κράτους (δικαιοσύνη, αστυνομία, λιμενικό, εφορία, πολεοδομία κ.λπ.) και την τοποθέτηση σε άλλη υπηρεσία των υπαλλήλων όταν προάγονται. Ακόμη, πρότεινε την ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους τους.