ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ: Να ξηλωθούν οι παγίδες θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης. Την άμεση εφαρμογή του νόμου, ο οποίος αφορά στην παράνομη ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος εκείνων που παρανομούν, ζητεί με παραγγελία του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης. Στο έγγραφό του ο κ. Καστανίδης επισημαίνει πως παρατηρείται ολιγωρία σε ό,τι αφορά τους ελέγχους αλλά και ουσιαστική αδυναμία επιβολής κυρώσεων και τονίζει ότι «διατηρείται μια παράνομη κατάσταση η οποία προσβάλλει κυρίως το έννομο αγαθό της ασφάλειας των οδηγών και πεζών και εκθέτει την πολιτεία». Για το λόγο αυτό, ο υπουργός ζητεί οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί να προχωρούν στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των παραβατών αλλά και να ζητούνται ευθύνες από τα αρμόδια όργανα που παραβιάζουν το καθήκον τους και δεν εφαρμόζουν το νόμο κάνοντας ελέγχους και αφαιρώντας τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. «Δημιουργείται ένα νοσηρό φαινόμενο, το οποίο επιβιώνει εξακολουθητικά λόγω της απραξίας των εντεταλμένων για την προστασία των πολιτών αρμόδιων φορέων», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επισημαίνεται δε ότι «η αδυναμία, ολιγωρία, αδιαφορία ή ενδεχομένως ένοχη παράλειψη άσκησης των καθηκόντων τους από τα αρμόδια όργανα της αυτοδιοίκησης (Δήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων) και της κρατικής διοίκησης (Γεν. Γραμ. Δημοσίων Έργων ή της Περιφέρειες) να προβούν στις κατά νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες για την εξάλειψη των παράνομων διαφημίσεων και επιγραφών από οποιονδήποτε χώρο της οδού, ανεξάρτητα από το φορέα που τη συντηρεί».

Κόντρα Κακλαμάνη-Καστανίδη γιατις διαφημιστικές πινακίδες

Απαντώντας στις υποδείξεις του Νικήτα Κακλαμάνη για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες να σεβαστούν πρώτα τις δικές τους υποχρεώσεις. «Τις ευθύνες τους οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι Κοινοτήτων τις γνωρίζουν και τις αναλαμβάνουν. Εκείνο που δεν γνωρίζουν είναι αν ο κ. υπουργός γνωρίζει τις δικές του και αν πρόκειται να τις αναλάβει», ανταπάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

«Ο κ. Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ οφείλει να γνωρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του επικεφαλής των ΟΤΑ του Α΄ και Β΄ βαθμού δεν έχουν δικαίωμα να αναρτούν banners στους στύλους της ΔΕΗ, σε κεντρικούς δρόμους των Δήμων και των Νομαρχιών, με τις οποίες διαφημίζουν πάσης φύσεως δικές τους καλλιτεχνικές εκδηλώσεις», ανέφερε ο υπουργός. «Τους παρακαλώ να ξεκινήσουν με την τήρηση των δικών τους υποχρεώσεων, πριν ζητήσουν αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο κ. Κακλαμάνης, εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και κοινοτήτων έδωσε οικονομική διάσταση στην εφαρμογή του νόμου για την απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, καθώς όπως ανέφερε απαιτούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η ΚΕΔΚΕ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα των παράνομων πινακίδων στους δρόμους ευθύνης των μελών της (Δήμους και Κοινότητες). Γι’ αυτό και ζήτησε προ έτους από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Η μελέτη αυτή παραδόθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση σε σύσκεψη υπό τον κ. Μαρκογιαννάκη και απεστάλη και στα κόμματα.

Η μελέτη καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες προκειμένου να υλοποιηθούν χρειάζεται εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι τα έξοδα αποξήλωσης των παράνομων πινακίδων, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ανάλογα με την έκταση κάθε Δήμου, επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων, όταν βάσει του προϋπολογισμού του 2010 η κυβέρνηση περικόπτει πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πολλοί Δήμοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτενεργούν, βάζοντας για παράδειγμα πρόστιμο στο διαφημιζόμενο, προκειμένου αυτός να ελέγξει τον ιδιοκτήτη των παράνομων πινακίδων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χ. Καστανίδης, λοιπόν, όφειλε να καλέσει την ΚΕΔΚΕ να συζητήσει το πρόβλημα και η κυβέρνηση να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία –ως γνωστόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν νομοθετεί– αντί να αποστείλει επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την εφαρμογή ενός ξεπερασμένου πλαισίου», καταλήγει.

-Σχολιάζει ο δικηγόρος Θανάσης Τσιώκος-Πλαπούτας
Κύριε Νικήτα Κακλαμάνη είσαι απαράδεκτος. Με την τοποθέτησή σου  συγκαλύπτεις το μαινόμενο έγκλημα της γενοκτονίας της ασφάλτου. Ο συνάδελφός σου Κυριάκος Τσίρος υποχρέωσε τις διαφημιστικές εταιρίες στο Γαλάτσι, όπου «δολοφονήθηκε» στις 18-10-2007, σε διαφημιστική τους  πινακίδα ο 21 ετών σπουδαστής Παναγιώτης Καραλής να ξηλώσουν τις παγίδες αυτές θανάτου με δικά τους έξοδα, πράγμα που έγινε , κατόπιν και της 29/2008 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, για «λόγους δημοσίου συμφέροντος».
Με τη  παραπάνω απαράδεκτη τοποθέτησή σου Νικήτα Κακλαμάνη περιφρονείς και παραβιάζεις το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελλάδας και την Κοινοτική και την  διεθνή έννομη τάξη.
-Περιφρονείς και παραβιάζεις την υπ΄αριθ.9/2009 εγκύκλιο του Αρείου Πάγου περί διαρκούς εγκλήματος και η θέση σου σύμφωνα μ΄αυτή την εγκύκλιο είναι στο «εδώλιο του κατηγορουμένου με την διαδικασία του αηυτοφώρου».
-Περιφρονείς τις αποφάσεις και τις παραβιάζεις της Ολομέλειας της Βουλής(10-10-2008), της Διακομμματικής Επιτροπής της Βουλής για την Οδική ασφάλεια(16-12-2008 και 28-1-2009).
-Περιφρονείς και και υβρίζεις το αυτονόητο και τα διδάγματα της κοινής πείρας. Περιφρονείς και υβρίζεις τις 909-910/2007 αποφάσεις του ΣτΕ και τις 168 και 169/2010 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Περιφρονείς και υβρίζεις τις εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας (3-6-2008) στην Παλιά Βουλή ότι είναι άμεση ανάγκη  για την Πολιτεία και θέμα τιμής να ξηλωθούν οι παγίδες θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης και να ληφθούν  αμέσως μέτρα για την  Οδική Ασφάλεια, η οποία είναι επιστήμη.
Η θέση σου Νικήτα Κακλαμάνη είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου γιατί σαν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ συνεχίζεις να συγκαλύπτεις την γενοκτονία της ασφάλτου, ιδιαίτερα στο Νομό Αττικής, όπου σύμφωνα με τις εκθέσεις του επιθεωρητή δημόσιας Διοίκησης  κ.Λ.Ρακιντζή το 2007 είχαμε 8 νεκρούς από τις διαφημιστικές πινακίδες και 300 ατυχήματα και το 2008 11 νεκρούς σε 300 επίσης τροχαία ατυχήματα!

Νικήτα Κακλαμάνη καλείσαι εκ των πραγμάτων, έστω και τώρα, να συμβάλεις ώστε να δημιουργηθεί εθνικός μόνιμος φορέας οδικής ασφάλειας, όπως γίνεται στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό,για να δημιουργηθεί άριστο οδικό δίκτυο και περιβάλλον με μηδενικά ατυχήματα, ώστε να γίνει η αρχή του τέλους της γεοκτονίας της ασφάλτου.
Αυτό είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας. Πολύ περισσότερο δικό σου καθήκον,κατά του άτυπου αισχροκερδούς συστήματος  διακυβέρνησης.
Χρήματα γι΄αυτόν τον σκοπό υπάρχουν. Ρώτα τον Κ.Καραμανλή, τον πρώην υπουργό μεταφορών Γ.Λιάπη, τον Αλογοσκούφη , και τον κ. Αθ.Νάκο που χρηματοδότησε το ξήλωμα των παγίδων θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης το 2007 με 130 εκατομμύρια ευρώ και κανένας δήμαρχος δεν έσπευσε να τα πάρει ,ούτε εσύ Νικήτα Κακλαμάνη.
Και προπαντός ρώτα την παρούσα κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευθεί οτι θα ξηλώσει τις παγίδες θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης και θα πάρει αμέσως μόνιμα και διαρκή μέτρα για την Οδική Ασφάλεια,ώστε να μην αφανίζονται στην άσφαλτο κυρίως τα παιδιά μας και όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας.