Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ, 21-4-67, ΚΑΙ Η (ΜΟΝΙΜΗ) `οικονομική, πολιτική,και κοινωνική κρίση` στην ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

  Aπό το Βιβλίο (2001)  του ΘAN.TΣΙΩΚΟΥ-ΠΛΑΠΟΥΤΑ «Ο ΘΕΟΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ» :

» Επιστημονικές ανακαλύψεις και δικτατορίες

Με απόφαση του  προέδρου των ΗΠΑ Χ.Τρούμαν στις 6 -8-1945 έγινε   ο βομβαρδισμός, με την  πρώτη στην ιστορία του κόσμου ατομική βόμβα, της ιαπωνικής πόλης Χιροσίμα . Με 150.000 θύματα από τα οποία 80.000  νεκροί. Και τα υπόλοιπα τραυματίες φρικτά παραμορφωμένοι από τη ραδιενέργεια. Για όλη τους τη ζωή. Τα  σπίτια της πόλης που αριθμούσε τότε 400.000 κατοίκους  ισοπεδώθηκαν  κατά 90%. Στις 9 Αυγούστου 1945 μια δεύτερη ισχυρότερη αμερικάνικη ατομική βόμβα  πλήττει  μια άλλη ιαπωνική πόλη, το Ναγκασάκι. Η πόλη καταστράφηκε και βρήκαν  το θάνατο 40.000 άτομα.

Οι συνέπειες  από τη μόλυνση λόγω της ραδιενέργειας υφίστανται ακόμα και σήμερα στις δύο αυτές πόλεις. ΄Ετσι με τις απάνθρωπες αυτές  ενέργειες  επισφραγιζόταν το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Και οι ΗΠΑ, δια του Τρούμαν, έκαναν επίδειξη του μονοπωλίου του ατομικού όπλου. Και της παγκόσμιας κυριαρχίας τους δια του τρόμου.

Αρχίζει η περίοδος του ψυχρού πολέμου και του πυρηνικού   ανταγωνισμού ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική ΄Ενωση. Υπογράφεται  με πρωτοβουλία των ΗΠΑ στις 4 Απριλίου 1949 το «Βορειοατλαντικό Σύμφωνο». Που προέβλεπε τη δημιουργία του Βορειοατλαντικού Συνασπισμού. Του περίφημου ΝΑΤΟ (North Atlantic Treaty Organization). Που με το σχέδιο «Προμηθεύς»  επέβαλε  τη δικτατορία στην Ελλάδα το 1967.

Στο συνασπισμό αυτό μετείχαν εκτός των ΗΠΑ, ο Καναδάς και δέκα άλλες ευρωπαϊκές χώρες. H Ελλάδα εντάχθηκε σ΄αυτό το 1952. Επακολούθησε τον Οκτώβριο του  1953 η υπογραφή  Ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας  για παραχώρηση  βάσεων   από την Ελλάδα  στις ΗΠΑ. Γνωστή με το όνομα «περί στρατιωτικών ευκολιών».Που αργότερα έγιναν βάσεις ατομικών όπλων. Πέρα από τα ατομικά  όπλα του έκτου αμερικάνικου στόλου. Ο οποίος περιφερόταν στη Μεσόγειο και ναυλοχούσε πολύ συχνά στον Πειραιά και σ΄άλλα  Ελληνικά λιμάνια.

Οι βάσεις αυτές του θανάτου  στρέφονταν κατά των τότε σοσιαλιστικών χωρών. Η Σοβιετική ΄Ενωση  στη δημιουργία του ΝΑΤΟ απάντησε με τη δημιουργία του  Συμφώνου της Βαρσοβίας στις 14-5-1955. Ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών  μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων  είχε αρχίσει από την εποχή του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Λεπτομέρειες από τον ανταγωνισμό αυτό στο προσκήνιο και στα παρασκήνια γίνονται γνωστές ακόμα και σήμερα και έχουν να κάνουν με τις επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν τη δική τους συναρπαστική ιστορία.
Ορόσημο αποτελεί  η διατύπωση εκ νέου των θεμελιωδών αρχών της φυσικής. Που αναθεωρούσε τις μέχρι τότε αντιλήψεις για το χώρο και το χρόνο. Η διατύπωση αυτή έγινε  με δημοσίευση σχετικού άρθρου  σε επιστημονικό περιοδικό τον Ιούνιο του 1905 από  έναν ειδικό τεχνικό τρίτης κλάσεως του ελβετικού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών.  Πρόκειται για τον Αϊνστάιν. Οι νέες θεμελιώδεις αρχές και οι συνέπειές τους έγιναν γνωστές σαν ειδική θεωρία της σχετικότητας. Ονομάστηκε ειδική γιατί περιγράφει σωστά το σύμπαν μόνο σε ειδικές καταστάσεις στις οποίες η βαρύτητα θεωρείται αμελητέα.

Δύο από τις συνέπειες  των νέων θεμελιωδών αρχών της φυσικής  ήσαν: ΄Οτι η μάζα μπορεί να μετατραπεί  σε ενέργεια.
Σύλληψη στην οποία στηρίχτηκε πολλά χρόνια      μετά  η κατασκευή της ατομικής βόμβας. Και  ότι όταν η ταχύτητα  ενός σώματος πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός  η αδράνειά του αυξάνεται τόσο ραγδαία, ώστε   όσο δυνατά κι αν το σπρώξουμε, δεν θα μπορέσει ποτέ να φθάσει ή να ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός.

Είναι η αρχή της παγκοσμιότητας της ταχύτητας του φωτός. Στην οποία βασίζεται έκτοτε ολόκληρη η φυσική. Από τότε και σε διάστημα περίπου εκατό ετών έχει αποδειχθεί ότι οι νέοι νόμοι που περιγράφουν με επιτυχία το πραγματικό σύμπαν  υπακούουν στην αρχή της σχετικότητας του  Αϊνστάιν. Οι επιστήμονες βέβαια  είχαν στηριχθεί στις ιδέες του Αϊνστάιν για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. ΄Ομως  αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνος ήταν υπεύθυνος για τη  χρησιμοποίησή της. ΄Ελεγε στις 10 Σεπτεμβρίου  1945 μετά το βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι:

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πατέρα της ατομικής ενέργειας. Η συμβολή μου ήταν αποκλειστικά έμμεση. Στην πραγματικότητα δεν είχα προβλέψει ότι η απελευθέρωση της ατομικής ενέργειας  θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί στην εποχή μου. Απλώς το πίστευα ως θεωρητική δυνατότητα. Η πραγματοποίησή της έγινε εφικτή μέσω της τυχαίας ανακάλυψης της αλυσιδωτής αντίδρασης. Και αυτό το γεγονός δεν θα μπορούσα να το έχω προβλέψει».

Την ίδια χρονική στιγμή  πρόσθετε: «Το μυστικό της βόμβας πρέπει να παραδοθεί σε μια παγκόσμια κυβέρνηση. Αν φοβάμαι την τυραννία μιάς παγκόσμιας κυβέρνησης; Ασφαλώς και φοβάμαι. Αλλά φοβάμαι ακόμη περισσότερο την έλευση ενός πολέμου. Κάθε κυβέρνηση είναι σίγουρα κακή, ως ένα βαθμό. Αλλά μια παγκόσμια κυβέρνηση είναι προτιμότερη από την πολύ μεγαλύτερη συμφορά του πολέμου».

Πριν τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, τον Μάρτιο του 1945, είχε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρούσβελτ. Με την οποία τον προειδοποιούσε για τα καταστροφικά αποτελεσματα της ατομικής βόμβας. Είχε δε δηλώσει  στην εφημερίδα Τάϊμς της Ν.Υόρκης της 19ης Αυγούστου 1946 ότι ήταν βέβαιος ότι αν ζούσε ο Ρούσβελτ θα είχε απαγορεύσει το βομβαρδισμό της Χιροσίμα. Που έγινε επί Τρούμαν. Επίσης σε μια επιστολή του προς τον  Αμερικανό επιστήμονα Λάϊνους Πάουλιγκ ο Αϊνστάιν έγραφε:

«΄Ενα λάθος έκανα στη ζωή μου.΄Οταν υπέγραφα εκείνη την επιστολή προς τον Πρόεδρο Ρούσβελτ στις 2 Αυγούστου 1939. Συνηγορώντας υπέρ της κατασκευής της ατομικής βόμβας.΄Ισως όμως η ενέργειά μου αυτή συγχωρηθεί.  Αν ληφθεί υπ΄όψιν πως εκείνη την εποχή όλοι θεωρούσαμε πολύ πιθανό ότι οι Γερμανοί ασχολούνται με το ίδιο πρόβλημα. Και ότι ίσως κατόρθωναν να χρησιμοποιήσουν την ατομική  βόμβα για να ανακηρυχθούν κυρίαρχη φυλή».

Ηταν δε  κατηγορηματικός για την ανάγκη μιας παγκόσμιας κυβέρνησης, που θα χει-ριζόταν τα θέματα των ατομικών όπλων, ώστε έλεγε: «Αν δεν είναι ρεαλιστική  η ιδέα μιάς παγκόσμιας κυβέρνησης τότε μία μόνο ρεαλιστική άποψη του μέλλοντός μας υπάρχει: Γενικευμένη καταστροφή του ανθρώπου από τον άνθρωπο».

Στις 15 Σεπτεμβρίου  1945 δήλωνε στους Τάιμς της Ν.Υόρκης:  «Μοναδικός τρόπος για να σωθεί ο πολιτισμός και το ανθρώπινο γένος είναι να δημιουργηθεί μια παγκόσμια κυβέρνηση. Και να θεμελιωθεί η ασφάλεια των εθνών πάνω στο νόμο».

Το 1948  έλεγε: «Συνηγορώ υπέρ μιάς παγκόσμιας κυβέρνησης. Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος μέσω του οποίου θα μπορούσε να αποκλειστεί ο τρομερότερος κίνδυνος (από τα ατομικά όπλα) που αντιμετώπισε ποτέ ο άνθρωπος. Η αποφυγή της ολοκληρωτικής καταστροφής πρέπει να αποτελέσει στόχο  πρώτης πρωτεραιότητας. ΄Εναντι οποιουδήποτε άλλου».

Αν δεν μεσολαβούσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος οι επιστήμονες και των δύο υπερδυνάμεων  θα ήσαν απασχολημένοι με την έρευνα του διαστήματος. Και ίσως η θεωρία για  την ύπαρξη μαύρων τρυπών  και τις στρεβλώσεις του χωρόχρονου να είχε επιβεβαιωθεί πλήρως. Εν πάση περιπτώσει οι γνώσεις που είχαν αποκομίσει οι επιστήμονες απ΄αυτήν την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή ατομικών  και αργότερα υδρογονικών βομβών και από τις δυο υπερδυνάμεις.Το 1939  ορισμένοι ονομαστοί Αμερικανοί φυσικοί, όπως  ο  Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ, και άλλοι διερευνούσαν τους αστέρες νετρονίων. Και τις μαύρες τρύπες. Ενώ ο Τζόν  Γουήλερ (John Wheeler)  και άλλοι  διατύπωναν τη θεωρία της πυρηνικής σχάσης. Δηλαδή τη διάσπαση βαρέων ατομικών πυρήνων. ΄Οπως του ουρανίου.΄Η του πλουτωνίου. Σε μικρότερα κομμάτια. Μετά τον βομβαρδισμό τους με νετρόνια.

Πρόβλεψαν ότι ο πυρήνας ουρανίου -235 θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός για  τη συντήρηση αλυσιδωτών αντιδράσεων. Καθώς και ο πυρήνας πλουτωνίου-239. Το ουράνιο -235 έγινε αργότερα το υλικό για τη γόμωση της βόμβας που κατέστρεψε τη Χιροσίμα. Και το πλουτώνιο -239 επειδή είναι ένα είδος πυρήνα που δεν υπάρχει στη φύση, οι Αμερικανοί ειδικοί  έμαθαν να το παρασκευάζουν  σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Και το χρησιμοποίησαν ως υλικό για τη γόμωση της βόμβας που κατέστρεψε το Ναγκασάκι.

Την ίδια χρονιά  και ακριβώς την 1η Σεπτεμβρίου 1939 ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία. Αρχίζει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Στο μεταξύ  στην ΕΣΣΔ το καλοκαίρι του 1941, όταν η Γερμανία  εισέβαλε στη χώρα,  οι Σοβιετικοί επιστήμονες εγκατέλειπαν  την πυρηνική έρευνα. Και στράφηκαν σε πεδία που θα απέφεραν γρήγορα αποτελέσματα. Για την άμυνα της αχανούς Σοβιετικής ΄Ενωσης. Προσπαθούσαν με πειράματα στο Καζάν, ενώ οι Γερμανοί είχαν φτάσει στο Λένινγκραντ, να βελτιώσουν την  ισχύ βομβών κανονικού τύπου. Παράλληλα  Γερμανοί και Αμερικάνοι  εργάζονταν πυρετωδώς για την κατασκευή της ατομικής βόμβας.

Οι Σοβιετικοί το 1943 σχημάτισαν μια μικρή επίλεκτη ομάδα επιστημόνων  για τον ίδιο σκοπό. Το 1945 όταν οι Αμερικανοί βομβάρδισαν Χιροσίμα και Ναγκασάκι η επίλεκτη ομάδα των Σοβιετικών  είχε αναπτύξει λεπτομερή θεωρητική ανάλυση των πυρηνικών αντιδραστήρων παρασκευής πλουτωνίου -239. Και είχε κατασκευάσει πολλά πιθανά σχέδια βομβών. Λέγεται ότι παράλληλα με τις δικές τους προσπάθειες οι Σοβιετικοί, μέσω κατασκόπων, έβαλαν στο χέρι το σχέδιο της βόμβας των Αμερικάνων. Που βασιζόταν στο πλουτώνιο.

Τελικά έβαλαν το δικό τους σχέδιο στην άκρη και συνέχισαν το πρόγραμμά τους με το αμερικάνικο σχέδιο. Και  στις 29 Αυγούστου 1949 το πρόγραμμά τους στέφθηκε με επιτυχία:  όταν η πρώτη ατομική βόμβα εξερράγη σε μια δοκιμή που έγινε στο Σεμιπαλατίνσκ της Σοβιετικής Ασίας.

Μετά απ΄αυτήν την επιτυχία οι Σοβιετικοί επέστρεψαν στο δικό τους σχέδιο και βάσει αυτού κατασκεύασαν ατομική βόμβα. Που δοκιμάστηκε με επιτυχία το 1951.΄Οταν έγινε γνωστή στην Αμερική η πρώτη επιτυχής δοκιμή των Σοβιετικών  δημιούργησε πανικό. Ο  γνωστός Μακ Κάρθυ εξαπολύει παντού στις ΗΠΑ κυνήγι μαγισσών. Για να βρεί κατασκόπους, κομμουνιστές και συνεργάτες τους.΄Ετσι οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα με  την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της ΕΣΣΔ το ζεύγος των  Αμερικανών   ατομικών επιστημόνων ΄Εθελ και Γιούλιους  Ρόζεμπεργκ.

Ο Αϊνστάιν είχε δηλώσει το 1953 για τη δραστηριότητα του Μακ Κάρθυ και των επιτροπών του: «Κάθε διανοούμενος που καλείται ενώπιον αυτών των επιτροπών οφείλει να αρνηθεί να καταθέσει.  Με άλλα λόγια πρέπει να είναι προετοιμασμένος για φυλάκιση και οικονομική καταστροφή. Προς το συμφέρον της πολιτιστικής ευημερίας της χώρας του».

Ο ανταγωνισμός των πυρηνικών εξοπλισμών οδήγησε στην ιδέα της κατασκευής της υπερβόμβας. Δηλαδή της βόμβας υδρογόνου. ΄Οπλου που στηρίζεται στη σύντηξη πυρήνων υδρογόνου και το σχηματισμό ηλίου.

Την 1η Νοεμβρίου 1952 οι Αμερικάνοι  πραγματοποίησαν  την έκρηξη ενός μηχανισμού  τύπου βόμβας υδρογόνου.Που δεν μπορούσε όμως να μεταφερθεί με αεροπλάνο ή με πύραυλο. Αλλά ήταν 800 φορές ισχυρότερη από τη βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα. Παράλληλα οι Σοβιετικοί επιστήμονες, εργαζόμενοι πυρετωδώς, πραγματοποίησαν στις 12 Αυγούστου 1953 στο Σεμιπαλατίνσκ έκρηξη της δικής τους υδρογονοβόμβας. Που μπορούσε να μεταφερθεί με αεροπλάνο και ήταν 30 φορές ισχυρότερη από τη βόμβα της Χιροσίμα.

Την 1η Μαρτίου 1954 οι Αμερικάνοι δοκίμασαν  επιτυχώς μια άλλη υπερβόμβα που μπορούσε να μεταφερθεί και η ενέργεια της έκρηξης ισοδυναμούσε με την ενέργεια 1.300 βομβών Χιροσίμα. Επίσης τον Μάρτιο του 1954 οι Σοβιετικοί ανακάλυψαν, ανεξάρτητα από τους Αμερικάνους, μια αμερικάνικη ιδέα που είχε προηγηθεί και επικεντρώθηκαν στην κατασκευή μιας πραγματικής υπερβόμβας. Που θα μπορούσε να έχει όσο μεγάλη καταστροφική ισχύ επιθυμούσαν!

Χρειάστηκαν δεκαοκτώ μήνες για τον  σχεδιασμό και την κατασκευή της. Στις 23 Νοεμβρίου 1955 σε δοκιμή της η βόμβα εξερράγη επιτυχώς απελευθερώνοντας ενέργεια 300 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Χιροσίμα. Μεταξύ των άλλων μια επιτροπή υπό τον Οπενχάϊμερ στις ΗΠΑ είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στο υπερεντατικό πρόγραμμα  κατασκευής υπερβόμβας.Τελικά αργότερα, οι Σοβιετικοί με τις επιδόσεις τους κατάφεραν να κατασκευάσουν  και να δοκιμάσουν επιτυχώς μια τρομερή υπερβόμβα με ισχύ 5.000 βομβών Χιροσίμα!

Αυτά ήσαν μερικά από  τα αποτελέσματα του ψυχρού πολέμου. Το 1994 Ρώσοι και Αμερικάνοι  είχαν  οπλαστάσια με ισχύ  περίπου 30 βόμβες Χιροσίμα! Παρότι πρόκειται για πραγματικές βόμβες υδρογόνου  δεν είναι περισσότερο ισχυρές από μια μεγάλη ατομική βόμβα. ΄Αρα ο ανταγωνισμός των πυρηνικών εξοπλισμών των δυο υπερδυνάμεων απέβλεπε στην ψυχολογική κατατρομοκράτηση του αντιπάλου. Ο κόσμος είχε πολωθεί στους δύο αυτούς πόλους: Ανατολή και Δύση. Με όλες τις γνωστές συνέπειες.

΄Ετσι γράφηκε η ιστορία. Οι σχετικοί χειρισμοί των ηγεσιών των δυο υπερδυνάμεων κρίθηκαν και επικρίθηκαν.  Αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν. Μπορεί όμως να αλλάξει ο τρόπος που σκέπτονται οι άνθρωποι και ενεργούν  για  να μην καταστρέψουν τον Πλανήτη. Στα πλαίσια  αυτής της γιγαντιαίας αντιπαράθεσης επιβλήθηκε η δικτατορία στην Ελλάδα με τη θέληση της τότε αμερικάνικης ηγεσίας και του ΝΑΤΟ.

Δικτατορία και ΗΠΑ

Από την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά, την  4η Αυγούστου 1936, ως τον εμφύλιο πόλεμο και μετά τον εμφύλιο στα πλαίσια της επικυριαρχίας των ξένων στην Ελλάδα, οι ξένοι βοήθησαν στη δημιουργία  διαφόρων παρακρατικών και  παραστρατιωτικών οργανώσεων.΄Η διείσδυσαν σε υφιστάμενες τέτοιες οργανώσεις. Για να ελέγχουν. Να επεμβαίνουν. Και να κατευθύνουν την πολιτική ζωή της χώρας. Ανάλογα με τις κάθε φορά επιδιώξεις τους.

Μια τέτοια οργάνωση δημιουργήθηκε στη  Μέση Ανατολή στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Από αντικομμουνιστές αξιωματικούς. Σε  συνεργασία με τους ΄Αγγλους. Με το όνομα  Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών (ΙΔΕΑ). Επίσης στη  Μέση Ανατολή δημιουργήθηκαν οι Οργανώσεις: ΄Ενωση ΄Ελλήνων Νέων Αξιωματικών (ΕΕΝΑ). Και Σύνδεσμος Αξιωματικών Νέων (ΣΑΝ).

Οι Πραξικοπηματίες του 1967  ανήκαν σ΄αυτές τις οργανώσεις. Κυρίως στην μυστική  ΕΕΝΑ.  Με επικεφαλής από παλιά  ή αργότερα  τον αρχιπραξικοπηματία του 1967 Παπαδόπουλο. Ο ΙΔΕΑ έκανε απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος στις 31 Μαϊου 1951. Οι συνωμότες όχι μόνο έμειναν ατιμώρητοι αλλά προωθήθηκαν σε θέσεις κλειδιά στο Στρατό. Ο γνωστός Αμερικανός πρεσβευτής Πιουριφόι, όπως έγραφαν οι εφημερίδες της 12-1-1952, αξίωνε από την κυβέρνηση Πλαστήρα να μην «γίνουν διώξεις αξιωματικών δια παλαιάς υποθέσεις». Επρόκειτο για συνωμότες  αξιωματικούς που ανήκαν στον ΙΔΕΑ. Και δεν έγιναν.

Οι κυβερνήσεις Καραμανλή που προέκυψαν από τις εκλογές της 19ης-2-1956 , 11-5-1958, και 29-10-1961 ήσαν κυβερνήσεις μειοψηφίας του εκλογικού σώματος. Και λόγω των εκλογικών συστημάτων, της βίας και της νοθείας από μειοψηφία στο λαό μετατρέπονταν σε πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστική  σχετική καταγγελία μετά τις εκλογές του 1956 της «Δημοκρατικής΄Ενωσης». Η οποία είχε σχηματισθεί με πρωτοβουλία της ΕΔΑ, του Γ. Παπανδρέου κλπ: «΄Ενώ ο λαός έδωσε την πλειοψηφία στη Δ.Ε. (με διαφορά 25.000 ψήφων από την ΕΡΕ) το εκλογικό σύστημα της κυβερνήσεως μεταβάλλει την πλειοψηφία του λαού  σε μειοψηφία βουλευτών. Η βία και η νοθεία που ησκήθη δεν έχει προηγούμενο».

Ο Παπαδόπουλος είχε χρησιμοποιηθεί από τον Κ. Καραμανλή σαν γραμματέας του γνωστού σχεδίου «Περικλής». Για τη διεξαγωγή των εκλογών βίας και νοθείας του 1961. Και σε επιτροπή για την αντιμετώπιση του κομμουνισμού μετά την άνοδο της ΕΔΑ στις εκλογές του 1958. Που ανέδειξε 79 βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Κράτος, Παλάτι υπό την Φρειδερίκη, και ποικιλώνυμες μυστικές και φανερές παρακρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις σε συνεργασία κρυφή και φανερή  ασκούσαν την εξουσία. Την Μεγάλη λεγόμενη Χούντα που ήταν πιστή στο Παλάτι και ετοιμαζόταν να επιβάλει δικτατορία, την πρόλαβε η Μικρή Χούντα υπό τον Παπαδόπουλο και επέβαλε εκείνη τη δικτατορία του 1967. ΄Ετσι τις συνέπειες απο τα  παιχνίδια για την εξουσία, τις δολοπλοκίες και τις συνωμοσίες πολιτικών κυβερνήσεων, Στρατού,  Παλατιού, Αμερικανών, CIA, NATO  και παρακράτους δεν τις υπέστη μόνο η Ελλάδα, αλλά και οι δολοπλόκοι που βρέθηκαν εκτός νυμφώνος. ΄Ισως πριν την ώρα τους. ΄Οπως έγινε με το Παλάτι.

Το κοινωνικό και το πολιτικό γίγνεσθαι  φέρνει συχνά στο προσκήνιο σε ρόλο πρωταγωνιστού τέτοια πρόσωπα σαν τον Παπαδόπουλο. Που δεν είναι άξια παρά για περιφρόνηση. Και που σε ομαλό δημοκρατικό καθεστώς δεν θα ασχολιόταν κανείς μαζί τους. Παρά μόνο για να εκφράσει τον αποτροπιασμό του.

Και όμως μέσα σε δημοκρατίες  γαλουχούνται τέτοιοι προβοκάτορες και συνωμότες. ΄Οπως γίνεται από καταβολής κόσμου.  Τέτοιοι συνωμότες δεν  ήσαν ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ; Και όχι μόνο;  Κι αυτούς τους φασίστες δικτάτορες ως και τους εξτρεμιστές αμερικανούς στρατοκράτες τύπου Μάκ Κάρθυ δεν  είχε για  πρότυπα  ο νευρωτικός αρχιπραξικοπηματίας  και οι περί αυτόν;  Και ποιές οι ιδεές τους; Μα ασφαλώς οι φασιστικές.

Για του λόγου το αληθές: ΄Οπως έγινε γνωστό μετά τη μεταπολίτευση ο Παπαδόπουλος ήταν πράκτορας της Γκεστάπο και της CIA. Ο  εκ δεξιών του Προέδρου στρατοδίκης στη δίκη του Ν.Μπελογιάννη που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε τον Μάρτιο του 1952. Εκτελεστής μαζί με άλλους επί Γερμανικής κατοχής, όπως γράφτηκε τον Μάιο του 1981 στον Τύπο,  των 22 πατριωτών στο μπλόκο της Καλογρέζας την 15η-3-1944.

΄Ηταν επίσης  ο   οργανωτής του γνωστού  δήθεν σαμποτάζ του ΄Εβρου  το 1965. Αντισυνταγματάρχης τότε. Που το  απέδωσε  στους «κομμουνιστάς». Και που ο Ηλίας Ηλιού  είχε καταγγείλει στη Βουλή,  ότι κάποιος άλλος είναι ενδεχόμενο να τον μιμηθεί  και να οργανώσει παρόμοια πρόκληση. Για να δέσει κάποιο πρωϊνό χιλιάδες ΄Ελληνες. ΄Οπως και έγινε από τον ίδιο την 21η  Απριλίου 1967. Και όχι από  άλλον. Ο Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε καν το 1965, γιατί ήταν της εμπιστοσύνης όχι μόνο του Κ. Καραμανλή στο παρελθόν. Αλλά εκείνη την εποχή και του Γ. Παπανδρέου. Ο οποίος τον προστάτευε. Αργότερα ήταν επίσης της εμπιστοσύνης των κυβερνήσεων των λεγόμενων αποστατών. Και φυσικά των Αμερικάνων. Ανεμπόδιστοι αυτός και πολλοί άλλοι αξιωματικοί του Στρατού  ανήρχοντο στην ιεραρχία και   επέβαλαν τη δικτατορία. Αφού πρόλαβαν τη Μεγάλη Χούντα των Στρατηγών.

Γιατί επιβλήθηκε η δικτατορία; Το «μέγα» επιχείρημα: Να σωθεί η Ελλάδα από τον κομμουνισμό. Ο κομμουνιστικός όμως κίνδυνος αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα. Μετά το πραξικόπημα, την 28η-4-1967 ο Παπαδόπουλος υπουργός τότε Προεδρίας της Κυβερνήσεως, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έλεγε, ότι βρέθηκε πολεμικό υλικό που προοριζόταν  για κομμουνιστικό πραξικόπημα:

«Πρόκειται περί υλικού το οποίον δια να μεταφερθεί από τους χώρους εις τους οποίους ευρέθη εχρειάσθησαν εβδομήντα οχήματα των τριών τόννων».Τον ρώτησαν: «Δύνασθε αυτήν την στιγμήν να  δώσετε εις τον τύπον μέρος των αποδείξεων αι οποίαι περιλαμβάνονται εις τα εβδομήντα φορτία;». Απάντηση: «Αυτή την στιγμήν όχι, εις 2-3 ημέρας οπωσδήποτε».

Οι πραξικοπηματίες είπαν ότι θα εκθέσουν το «υλικό» αυτό σε έκθεση στο Ζάππειο. Αλλά αφού ήταν ψέμα δεν έδωσαν συνέχεια. Αργότερα οι ίδιοι παραδέχτηκαν ότι δεν υπήρχε κομμουνιστικός κίνδυνος.

Μετά τη μεταπολίτευση στη δίκη των πρωταγωνιστών της δικτατορίας το 1975 κατατέθηκαν από δημοκρατικούς αξιωματικούς διαφωτιστικά στοιχεία: για την δραστηριότητα των πραξικοπηματιών πριν την 21η Απριλίου  1967, όπως:

΄Οτι ο Παπαδόπουλος από το 1956 ακόμα είχε εισηγηθεί «κάποια εκτροπή» αν έπαιρνε η Αριστερά μεγάλο ποσοστό ψήφων στις εκλογές.΄Οτι το 1961 είχε γίνει συνάντηση Παπαδόπουλου με άλλους χουντικούς στο Παγκράτι με σκοπό την εκτροπή.

΄Οτι η ομάδα Παπαδόπουλου είχε αρχίσει να σχηματίζεται την εποχή της απόπειρας πραξικοπήματος του ΙΔΕΑ το 1951.

Οτι το 1956-1967 η ομάδα  ανεξαρτητοποιείται και διευρύνεται. Και ότι είχε συνεχή δραστηριότητα με συνεδριάσεις και άλλες ενέργειες. Η ομάδα αυτή  αναμίχθηκε στο εκλογικό πραξικόπημα του 1961. Και το 1963 στη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη!

Επί της τότε κυβερνήσεως Ενώσεως Κέντρου  έγινε προσπάθεια διασκόρπισης, όσων αποτελούσαν την ΕΕΝΑ.  Η διασπορά αυτή βοήθησε να προχωρήσουν στην προπαρασκευή του πραξικοπήματος. Αφού προηγούμενως κατέλαβαν καίριες θέσεις στο Στράτευμα. Ο Παπαδόπουλος με την ανοχή του αρχηγού ΓΕΣ Σπαντιδάκη τοποθετήθηκε στο Γ΄ Γραφείο του ΓΕΣ. Ο Μακαρέζος κατέλαβε νευραλγική θέση στην ΚΥΠ.

Το 1957-1958 που ήταν γενικό το αίτημα της διάλυσης του ΙΔΕΑ  και του «πρώτου πυρήνα της χούντας» επενέβησαν τα ανάκτορα και οι ξένοι διότι «δεν συνέφερε η διάλυσή τους γενικότερα στο ΝΑΤΟ».΄Ιλη δε από δεκαεφτά άρματα μάχης της 20ης Μεραρχίας που μεταφέρθηκε στην Αθήνα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1967 κρατήθηκε με διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ Σπαντιδάκη για «καλύτερη συντήρηση». Και χρησιμοποιήθηκε  στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Είχε διαπιστωθεί, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, ότι η ομάδα του Παπαδόπουλου μυούσε αξιωματικούς στις «αρχές της αξιοκρατίας και της 4ης Αυγούστου». Με την κάλυψη του Σπαντιδάκη. Η ομάδα αυτή τοποθετούσε πράκτορες και εγκαθέτους στους φορείς εξουσίας.΄Οπως στην Προεδρία της Κυβερνήσεως. Στις ένοπλες δυνάμεις. Και στα υπουργεία. Δημιουργούσε κέντρα προκλήσεως.΄Οπως έγινε με το δήθεν σαμποτάζ του ΄Εβρου. Με εκρήξεις βομβών  κλπ.  Κατορθώνοντας έτσι  να   υποβάλλουν και να κατευθύνουν ακόμα και την κυβερνητική γραμμή και προπαγάνδα.

Ο αντιστράτηγος Κ. Βιδάλης που το πραξικόπημα τον βρήκε επιτελάρχη του Γ΄ Σώματος Στρατού κατέθεσε ότι ο Σπαντιδάκης προσωπικά του έδωσε τη διαταγή εφαρμογής του σχεδίου του ΝΑΤΟ «Προμηθεύς». Επίσης κατατέθηκε ότι από το 1960  με τη βοήθεια του αρχηγού ΓΕΣ Καρδαμάκη οι χουντικοί είχαν καταλάβει θέσεις κλειδιά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το 1964 επί κυβερνήσεως Ενώσεως Κέντρου ο μηχανισμός του ΙΔΕΑ βρέθηκε άθικτος. Και όλοι οι πραξικοπηματίες στην Αθήνα. ΄Η σε επίζηλες θέσεις στο εξωτερικό. Οι δε μεταθέσεις αξιωματικών γίνονταν ουσιαστικά  από το Παλάτι. Και τον γνωστό ανακτορικό Υπουργό Εθνικής Αμύνης Γαρουφαλιά. Σε συνεργασία με το Πεντάγωνο του Αμερικάνικου Στρατού. Τον διοικητή στην Ελλάδα της Αμερικάνικης Στρατιωτικής Αποστολής. Και το κλιμάκιο της CIA στην Ελλάδα.

Στην επιβολή της δικτατορίας συνέβαλαν και μεγάλες αμερικάνικες εταιρίες   που ήσαν σύμβουλοι και προμηθεύτριες πολεμικού υλικού  των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων. Αυτές καθώς και ελληνικές εταιρείες με την επιβολή  του πραξικοπήματος αποκόμισαν τεράστια κέρδη. Η επιβολή της δικτατορίας είχε επίσης στόχο τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου ενόψει και του  τότε πολέμου των έξι ημερών  που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά των Αραβικών χωρών.

΄Οπως γράφηκε στον τύπο την 7η -6-1981  ο  Υπουργός Αμύνης του Ισραήλ Μωσέ Νταγιάν για μια ακόμα φορά επισκεπτόταν την Αθήνα την 20η Απριλίου 1967. Μια ημέρα πριν από το πραξικόπημα. Και είχε συνάντηση με  τους επιτελείς της χούντας Μακαρέζο και Ασλανίδη. Υποστηρίζεται επίσης  ότι η παρουσία του Νταγιάν στην Αθήνα ήταν εντελώς συμπτωματική και δεν είχε καμιά σχέση με το πραξικόπημα.

΄Οπως αναφέρεται στο βιβλίο: «Ελλάδα, CIA, NATO»  του ΄Οσκαρ Λάρσεν, ο Παπαδόπουλος υπηρετούσε στη CIA από το  1952. Επαφές με τη CIA  είχαν και άλλοι χουντικοί. Ανάμεσα στους οποίους και ο Ιωαννίδης. Ο οποίος ανέτρεψε με εντολή της το Νοέμβριο του 1973 τον Παπαδόπουλο. Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται ότι το πραξικόπημα προετοιμάστηκε στην Αμερική. Είναι επίσης γνωστό ότι ο Σάββας Κωνσταντόπουλος διευθυντής της εφημερίδας  «Ελεύθερος Κόσμος» λίγο καιρό πριν το πραξικόπημα  με διαλέξεις του στο ξενοδοχείο Χίλτον, που τις παρακολουθούσαν  συντηρητικοί πολιτικοί, απροκάλυπτα προέβαλε την ανάγκη  επιβολής δικτατορίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βήμα (26-4-1981) ο Παν.  Κανελλόπουλος, που ήταν πρωθυπουργός κατά την επιβολή του πραξικοπήματος, έλεγε: Τον «Μάρτιο του 1967 εξερράγησαν μερικές βόμβες και μάλιστα κάποιες μικρές βόμβες, μπροστά στον «Ελεύθερο Κόσμο». Εμένα με κατέλαβε αμέσως η υποψία ότι αυτά είναι προβοκάτσια. ΄Οτι δεν προέρχονται από εκείνους που δήθεν προήρχοντο. Αλλά ότι ήταν από κάποιους κύκλους που ήθελαν την ανωμαλία. Ηλίθιοι της άκρας δεξιάς είναι εκείνοι που προκαλούν αυτές τις ενέργειες.

»Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι το πραξικόπημα προετοιμάστηκε αρκετά πριν την εκδήλωσή του. Από δύο-τρία χρόνια πριν το προετοίμαζαν κάτω από ένα κλίμα που φορτιζόταν συνεχώς από την ανησυχία ότι δήθεν θα επικρατούσε ο κομμουνισμός…Και εγώ ο ίδιος είχα πέσει θύμα κάποια στιγμή και πίστευα αυτά τα χαρτιά που έστελναν από το Επιτελείο και από την ΚΥΠ».

Με τέτοιες προετοιμασίες οι συνταγματάρχες έφτασαν στην εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ «Προμηθεύς».Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την εφαρμογή μιάς σειράς μέτρων βίας. Για τη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντο στρατόπεδο σε περίπτωση δήθεν «επίθεσης από βορρά». Για τους αξιωματικούς που δεν ήσαν μυημένοι στο πραξικόπημα η διαταγή  να κινητοποιήσουν τα στρατιωτικά τμήματα την κατάλληλη ώρα δικαιολογήθηκε  με την εκτέλεση «εκτάκτων γυμνασίων του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό είχαν καταρτισθεί κατάλογοι όσων θα συλλαμβάνονταν. Οι κατάλογοι αυτοί περιελάμβαναν κομμουνιστές μέχρι δεξιούς δημοκράτες.

Επί εφτά χρόνια η Ελλάδα φιμώθηκε. Υπολογίζεται ότι περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες ΄Ελληνες πέρασαν από τα αστυνομικά τμήματα. Χιλιάδες εξορίστηκαν επί χρόνια σε διάφορα στρατόπεδα.  Φυλακίστηκαν. Βασανίστηκαν. Και πολλοί πέθαναν. Υπό τις άναρθρες κραυγές του αρχιπραξικοπηματία. Που ζήλωσε δόξα Χίτλερ και Μουσολίνι. Επισσωρεύοντας δεινά στη χώρα   και στην Κύπρο. Και εκεί η απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου έδωσε αφορμή για την επέμβαση της Τουρκίας υπό την καθοδήγηση των Αμερικάνων. Που οδήγησε  στον γνωστό διαμελισμό του νησιού. Και τα εντεύθεν δεινά του Κυπριακού λαού.

                                        Η  Προπαγάνδα

Τα πάντα στην πολιτική, αν όχι σ΄όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, ανάγονται στην προπαγάνδα. Αυτή θέτει σε κίνηση τις μάζες. Αυτή εμψυχώνει ή αποθαρρύνει τους στρατούς. Αυτή εξαναγκάζει σε συμφωνίες και συμβιβασμούς. Αυτή  καθ΄εαυτή σαν δύναμη προπαγανδίζει την ισχύ  των εξουσιών.  Και απ΄αυτήν εξαρτάται η άσκηση της εξουσίας. Κι αν συμπέσει με την ωρίμανση κοινωνικών όρων τότε η κατά σύμπτωση και πρόσκαιρη αν όχι παντοτινή επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Χωρίς επαναστατικές  θεωρίες δεν γίνονται επαναστάσεις ή αντεπαναστάσεις.

Για να αναφερθούμε στην Ιταλία, οι κοινωνικές συνθήκες  στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα ευνοούσαν την άνοδο του φασιμού.Το ίδιο και στη Γερμανία. Αντιπροσωπευτικός εκφραστής του στην Ιταλία ο Μουσολίνι. Στη Γερμανία ο Χίτλερ. Ό,τι και να ειπωθεί εκ των ιστέρων γι΄αυτούς και το φασισμό που επέβαλαν  αποτέλεσαν μια πραγματικότητα που απασχόλησε και θα απασχολεί για πολύ την ανθρωπότητα.

Ο πρώτος ήταν βασικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο οποίος εξελίχθηκε σε επιτυχημένο-αποτυχημένο  δικτάτορα. Θαυμαζόμενος και αργότερα μισούμενος από τον δεύτερο. Το Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα τον έχρησε το 1912 αρχισυντάκτη της εφημερίδας του Αvanti. To 1914 το  Σοσιαλιστικό Κόμμα τάσσεται κατά του πολέμου. Και υπέρ της ουδετερότητας της Ιταλίας. Ο Μουσολίνι αρχίζει να διαφοροποιείται. Τάσσεται υπέρ της «ενεργού ουδετερότητας». Και σε μερικές ημέρες υπέρ του πολέμου.

Εκδίδει την εφημερίδα IL Popolo d‘Italia (Ο Λαός της Ιταλίας).  Αποπέμπεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τον  Ιανουάριο του 1915 γίνεται η πρώτη Συνέλευση των Φασιστών. Η Ιταλία μπαίνει στον πόλεμο. Ο Μουσολίνι κατατάσσεται στον Ιταλικό στρατό. Τραυματίζεται  το 1917  από ατύχημα. Γίνεται ανακωχή μεταξύ Ιταλίας και Κεντροευρωπαϊκών δυνάμεων.  Υπογράφεται σύμφωνο ειρήνης. Ο Ντούτσε ιδρύει στο Μιλάνο στις 23 Μαρτίου 1919  το φασιστικό κόμμα. Το οποίο ηττάται  στις εθνικές εκλογές. Το Μάιο του 1921  o Μουσολίνι εκλέγεται βουλευτής.Τον Νοέμβριο  ονόμασε το κόμμα του Εθνικό Φασιστικό Κόμμα. Τον   Οκτώβριο του  1922 οργανώνεται η γνωστή  φασιστική Πορεία επίδειξης δύναμης για κατατρομοκράτηση του λαού, προς τη Ρώμη.

Αμέσως μετά ο Βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ διορίζει τον Μουσολίνι πρωθυπουργό. Ο Ντούτσε χωρίς να χάσει ούτε λεπτό συγκροτεί φασιστική Αστυνομία.  Ο Τζιάκομο Ματεότι ένθερμος αντιφασίστας βουλευτής καταγγέλει από το βήμα του Κοινοβουλίου  τα οικονομικά σκάνδαλα. Σ’ αυτά  είναι αναμιγμένο το φασιστικό κόμμα και οι ηγέτες του. Κατακεραυνώνει επίσης τον Μουσολίνι για  τις εκλογές βίας και νοθείας που διεξάγει  για να καταργήσει το 1926, όπως και το κατήργησε, το Κοινοβούλιο. Οι φασίστες  δολοφονούν τον δημοκράτη βουλευτή στις 10 Ιουνίου 1924. Αμέσως με το κλείσιμο  του Κοινοβουλίου  απαγορεύονται οι απεργίες των εργαζομένων. Το 1928 συγκροτείται το Μέγα Συμβούλιο του φασιστικού κόμματος. Το οποίο  επιβάλει την απόλυτη εξουσία του Μουσολίνι.

Το 1929 υπογράφεται σύμφωνο με το Βατικανό. Το 1936 η Ιταλία εξαπολύει   πόλεμο κατά της Αβησσυνίας και υπογράφει διμερές σύμφωνο με τη Γερμανία. Γνωστό ως   άξονας Ρώμης-Βερολίνου. Το 1937 η Ιταλία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών. Επακολουθούν: Εισβολή στην Αλβανία. Κήρυξη πολέμου κατά της Γαλλίας. Ανακωχή με τη Γαλλία. Τριμερές Σύμφωνο Βερολίνου-Ρώμης-Τόκιο (1940). Και επίθεση κατά της Ελλάδας στις 28 Οκτωβρίου. Ιταλικές ήττες στην Αφρική.

Αρχίζει ο κατήφορος του Ντούτσε και του φασισμού. Του φασισμού που είναι συνώνυμος: Της απολυταρχίας. Του ολοκληρωτισμού. Της τυραννίας. Της δικτατορίας.  Και του ναζισμού. Που έλκουν την καταγωγή τους από την Αρχαία Ελλάδα. Και την Αρχαία Ρώμη.

Η Καταγωγή της Τυραννίας

Ως προς την πρώτη: Λόγω  της τυραννίδος που σήμαινε την άσκηση της εξουσίας από τον τύραννο. Δεν είχε αρχικά την  αρνητική σημασία που απέκτησε αργότερα που σήμαινε την απόλυτη και ανεξέλεγκτη άσκηση της εξουσίας απ΄αυτόν. Και ως προς τη δεύτερη: Λόγω της δικτατορίας. Της απόλυτης δηλαδή εξουσίας  που ασκούσε ο διοριζόμενος για ορισμένο χρονικό διάστημα δικτάτορας. Το  έμβλημα του φασισμού του Μουσολίνι ήταν το ίδιο με της Αρχαίας Ρώμης. Δηλαδή  οι δέσμες από ράβδους (fasces). Με πέλεκυ στο μέσο. Που κρατούσαν οι ραβδούχοι (fictores). Οι οποίοι προπορεύονταν των αρχόντων.

Τέτοια εξουσία ήταν και η απόλυτη μοναρχία. Που επικράτησε μετά την φεουδαρχία. Κατόπιν  αλλεπάλληλων στρατιωτικών  αποτυχιών  ο Μουσολίνι αποκηρύσσεται από το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο. Παύεται από Πρωθυπουργός. Και συλλαμβάνεται στις 25 Ιουλίου 1943. Απελευθερώνεται από τους Γερμανούς  τον Σεπτέμβριο του 1943. Και γίνεται στη Βόρεια Ιταλία αρχηγός της Ιταλικής Κοινωνικής Δημοκρατίας. Στην υπηρεσία του Χίτλερ.

Υπό τα πλήγματα των συμμάχων ο φασισμός καταρρέει. Στις 25 Απριλίου 1945 ο Ντούτσε επιχείρησε να καταφύγει στην Ελβετία. Συλλαμβάνεται από την Ιταλική Αντίσταση  στις 28 Απριλίου και εκτελείται μαζί με την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι. Δυo μέρες αργότερα, στις  30 Απριλίου,  ενώ τα σοβιετικά στρατεύματα περισφίγγουν το Βερολίνο ο Χίτλερ  αυτοκτονεί στο άντρο του. Μαζί την Εύα Μπράουν.

Ο Χίτλερ μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα είδος «σχιζοφρενικής ιδιοφυϊας», που με ένα βιβλίο, το οποίο αποτελεί παραλήρημα, το Mein Kampf (Ο  Αγών μου)  κατάφερε να καταλάβει την εξουσία με τη βία. Δημιουργώντας το ναζιστικό κόμμα. Βοηθούμενος από τους μεγαλοβιομήχανους σαν τους Τύσσεν και Κρούπ. Και τους μεγαλογαιοκτήμονες ( Γούνγκερς). Κατάφερε να οικοδομήσει σχέσεις λατρείας μεταξύ αυτού, του Φίρερ,  και  σε κάποια στιγμή, της πλειοψηφίας του Γερμανικού λαού…

                                            Οι ΄Ελληνες

Αλλά πριν πάμε πάλι στον Χίτλερ πρέπει να ξαναθυμηθούμε τις δραστηριότητες του αρχαίου ελληνισμού, με ένα από τα  αποκορυφώματά του: Τον  εποικισμό σ΄όλον  σχεδόν τον τότε γνωστό κόσμο. Και ιδιαίτερα στη νότια. Και δυτική Ευρώπη. Γιατί  ο ελληνικός πολιτισμός είναι ο πνευματικός πατέρας της Ευρώπης. Και αφού μεγαλούργησε παντού μήπως είναι «υπεύθυνος» και για το πώς διαμορφώθηκε ο  σύγχρονος κόσμος; Αλλά δεν υπέφεραν και λίγα οι ΄Ελληνες από τα βάθη του χρόνου μέχρι σήμερα: ΄Ηδη είπαμε για   την τυραννία. Η οποία  πρωτοεμφανίστηκε  στη Λυδία. Παλιά δηλαδή η ιστορία:

Εξουσία. Σατραπεία. Ορδές απ΄την Ασία. Σκλαβιά και αίματα για ελευθερία. Κι απ΄την ορδή στη γλώσσα. Στον πολιτισμό. Και σύμβολα της γλώσσας και η γλώσσα των συμβόλων: ΄Η ταν ή επι τας. Για των πολέμων τα σφαγεία οι μανάδες γεννοβολούσαν. Σύμβολο ευημερίας και ευτυχίας ο αγκυλωτός σταυρός. Από τα αρχαία χρόνια της Τροίας και της Κνωσού. Και ο Χίτλερ να   τον αντιγράφει. Για «ν΄αποδείξει» την καταγωγή των «Αρίων» του…

Γρύπες και Μεγάλη Μητέρα Θεά και μεγαλοπρεπείς αίθουσες Διπλών Πελέκεων. Σοφία. Σάρισα. Και διπλή φάλαγγα. Και η γλώσσα οδηγός.  Σφαγή και ληστεία  και ελληνιστικά βασίλεια. Αλλά και Αλεξάνδρειες με τις βιβλιοθήκες και τις απέραντες τις γνώσεις. Και οι Ρωμαίοι οι στρατοκράτες πότε να τις καίνε και πότε να μαθητεύουν σ΄αυτές. Αλλά παρέμειναν κακοί μαθητές. Και καλοί δικτάτορες: Ο υψών  εαυτόν ταπεινωθήσεται και ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται. Απόδoτε τα  του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ…Δεν διδάχτηκαν. Σταυρώσανε το πνεύμα στο Γολγοθά, κάψανε, λιθοβολήσανε, κρεμάσανε και μετά υποκλίθηκαν:  Εν τούτω νίκα. Κάνανε τη Θρησκεία με τις «ευλογίες του Θεού» όργανο της τυραννίας τους.

Ο λόγος είναι  πιο αποτελεσματικός απ΄ το σπαθί. Γιατί στο κάτω κάτω  ετούτος εκείνο οδηγεί. Να γιατί η Ελλάδα στο πνεύμα είναι αιώνια. Το πνεύμα είναι οδηγός σ΄όλους τους καιρούς: Ο Ιουστινιανός έκλεισε την Ακαδημία του Πλάτωνα το 529. Μετά τόσους αιώνες λειτουργίας. Αλλά πίσω από το «νενίκηκά σε Σολομών» δεν κρύβεται μόνο ο ναός του Σολομώντος. Βρίσκεται κι  ο Παρθενώνας. Ο αξεπέραστος ναός  της εποχής του Περικλή  του επέβαλε να προσπαθήσει να τον ξεπεράσει. Κάπως έτσι ή περίπου έτσι μας προέκυψε η Αγία Σοφία…

Και  οι Πράσινοι και οι  Βένετοι. Αφέντες και δουλοπάροικοι. Εικονοκλάστες και εικονολάτρες. Πάπες και Πατριάρχες. Βουλγαροκτόνοι. Ρωσοκτόνοι. Και Ρωσολάτρες. Κι ο Μωάμεθ διαιτητής με κανόνια και ειδικούς χειριστές απ΄την Ιταλία και ορδές για ένα πιλάφι απ΄τον Αλάχ  ανακαλύψανε  την…Κερκόπορτα. Δηλαδή τον εκφυλισμό, τη διαφθορά και  τη χρεωκοπία της βυζαντινής απολυταρχίας. Και πήρανε την  Πόλη. Και έγινε η Αγιά Σοφιά τζαμί και ο ΄Ομηρος  Ομέρ.

Μα οι ρίζες της σοφίας ήσαν πολύ βαθειές. Που να τις φτάσουν! Προηγήθηκαν οι Σταυροφόροι. Και με το σταυρό αγιοφόρι πήρανε την Ιερουσαλήμ και μετά κουρσέψανε την Πόλη. Για να προσκυνήσουν οι άνθρωποι τους Αγίους τόπους! Μετά επέδραμαν και επί του Παρθενώνα. ΄Εστηναν  εκεί, πότε  παλάτια, πότε εκκλησίες για να αρπάζουν  με  ευλογίες θείες. Οι  Φράγκοι ήρθανε για  εδάφη και για φράγκα. Το ίδιο και οι Ατζαγιόλι. Και οι Καταλάνοι. Οι  Σανούδοι. Και  οι Σουλτάνοι.

Τι τράβηξε η Αθήνα η πόλη της σοφίας! Αλλά για να μην τους αδικούμε τους βάρβαρους τότε Ευρωπαίους, παραδέχτηκαν στη διαδρομή του χρόνου  ότι τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, επιτεύγματα στη βαθειά και λογική σκέψη, στην υπέροχη ποίηση  και στην ωραία τέχνη, είναι χάρμα οφθαλμών και ευχαρίστηση πνεύματος. Που καθοδηγούν την ανθρωπότητα να βρίσκει  το δρόμο της. Προς το μέλλον. Ξανά. Και ξανά. Πρώτοι οι αρχαίοι ΄Ελληνες ανέπτυξαν το ιδανικό της ελεύθερης δημοκρατίας. Τα μαθήματά τους στον τομέα της διακυβέρνησης αποτελούν και σήμερα οδηγό…Κι ο Παρθενώνας τέλεια γλώσσα των συμβόλων. Πάνω σ΄έναν πλατύ κι επίπεδο Βράχο… Χιλιάδες χρόνια απ΄το νεολιθικό πολιτισμό στον πολιτισμό του Χαλκού και στον πολιτισμό του Σιδήρου. Αχαιοί. Δωριείες. Μυκήνες. Τύρινθα. Κνωσός… Συγκρούσεις.  Επιμειξίες:΄Ελληνες.

Η εποχή του Χαλκού (2.000 π.Χ.) προβάλει μέσα από τα ευρύματα καταπληκτικά περίτεχνη. Εξαίσιας καλαισθησίας. Λαβυρινθώδης μείξις: Φυλών. Λαών. Θεών. Γλωσσών. Τεχνών. Θρησκειών. Μύθων. Ιδεογράμματα σε σφραγίδες από μάρμαρο και ελεφαντοκκόκαλο, χιλιάδες ενεπίγραφες πινακίδες σε αρχαία Πύλο και Μινωϊκή Κρήτη μας «διηγούνται»  για τα πρώτα δείγματα γραφής στην Ευρώπη.

Η ιστορία του  πολιτισμού  ενός λαού είναι πριν απ΄όλα ή παράλληλα η ιστορία της  γλώσσας του: Οι Φοίνικες είναι οι πρώτοι επαναστάτες στη γλώσσα. Μέσω της αιγυπτιακής ιδεογραφικής γραφής οδηγήθηκαν στην αλφαβητική από τον 15ο αιώνα.

Η παράδοση και η ιστορία  θέλουν  και την  εκδοχή ότι το Φοινικικό αλφάβητο το έφεραν στην Ελλάδα  Φοίνικες  μετανάστες. Οι οποίοι με το βασιλιά τους Κάδμο εγκαταστάθηκαν στη Βοιωτία. Ο Κάδμος  έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Θήβας. Αλλά στη συνέχεια οι ΄Ελληνες είχαν μια ανώτερη ίσως συνεισφορά από τη φοινικική. Γιατί επινόησαν τη γραφική παράσταση του φωνήεντος.Το οποίο ήταν άγνωστο στους Φοίνικες.  Χιλιάδες ενεπίγραφες πινακίδες στην Κνωσσό από τον 15ο αιώνα  και στην Πύλο μαρτυρούν για την   Γραμμική Γραφή Β των Αχαιών. Οι οποίοι ήσαν κατακτητές της Κρήτης. Πριν απ΄αυτή τη γραφή η Μινωϊκή Κρήτη χρησιμοποιούσε τη Γραμμική Γραφή Α.  Η οποία δεν ξέρουμε αν ήταν ελληνική.  Γιατί δεν έχει διαβαστεί ακόμα.

Χάνεται στα βάθη του χρόνου η απαρχή της συγχώνευσης πολιτιστικών στοιχείων. Και έτσι   Δωριείς και ΄Ιωνες παίρνουν  τον πολιτισμό τους  από την Μινωϊκή Κρήτη. Μυκηναίοι καταλαμβάνουν την Κνωσσό. Απ΄την Ασία έρχεται στην Ελλάδα η θρησκεία. Και οι ΄Ελληνες, πάντα να βάζουν το δαιμόνιό τους να λειτουργήσει, δεν επιβάλουν στη θρησκεία Ιεραρχία. Ούτε μεσάζοντες. Αυτό τόκαναν μετά  αριστοκράτες  και ευγενείς. Και μετέτρεψαν τη θρησκεία σε πολιτικό όργανο.

Ακροπόλεις, σύμβολα πλούτου και δύναμης. ΄Οπως η Ακρόπολη της Τύρινθας, που ίσως εξαρτιόταν από τις Μυκήνες και  προστατευόταν από πελώρια τείχη. Χτισμένα με τεράστιους ογκόλιθους και τεράστιο πάχος. Πρόβαλε  φοβερή και απόρθητη  σε οποιονδήποτε εισβολέα. Αυτής της  Πανάρχαιης Ακρόπολης τα προπύλαια αποτέλεσαν τις πρόδρομες μορφές των κλασικών Προπυλαίων της Ακρόπολης των Αθηνών. Επιμειξίες. Συγχωνεύσεις. Εποικισμοί. ΄Οπλα. Πόλεμοι. Προϊόντα. Τέχνες.΄Ολα γεννιούνται  στην Ελλάδα.

Ακόμα και οι Ετρούσκοι λέγεται ότι σαν μυστηριώδεις πρόσφυγες ή πειρατές έφυγαν από  την περιοχή του Αιγαίου το 1000 π.Χ. και εγκαταστάθηκαν στην κεντρική Ιταλία.΄Οπου έγιναν γνωστοί με το όνομα αυτό.

Μεσόγειος. Αιγαίο. Φιλόξενες ακτές. Γαλανή θάλασσα. Εύφορες πεδιάδες. Ναυτιλία. Εμπόριο: Ελλάδα: Αμέτρητα νησιά. Φωτεινός ήλιος. Που ζεσταίνει το κόκκαλο. Και φωτίζει τον νου. Γεννάει στοχασμό. Ανοίγει ορίζοντες. Και να η εξάπλωση σε νέα εδάφη με τον  εποικισμό. Να το μυστικό του ελληνικού πολιτισμού. Που εξαπλώνεται: Στο Βόρειο Αιγαίο. Στη Μαύρη Θάλασσα. Και στις γύρω περιοχές της. Στη βόρεια Αφρική.  Στη Δύση: Σικελία. Ιταλία. Νότια Γαλλία. Ισπανία. Από τη Χαλκίδα ήσαν οι άποικοι που το 750 π.Χ. ίδρυσαν αποικία στο νησί Πιθηκούσες στον Κόλπο  της Νεάπολης. Κι από κει πήγαν και ίδρυσαν την Κύμη στην ηπειρωτική Ιταλία. Και οι Κυμαίοι μαζί  με Αθηναίους αργότερα ίδρυσαν τη Νεάπολη.

Με την Κύμη  πρωτόρθαν σ΄επαφή οι Ρωμαίοι και πήραν θρησκευτικές δοξασίες και την τέχνη της γραφής! Κι από κατοίκους της Τανάγρας της Βοιωτίας, «Γραίων και Γραικών καλουμένων», που μαζί με Χαλκιδείς είχαν ξεκινήσει να φτιάξουν αποικίες, πρωτογνωρίστηκαν οι Ρωμαίοι και έμαθαν το όνομα  με  το οποίο  ονόμασαν ολόκληρη την Ελληνική Φυλή: Γραικοί.

Και απ΄αυτό προήλθε το λατινικό  Graecus. Στο οποίο στηρίζονται οι αντίστοιχες λέξεις των Ευρωπαϊκών γλωσσών για τους ΄Ελληνες και την Ελλάδα. Ενώ οι κάτοικοι της Ελλάδας από πολύ παλιά θεώρησαν τον εαυτό τους σαν ένα λαό και τον ονόμασαν: ΄Ελληνες. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι οι βάρβαροι τότε  Ρωμαίοι πήραν το ελληνικό αλφάβητο από τους πολιτισμένους  Ετρούσκους. Και αυτοί οι τελευταίοι το είχαν πάρει κατ΄ευθείαν από την Κύμη, την ελληνική αποικία της Καμπανίας.

Σχεδόν όλοι οι έγκυροι σύγχρονοι γλωσσολόγοι επιμένουν ότι  από το ελληνικό αλφάβητο προέρχονται όλα τα αλφαβητικά συστήματα του κόσμου! Αργότερα με το σχίσμα των Εκκλησιών το 1054 μ. Χ. οι καθολικοί δυτικοί διέδωσαν τον καθολικισμό τους μαζί με το λατινικό αλφάβητο στους Πολωνούς, τους Κροάτες και τους Σλοβένους. Ενώ οι ανατολικοί  με τους μοναχούς Μεθόδιο και Κύριλλο διέδωσαν την ορθοδοξία  μαζί με το καθαρά ελληνικό κυριλλικό αλφάβητο στους Ρώσους, τους Βουλγάρους, τους Σέρβους και τους Ουκρανούς!

Εποποιία της γλώσσας λοιπόν, μαζί με την εποποιία του αποικισμού: Αποικίες της Χαλκίδας ήταν και η Ιμέρα στη βόρεια ακτή της Σικελίας. Το Ρήγιο στην Ιταλική ακτή του στενού της Μεσσήνης. Και η Ζάγκλη. Αργότερα οι πρόσφυγες που έφυγαν από τη Μεσσηνία για να μην υποδουλωθούν στους Σπαρτιάτες εγκαταστάθησαν στη Ζάγκλη και της έδωσαν το όνομα Μεσσήνη. Αχαιοί από τη βόρεια Πελοπόννησο ίδρυσαν τη Σύβαρη στη νότια Ιταλία. Μετά την Ποσειδωνία. Αργότερα τον Κρότωνα. ΄Αποικοι από την Λακωνία την εποχή των Μεσσηνιακών πολέμων ίδρυσαν τον Τάραντα.

Κάθε πόλη και μια ιστορία: Ναοί μεγαλοπρεπείς υψώθηκαν σαν του Ποσειδώνα στην Ποσιδωνία. Εμπόριο. Τέχνες. Γράμματα. Νομοθεσία. Φιλοσοφία: Συνθέτουν την Μεγάλη Ελλάδα στη Νότια Ιταλία!

Η Κόρινθος ιδρύει τις Συρακούσες στην Σικελία. Την πλέον πολυάνθρωπη και την πλέον οχυρωμένη πόλη στην Ευρώπη  το 734 π.Χ. Την οποία κατοικούν μεγάλοι κτηματίες, έμποροι, δουλοπάροικοι, δούλοι. Δωριείς από την Ελλάδα ιδρύουν τον Ακράγαντα στη Σικελία. Απ΄όπου γίνονταν εξαγωγές λαδιού και κρασιού  στις αγορές της  Καρχηδόνας. Που είχαν ιδρύσει οι Φοίνικες.

Σαμιώτες και Φωκαείς ταξίδευαν  με νέα πλοία  από τις ακτές της Μικράς Ασίας στις Ηράκλειες Στήλες στην Ισπανία. Αναζητώντας χρυσάφι. Ασήμι. Χαλκό. Κασσίτερο. Φωκαείς στη Νότια ακτή της Γαλατίας στήνουν τη Μασσαλία. Που έγινε σπουδαίο κέντρο του Ελληνικού πολιτισμού στη Δυτική Μεσόγειο. Στη συνέχεια η Μασσαλία έκανε αποικίες στη Γαλατία και στην Ισπανία και από κείνες οι ιθαγενείς έμαθαν να μιλούν Ελληνικά. Από τους Φωκαείς έγιναν γνωστοί εδώ οι νόμοι της Ιωνίας και από την ΄Εφεσσο η λατρεία της ΄Αρτεμης.  Της οποίας ναοί  χτίστηκαν σε κάθε πόλη.΄Ετσι οι Φωκαείς είναι  οι πρώτοι που εισήγαγαν τον πολιτισμό στη Νοτιοδυτική Ευρώπη.

Από τότε επιδρούν  τα ελληνικά στις Ευρωπαϊκές γλώσσες και τις διαμορφώνουν: Εconomy. Policy.  Democracy. Philosophy…

Στο μεταξύ οι ΄Ιωνες από τον Ελλήσποντο και την Προποντίδα κατευθύνονταν στις Ακτές της Μαύρης Θάλασσας για ψάρια και εμπόριο με τους ιθαγενείς. Μόνο η Μίλητος έφτιαξε στην περιοχή ογδόντα αποικίες: Κύζικος. Σινώπη. Ολβία…Κι από κει έρρεαν στην Ελλάδα: Δούλοι. Ψάρια. Ξυλεία. Σιτάρι.  Βαφές. Μέταλλα. Βοοειδή. Οι Μεγαρείς είχαν ιδρύσει το Βυζάντιο τριγύρω  από έναν μεγάλο ΄Ορμο απ΄όπου περνούσαν  κοπάδια τα ψάρια. Η πόλη δέσποζε στα Στενά και λόγω της επιβολής διοδίων   στα πλοία που περνούσαν, της ανάπτυξης του εμπορίου και της ισχυρής αμυντικής του θέσης το Βυζάντιο έγινε μια ευημερούσα πόλη. Χίλια χρόνια μετά την ίδρυσή του έγινε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο η Πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αλλά και η πρωτεύουσα της τόνωσης και της περαιτέρω εξάπλωσης του ελληνικού πολιτισμού.

Ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας ιδρύουν την Ναύκρατη  στην Αίγυπτο,  στο Κανάλι του Νείλου. Οι πόλεις αυτές της Μ. Ασίας και των γειτονικών νησιών στεγάζουν στη Ναύκρατη τις αποθήκες τους. Για τις ανάγκες του εμπορίου με την Αίγυπτο. Το οποίο ακμάζει. ΄Ελληνες επισκέπτες στην Αίγυπτο σαν τον Θαλή, τον Πυθαγόρα, τον Πλάτωνα έγιναν κοινωνοί γνώσεων. ΄Οπως  γεωμετρίας και  αστρονομίας. Που συντέλεσαν στην γέννηση και στην ανάπτυξη της ελληνικής επιστήμης και φιλοσοφίας. Ενώ η εισαγωγή από την Αίγυπτο στην Ελλάδα του παπύρου κάνει φθηνότερη την γραφική ύλη.

Οι κάτοικοι  όλων σχεδόν αυτών των ελληνικών αποικιών, λόγω της ανικανότητας των «αριστοκρατικών» πολιτευμάτων να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους συσπειρώνονται γύρω από έναν ισχυρό άνδρα. Γεννιέται η τυραννία. Η Λέξη στην αρχή δεν είχε την κακή σημασία που απέκτησε αργότερα. Γιατί τύραννοι, όπως ο Θρασύβουλος της Μιλήτου, ο Πιτακός της Μυτιλήνης, ο Κύψελος και ο γιός του Περίανδρος της Κορίνθου, ο Ορθαγόρας της Σικυώνας, από τον οποίο καταγόταν ο μεταρρυθμιστής του Αθηναϊκού Πολιτεύματος Κλεισθένης, ο Πεισίστρατος των Αθηνών ήσαν άνδρες επιφανείς. Και πέτυχαν για τις πόλεις τους δύναμη και ευημερία. Νομοθεσία και ανάπτυξη των τεχνών και της επιστήμης.

Σ΄αυτή τη μεγάλη εποχή της αποικιακής επέκτασης των Ελλήνων με εναλλασσόμενα τα αριστοκρατικά, τυραννικά και δημοκρατικά πολιτεύματα, της ανάπτυξης του εμπορίου, της βιοτεχνίας και των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών ξεχώρησαν δύο πόλεις-κράτη: Η Αθήνα και η  Σπάρτη. Οι κοινωνικές αναστατώσεις, ο μακροχρόνιος πόλεμος μεταξύ των δύο αυτών πόλεων-κρατών, που αποτελεί την αρχή της παρακμής του αρχαίου ελληνικού κόσμου και οι  κοινωνικές  αλλαγές της εποχής με τα επιτεύγματά τους επέδρασαν περαιτέρω   και διαμόρφωσαν  εν πολλοίς τις μετέπειτα εξελίξεις στον παλιό και το σύγχρονο κόσμο… »   .