Η ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ `οικονομική κρίση`. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ…

   Όπως ανακοινώθηκε, στις 7-3-2010, από αρμόδιους   της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα ξηλωθούν οι «παράνομες διαφημιστικές πινακίδες». Επιδίωξη είναι να καθαρίσουν το εθνικό οδικό δίκτυο, την εσωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης και τον δρόμο προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» .

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας κ.Μαρία Λιονή δήλωσε ότι «΄εχουμε έτοιμη εργολαβία ύψους 150 χιλιάδων ευρώ και σ΄ένα μήνα θ΄αρχίσει νέα αποξήλωση των διαφημιστικών πινακίδων που είναι επικίνδυνες και παράνομες».

  Στο μεταξύ θα ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η καταγραφή όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στην κεντρική Μακεδονία, η δημιουργία μητρώου και αποστολή του στους αρμόδιους εισαγγελείς και την ΕΛ.ΑΣ, αφού γίνει σχετική διασταύρωση των στοιχείων από την Τροχαία.
«Θα επιβάλλονται πρόστιμα και θα διατάσσονται οι αποξηλώσεις και καταστροφές των πινακίδων αυτών», είπε  η κ. Λιονή, τονίζοντας ότι για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των νόμιμων πινακίδων, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα, θα γίνονται έλεγχοι ακόμη και γι’ αυτές.

 Επίσης, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ολιγωρία των δήμων, θα επιβάλλονται και σε αυτούς οι προβλεπόμενες κυρώσεις, με παρακράτηση από το λογαριασμό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ποσού τριπλάσιου από εκείνο που δαπάνησε η Περιφέρεια για τις αποξηλώσεις.

Κατ΄αρχήν οι ενέργειες της ως άνω Περιφέρειας, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν δίνουν απάνηση ούτε λύση στο οξύτατο πρόβλημα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα:

1.Οδική Ασφάλεια σημαίνει: άριστη λειτουργία «οδού,οχήματος,οδηγού», υπό την επίβλεψη του Κράτους.
2.Είναι γνωστό οτι οι διαφημιστικές πινακίδες και άλλα παρόδια εμπόδια τοποθετούνται επί δεκαετίες παράνομα στους κοινόχρηστους χώρους
των μεγάλων πόλεων της χώρας και σέ όλο το οδικό δίκτυο.
Στη δημόσια διοίκηση (δήμους, νομαρχίες, υπουργεία κ.λ.π. ) και στην κυβέρνηση είναι γνωστό το «κύκλωμα» που παρανομεί σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τις παγίδες θανάτου που αποτελούν οι διαφημιστικές πινακίδες.
Με την υπ΄αριθ.29/2008 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ο δήμος Γαλατσίου Αττικής υποχρέωσε για λόγους δημοσίου σμφέροντος, τις εταιρείες που είχαν τοποθετήσει διαφημιστικές πινακίδες στον δήμο αυτό να τις ξηλώσουν με δικά τους έξοδα, όπως και τις ξήλωσαν .


3.Τους όρους διεξαγωγής της κυκλοφορίας και τα της οδικής ασφάλειας τα διέπει ο νόμος 1604/1986 για την σήμανση και σηματοδότηση των οδών. Βάσει του νόμου αυτού εξεδόθησαν οι 909-910 /2007 αποφάσεις (Α΄Τμήμα) και οι 168 και 169/2010 της Ολομέλειας του ΣτΕ, που επιτάσσουν το ξήλωμα των παγίδων θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης από τους δήμους και καθ΄υποκατάσταση, από τα αρμόδια όργανα (Γενική Γραμματεία) του ΥΠΕΧΩΔΕ.
4.Για το μεγάλο εθνικό μας θέμα της οδικής ασφάλειας, κατά της γενοκτονίας της ασφάλτου, έχουν τοποθετηθεί ομόφωνα:

-η Ολομέλεια της Βουλής (10-10-2008).
-τα  πανελλήνια συνέδρια για την οδική ασφάλεια που έγιναν στην Ελλάδα από το 1994 μέχρι σήμερα.
-οι πρόεδροι της Δημοκρατίας (δι΄επανειλημμένων εκκλήσεων).
-Η μόνιμη διακομματική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής.
-Οι πρωθυπουργοί (Κ.Καραμανλής) και Γ.Παπανδρέου.
-Ο ΄Αρειος Πάγος με την 9/2009 εγκύκλιό του περί διαρκούς εγκλήματος.

-Παρ΄όλα αυτά η γενοκτονία της ασφάλτου μαίνεται αμείλικτη(μόνο στην πρόσφατη πασχαλιάτικη έξοδο είχαμε 38 «δολοφονημένες» ψυχές  στο οδικό δίκτυο  της χώρας(!) και ίσως άλλες τόσες στην πασχαλιάτικη επιστροφή και εκατοντάδες τραυματίες).
Και η κυβέρνηση και ένας-ένας οι υπουργοί ενώ ξέρουν ποιά μέτρα πρέπει να πάρουν ολιγωρούν σε βαθμό κακουργήματος, όπως πράττουν και με την «οικονομική κρίση».
Μία είναι η ριζική και μόνιμη λύση:
Η λειτουργία μόνιμου φορέα , υπό την αιγίδα της Πολιτείας,  Οδικής ασφάλειας, που δεν θα παίρνει διάφορα ατελέσφορα αποσπασματικά μέτρα, αλλά επι 24ώρου βάσεως-χρηματοδοτούμενος από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, από το κρατικό προϋπολογισμό ή από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων- θα μοχθεί νυχθημερόν  για την ζωή και την σωματική ακεραιότητα του  Μεγαλύτερου Εθνικού Κεφαλαίου, που αποτελούν προπαντός τα νιάτα της Ελλάδας και όλοι οι κάτοικοί της.

-Η Κυβέρνηση, που επανειλημμένα δια του κ.Γ.Παπαδρέου, έχει δηλώσει ότι θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα (αφισάρχες, μιντιάρχες,αισχροκερδείς κερδοσκόπους κ.λ.π) που ροκανίζουν με τις υπερβάσεις στα δημόσια έργα, και δι΄άλλων γνωστών τρόπων, τον δημόσιο πλούτο,    τα κονδύλια των κοινοτικών πλαισίων  στήριξης κ.λ.π. αν θέλει να εκδηλώσει ΙΣΧΥΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ, για να τεθεί τέρμα στην γενοκτονία της ασφάλτου, μπορεί να το κάνει τώρα αμέσως.

– Στα πλαίσια ενός γιγαντιαίου προγράμματος Οδικής Ασφάλειας (Η κυβέρνηση γνωρίζει οτι έχει  συνταχθεί και προταθεί σχετικός νόμος),που θα αφορά επί μονίμου βάσεως το οδικό περιβάλλον:»οδός-όχημα -οδηγός», και το φυσικό περιβάλλον της χώρας, είναι δυνατόν να οικοδομηθεί (και να αναγεννηθεί) από άποψη δομών και υποδομών η Ελλάδα, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε., δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (ακόμα και εθελοντικής εργασίας),γεγονός, που από την εξαγγελία και μόνο της έναρξης του προγράμματος, θα αποτελέσει σοκ δημιουργίας   και ανάπτυξης, για   ειρηνική (και δημιουργική) έξοδο της χώρας από την παρούσα «οικονομική κρίση».