ΕΙΝΑΙ ΜΟΙΡΑΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ; ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ: ΟΧΙ (ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 1940-41) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΣΥΔΟΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ…

                         Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΩΚΟΣ-ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ:

     Είναι μοιραίες οι οικονομικές κρίσεις; Γιατί δολοφονήθηκαν μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και  μετά την επιδρομή της Τρόϊκας εις βάρος του ελληνικού λαού στο κέντρο της Αθήνας  οι τρεις εργαζόμενοι   στην Τράπεζα  Μαρφίν στις 5 Μαϊου, ημέρα της  απεργίας;

Γιατί γίνονται στη διάρκεια της ιστορικής εξέλιξης «μαλλιά κουβάρια»: η  δουλοκτησία και οι ελεύθεροι  με τους δούλους; η   φεουδαρχία και οι φεουδάρχες με τους δολοπάροικους; οι δημοκρατίες με τις δικτατορίες; ο  μαρξισμός με το φασισμό; ο φασισμός με το σοσιαλισμό; ο εθνικοσοσιαλισμός του Χίτλερ με τον   φασισμό του Μουσολίνι;  ή με τον …σιωνισμό; ο φιλελευθερισμός, ή ο νεοφιλελευθερισμός ο χριστιανισμός, ο ισλαμισμός, ο ιουδαϊσμός  μεταξύ τους ή με τους ατέλειωτους άλλους…ισμούς;
Μα για να χορτάσουμε όλοι οι άνθρωποι του Πλανήτη ψωμί, για να ζούμε. Και για να ζούμε πρέπει να υπάρχει κοινωνική συγκρότηση, ποικίλη ανά τους αιώνες και διαφορετική από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα από περιοχή σε περιοχή και από  ήπειρο σε ήπειρο.

  Η σύγχρονη παγκόσμια τεχνογνωσία και η πληροφορική έφερε τους λαούς πολύ κοντά, δίπλα δίπλα, σε απόσταση αναπνοής. Στη διάρκεια των αιώνων δοκιμάστηκαν πολλοί τρόποι παραγωγής, παράλληλα ανακαλύφθηκε η γραφή, τα γράμματα οι τέχνες, ο πολιτισμός και ο αντίποδας του: η βαρβαρότητα και η ανθρωποφαγία, η αρχαία και η σύγχρονη:
Η οποία είναι θυγατέρα της «οικονομίας της αγοράς», των Χρηματιστηρίων, των κεφαλαίων κάλυψης (
hedge fund), των διάφορων παραγώγων  κι άλλων τέτοιων «τεχνητών»…ανακαλύψεων και εργαλείων  των γνωστών απατεώνων, κλεπτών, μαφιόζων  και δολοφόνων αισχροκερδών κερδοσκόπων:
-που η δυσλειτουργία της παγκόσμιας «οικονομίας της αγοράς» υπό τα όμματα των παγκόσμιων θεσμών, εθνικών και διεθνών, τους αφήνει ασύδοτους κάθε φορά, χιλιετίες τώρα, τηρουμένων  πάντοτε των χρονικών και τοπικών διαφορών και  αναλογιών.

΄Ετσι ώστε να μην έχει, εν τέλει, να κάνει η ανθρωπότητα με την «οικονομία ή οικονομίες της αγοράς» αλλά με  την «κοινωνία ή τις κοινωνίες της αγοράς».
Με άλλα λόγια: η ανθρωπότητα δεν βρήκε τίποτα καλύτερο μέχρι σήμερα για να παράγει πλούτο και να καταπολεμήσει ή να εξαλείψει την φτώχεια  παρά την οικονομία της αγοράς.

 Η αγορά υφίσταται για κάθε τι που είναι για πούλημα, δηλαδή μόνο για τα εμπορεύματα, αλλά και για κάθε τι που…εμπορευματοποιείται, για να καταλήξουμε στο ότι τα «πάντα πωλούνται». Για να ορθωθεί γιγάντια η αντίρρηση , συλλογική και ατομική:

Καλοί μας…κερδοσκόποι μην βάζετε στοιχήματα, χρησιμοποιώντας το «αισχροκερδές σύστημα διακυβέρνησης»,  η Ελλάδα δεν πουλιέται, καμιά χώρα δεν πρέπει να πουλιέται… Πουλιέται η συνείδηση; Η πατρίδα; η δημοκρατία; η Δικαιοσύνη; η ζωή;  η υγεία; η ελευθερία; η αξιοπρέπεια; η Παιδεία; η αγάπη; η ελπίδα; τα παιδιά μας; οι φίλοι μας; η χαρά; η αλληλεγγύη; η ισότητα, το έθνος; το ήθος, η Νέμεσις; Το Σύνταγμα, ο Νόμος, οι ιδέες, τα οράματα και οι ελπίδες;

Ναι μας λένε, ανά τους αιώνες, οι αισχροκερδείς  κερδοσκόποι όλα αυτά πωλούνται, γιατί το επιβάλει (δογματικά) Η ΑΓΟΡΑ, διότι οι χρηματοοικονομικές αγορές, το χρηματοοικονομικό σύστημα, τείνουν προς την ισορροπία.Τείνουν προς την τελειότητα!

 Και επομένως οι αγορές πρέπει να είναι απολύτως ανεξέλεγκτες (laissezfaire), έτσι ώστε να  είναι…απολύτως ελεύθερα (σήμερα)  τα τρία χέρια της Τρόϊκας  να εισέρχονται…νόμιμα στις άδειες τσέπες των  άνεργων, των φτωχών, των συνταξιούχων  για να διαπιστώσουν ότι αφού «κλέψαμε τα λεπτά των ασφαλιστικών ταμείων τους»  δια των δομημένων ομολόγων, δια των διάφορων κόλπων μέσω των χρηματιστηρίων και των Τραπεζών, οι τσέπες χάριν της τελειότητα της αγοράς δεν θα έπρεπε να είναι άδειες! ΄Αρα αυτοί,οι φτωχοί φταίνε.  Και ξαφνικά οι κλέφτες  βάζουν τις φωνές:

-αφού οι αγορές λειτουργούν τέλεια και για να συνεχιστεί αυτή η…τελειότητα θα σας κόψουμε τα επιδόματα, θα μειώσουμε τους  μισθούς  και τις συντάξεις, θα σας «κόψουμε» ως και τον αέρα που αναπνέετε, θα δολοφονηθούν και μερικοί  αν τολμήσουν και κατέβουν στους δρόμους, για παραδειγματισμό και ΔΙΑΡΚΗ ΤΡΟΜΟ, γιατί τολμήσατε και αμφισβητήσετε την τελειότητά μας!

Με τέτοια «λογική» στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς, διατυπώνονται θεωρίες, και ξεφυτρώνουν διάφοροι… ισμοί  και ισχυρισμοί, ότι φταίει  ο Μάρξ, ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης ή ο Κομφούκιος, ο Μωάμεθ ή ο Μέγας Αλέξανδος, οι Ταλιμπάν (τα ναρκωτικά ή τα πετρέλαια)  και ο Μπους, ο Ομπάμα ή ο Λούλα, Ο Τσάβες ή ο Λένιν, ο Στάλιν ή ο Χίτλερ, ο Κάντ ή ο Σπινόζα…Και να οι σύγχρονες κούφιες τηλε-ή ραδιοφωνο- ή ηλεκτρονικο-θεωρητικολογίες (συνήθως με το αζημίωτο) προς πλύση εγκεφάλου και δυναμική ροή του κεφαλαίου, που εισβάλλει παντού  αναπαράγοντας  την… τελειότητα: την οικονομία της αγοράς και την…τελειότητα του παρασιτισμού,  της κερδοσκοπίας και των δολοφονιών! Με πλουσιότερους τους πλούσιους και… δολοφονημένους τους φτωχούς.

Περίπου έτσι οι λαοί πάνε από εξέγερση σε εξέγερση από επανάσταση σε επανάσταση και από το ένα λουτρό αίματος στο άλλο.

Δεν είναι όμως μοιραία αυτή η διαδικασία…αν λειτουργούν οι (παγκόσμιοι και οι εγχώριοι) θεσμοί. Και στην Ελλάδα (και διεθνώς) πρέπει να κάνουμε όλοι το παν προκειμένου να λειτουργήσουν οι θεσμοί και θα λειτουργήσουν γιατί αν όχι, θα επαναληφθούν κατά παρόμοιο τρόπο τα γεγονότα και οι κρίσεις, οι συγκρούσεις και οι εξεγέρσεις που οδήγησαν στο λουτρό αίματος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, και εν συνεχεία στον Ψυχρό Πόλεμο και στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, που οδηγούσε (όπως και τώρα η παγκόσμια κρίση) στην καταστροφή του ανθρώπινου γένους, όπως εκτίθενται, σε ένα μέρος, του βιβλίου του Θανάση Τσιώκου- Πλαπούτα «Ο Θεός αυτοκτόνησε» (2001):

Προκειμένου να εισπραχθεί  το ένα δέκατο του ποσού που είχε ζητηθεί αρχικά μια διασυμμαχική επιτροπή επέβλεπε για πολλά χρόνια τα οικονομικά της ηττημένης Γερμανίας.


Ο Χίτλερ εκφραστής  των πιο αντιδραστικών δυνάμεων της Γερμανίας με την επίθεσή του κατά των Εβραίων και των μαρξιστών θέλει να δικαιολογήσει την πολιτική του αναπτύσσοντας τη ναζιστική, εθνικιστική του θεωρία  και τη θεωρία του «ζωτικού χώρου», απ΄τον οποίο έχει ανάγκη η Γερμανική Αυτοκρατορία. Η οποία βγήκε ηττημένη από τον πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς οι σύμμαχοι κατέλαβαν  ολόκληρες περιοχές της.

Γράφει: « Αν τούτη η Γη γίνηκε στ΄αλήθεια για να υπάρχει αρκετή θέση για όλους, ας μας δώσουν λοιπόν το έδαφος που μας είναι απαραίτητο για να ζήσουμε. Σίγουρα, δε θα το κάνουν εθελοντικά. Αλλά τότε εναπόκειται  στην αντίληψη που έχει καθένας  για τη δικαιοσύνη, ν΄αγωνιστεί για την ύπαρξή του. Κι όποιος αρνιέται με το καλό, δεν έχουμε παρά να τον πείσουμε με τη γροθιά μας».

Παίρνει μέρος στο Α΄παγκόσμιο Πόλεμο και τραυματίζεται  υπό τους ήχους του τραγουδιού: «Ντώυτσλαντ, Ντώυτσλαντ ύμπερ άλλες ίντερ βέλτ!». Παράλληλα δεν ξεχνά τη μονομανία του κατά: Εβραίων  και Μαρξιστών.  Γιατί όπως γράφει: «ο μαρξισμός είχε και έχει σαν βασική του αρχή το διαμελισμό και την καταστροφή όλων των εθνικιστικών κρατών που δεν είναι εβραϊκά».

Βία χωρίς οίκτο.

Αναρωτιέται  απ΄αφορμή τη φιλοσοφική θεωρία του μαρξισμού: «Είναι δυνατόν  με το σπαθί ν΄αλλάξεις πεποιθήσεις που φωληάζουν στο ανθρώπινο μυαλό; Είναι δυνατόν με την σκληρή βία  να πολεμήσεις φιλοσοφικές θεωρίες;... Οι φιλοσοφικές ιδέες και πεποιθήσεις, όσο και τα κινήματα που έχουν τεθεί σε καθορισμένες φιλοσοφικές θέσεις, αληθινές ή  ψεύτικες, δεν μπορούν, πριν περάσει μιάν ωρισμένη στιγμή, να τσακιστούν απ΄την υλική δύναμη, παρά κάτω από μια και μόνη συνθήκη: αυτή η υλική δύναμη, να τεθεί στην υπηρεσία μιάς φιλοσοφικής ιδέας ή πεποίθησης καινούργιας. Ανάβοντας έτσι μια νέα φλόγα.

»Η χρήση της φυσικής δύναμης από μόνη της, χωρίς τη βοήθεια της ηθικής δύναμης που θάχει σαν βάση μιάν φιλοσοφική θεωρία δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει στο γκρέμισμα μιάς ιδέας.΄Η να βάλει τέλος στην εξέλιξή της...Μονάχα πάνω στην αλύγιστη εφαρμογή της βίας στηρίζεται η πρώτη προϋπόθεση της επιτυχίας. Αλλά αυτή η επιμονή δεν πρέπει να είναι παρά το αποτέλεσμα μιάς απόφασης στηριγμένης πάνω σε θεωρητικά δεδομένα. Κάθε είδους βία  που δεν βασίζεται πάνω σε στέρεη πνευματική βάση, θα είναι πάντα ταλαντευόμενη κι αβέβαιη.

»Κάθε απόπειρα πολεμικής ενάντια σ΄ένα φιλοσοφικό σύστημα με την υλική βία τελειώνει με αποτυχία. Ενώ ο αγώνας δεν παίρνει την ουσιαστική του μορφή αν δεν πρεσβεύει μιάν άλλη πνευματική θέση. Μόνο με την αμοιβαία σύγκρουση δύο θεωριών η νίκη θα ευνοήσει εκείνην που θα χρησιμοποιήσει χωρίς οίκτο και  μ΄επιμονή την σκληρή βία.

Γι΄αυτές τις παραπάνω αιτίες η σύγκρουση ενάντια στον μαρξισμό στάθηκε ως τώρα μια αποτυχία».

Σε άλλο σημείο γράφει: «Με τους Εβραίους δεν μπορείς ποτέ να συμφιλιώνεσαι, αλλά μονάχα να λές: όλα ή τίποτα!». Πώς θα επιβληθεί λοιπόν η Γερμανία; Δια της ράτσας:  Γιατί: «΄Ολες οι δημιουργικές εκπολιτιστικές δυνάμεις έχουν σαν βάση τους τη ράτσα. Και το κράτος πρέπει λογικά να θεωρείται σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και τελειοποίηση  αυτής της ίδιας της ράτσας. Βασικής συνθήκης για κάθε ανθρώπινη πρόοδο..

»Δεν οδηγεί άραγε σε τρομακτικές σκέψεις το άδικο που κάνουν στη γερμανική ράτσα μας όταν οι Αμερικανοί αγνοούντες εμάς τους ίδιους, έχουν δοσοληψίες με τους βρωμερούς Εβραίους; Που ξεμπαρκάρουν εκεί, μόνο και μόνο επειδή συλλαβίζουν τα ακατάληπτα γερμανικά τους; Κανείς μολοντούτο  δεν συλλογίζεται ότι το καθαρό τυχαίο γεγονός, ότι δηλαδή  αυτοί οι απάτριδες ψειριάρηδες μιλούν γερμανικά, δεν τους κάνει υποχρεωτικά ν΄ανήκουν στο λαό μας. Ούτε κάν να είναι γερμανικής καταγωγής...

»Μόνο αν χαθούν και οι τελευταίοι εκπρόσωποι της ανώτερης ράτσας η γη θα μεταβληθεί οριστικά σε μιάν έρημο...Ο ανώτερος σκοπός του ρατσιστικού κράτους πρέπει να είναι η φροντίδα της προστασίας όλων αυτών που εκπροσωπούν  την πρωταρχική ράτσα. Και που αυτοί διαδίδουν τον πολιτισμό. Και αποσκοπούν στην ομορφιά και στην ηθική αξιοποίηση μιάς ανώτερης κοινωνίας.΄Εμείς και μόνο απ΄το γεγονός ότι είμαστε ΄Αριοι, δεν μπορούμε παρά να θεωρούμε το κράτος σαν ένα οργανισμό που εκπροσωπεί το λαό...

Το Ελληνικό Ιδεώδες

»Η προσπάθεια του ρατσιστικού κράτους πρέπει να εξαντληθεί ώστε να γραφεί μια ιστορία παγκόσμια. Που μέσα της το φυλετικό πρόβλημα θα κατέχει την πρώτη θέση... Ειδικώτερα η διδασκαλία της ιστορίας δεν πρέπει να παραγνωρίζει την ιστορική πρόοδο. Αν κατέχουμε έστω και σε χοντρές γραμμές τη Ρωμαϊκή ιστορία, θα μας γίνει ο καλύτερος οδηγός. Για τα σημερινά χρόνια. Αλλά και για όλες τις εποχές. Πρέπει ακόμα να διαφυλάξουμε σ΄όλη του την ομορφιά το Ελληνικό ιδεώδες του πολιτισμού. Οι διαφορές ανάμεσα στους λαούς δεν πρέπει να μας εμποδίσουν  να βρούμε την κοινότητα της ράτσας που τους ενώνει... Ο παθιασμένος αγώνας μας πρέπει νάχει πλατειά  αντικείμενα: ΄Ενας ολόκληρος πολιτισμός αγωνίζεται για την ύπαρξή του. Κι αυτός ο πολιτισμός θα βαστάξει εκατομμύρια χρόνια. Γιατί θ΄αγκαλιάσει και θα συνταιριάσει τον Ελληνισμό με τον Γερμανισμό».

Αλλά πως  καταλάβαινε τον Ελληνισμό ο Χίτλερ; Δεν είχαν  βέβαια καμιά σχέση τα γαυγίσματά του με την αρχαιοελληνικό πολιτισμό ή την  Αθηναϊκή Δημοκρατία.  Συνέπεσε  να πάρει  την πρώτη απάντηση σ΄όσα έλεγε στα βουνά και στις πόλεις της Νέας Ελλάδας. Ο Αλμπερτ Σπέερ, προσωπικός αρχιτέκτονας του Χίτλερ που είχε κατασκευάσει σύμφωνα με τις λόξες του δικτάτορα   τη νέα καγκελλαρία  κι άλλα τεράστια οικοδομήματα στο Βερολίνο  με τις απέραντες αίθουσες, που ήταν και υπουργός της πολεμικής παραγωγής, σε συνέντευξή του μετά τη συντριβή του ναζισμού  και τη δίκη της Νυρεμβέργης λέει σχετικά με την αντίσταση των Ελλήνων.

«Κι εγώ προσωπικά κι όλοι οι αξιωματούχοι του Γ΄ Ράιχ, μείναμε έκπληκτοι, απ΄το γεγονός ότι σε μια περιοχή  που δεν την φανταζόταν κανείς: στα Βαλκάνια παρουσιάστηκε το φαινόμενο αυτό της αντίστασης των Ελλήνων. Προσπαθούσαμε να βρούμε  μια αιτία για την απροσδόκητη αυτή στροφή προς όφελος των αντιπάλων του ΄Αξονος. Συχνά μας απασχολούσε αυτή η εξαίρεση  στον μέχρι τότε κανόνα της  πορείας του πολέμου.

Ο Χίτλερ νόμιζε πως είχε βρεί την ερμηνεία  του φαινομένου αυτού. Στηριζόμενος στις ρατσιστικές θεωρίες του μας  έλεγε  κομπάζοντας,  ότι   η ηρωϊκή αντίσταση των Ελλήνων, οφειλόταν στο γεγονός, ότι οι σημερινοί ΄Ελληνες είναι απόγονοι των Δωριέων. Οι οποίοι κατά τον Χίτλερ ήσαν ΄Αριοι και Ινδογερμανική φυλή. Πρόσθετε δε, ότι υπήρχε Ινδογερμανικό αίμα στις φλέβες των Ελλήνων. Και ότι οι Δωριείς ήταν οι θεμελιωτές του δικού μας πολιτισμού.

»Ανεξάρτητα από την ερμηνεία αυτή, δεδομένο είναι, ότι το Βερολίνο καταλήφθηκε από θαυμασμό για την ελληνική στάση. Και το αίσθημα αυτό απ΄ό,τι θυμάμαι  προσδιορίστηκε από το γεγονός ότι τόσο ο Χίτλερ, όσο και οι στρατιωτικοί της Βέρμαχτ δε δυσαρεστήθηκαν ούτε δυσανασχέτησαν, όπως θα ήταν φυσικό από την αντίσταση των Ελλήνων. Αλλά ο ηρωϊκός τους αγώνας το Φθινόπωρο του 1940 (Ελληνοϊταλικός Πόλεμος) εκτιμήθηκε γενικά σαν τέτοιος μεταξύ των αξιωματούχων του καθεστώτος».}

"Είμαστε όλοι ΄Ελληνες"

-Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται. Η "τέλεια αγορά", όπως και τώρα, δια των Αρίων  οδήγησε την ανθρωπότητα σε συλλογική ηλιθιότητα και παραφροσύνη. Ο Ελληνικός λαός  καλείται, όπως αντιστάθηκε στον ναζισμό, που τον γέννησε η  "τέλεια οικονομική αγορά"  να αντισταθεί και κατά της νέας λαίλαπας της οικονομικής κρίσης, που την προκάλεσε ή ίδια "τέλεια αγορά" και οι αισχροκερδείς μηχανισμοί της, γιατί "οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες" και γιατί οι κάτοικοι του Πλανήτη "είμαστε όλοι έλληνες".-