ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΙΚΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ(-ΠΟΛΙΤΙΚΟ) ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ;

Νόμο-ορόσημο, που οδηγεί στην πλήρη αναμόρφωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και αλλάζει τους κανόνες που διέπουν τη Wall Street, πέρασε στις 30 Ιουνίου 2010 η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, που φέρνει τις πιο μεγάλες αλλαγές που έγιναν στη Wall Street τα τελευταία 80 χρόνια, θεωρείται ως μεγάλη νίκη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Το νομοσχέδιο πήρε το δρόμο για τη Γερουσία, η οποία, όμως, ανέβαλε την ψηφοφορία για τα μέσα του μήνα, παρά την επιθυμία του Ομπάμα να ψηφιστεί ο νόμος μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί και από τη Γερουσία.

Ο Ομπάμα είχε δεσμευτεί να αναμορφώσει εκ βάθρων το τραπεζικό σύστημα, μετά την οικονομική κρίση του 2008. Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή -με 237 ψήφους υπέρ και 192 κατά- εξέφρασε την ικανοποίησή του.

«Ήταν μια μεγάλη μάχη κατά των υπερασπιστών του status quo της Wall Street. Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί νίκη για κάθε Αμερικανό πολίτη που επηρεάστηκε από την απερισκεψία και την ανευθυνότητα, οι οποίες οδήγησαν στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και περιουσιών τρισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. και συμπλήρωσε: «Ο νόμος θα καταστήσει το οικονομικό μας σύστημα πιο διαφανές. Οι περίπλοκες συναλλαγές που στο παρελθόν διέφευγαν τους ελέγχους, τώρα θα γίνονται υπό το φως της ημέρας».

«Ποτέ ξανά η απληστία της Wall Street δεν πρέπει να προκαλέσει τέτοια δεινά στη χώρα μας», δήλωσε ο Στένι Χόγιερ, αρχηγός της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Ο νόμος προβλέπει τη σύσταση ενός νέου ομοσπονδιακού γραφείου, που θα επιβλέπει τον καταναλωτικό δανεισμό και θα θέτει νέες ρυθμίσεις για τα περίπλοκα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Θα επιβάλει, επίσης, αυστηρότερο πλαίσιο για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και θα μειώσει τα κέρδη τους.

Οι νέες ρυθμίσεις που θα θεσπιστούν αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική ενίσχυση των μηχανισμούς προστασίας του καταναλωτή, θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες να μειώσουν τις ριψοκίνδυνες επενδυτικές δραστηριότητες και θα δημιουργήσουν μια νέα διαδικασία για την εκκαθάριση των προβληματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

-Στην νέα εποχή  της παγκοσμιοποίησης η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ο κάθε υπεύθυνος έλληνας πολίτης, οι παγκόσμιοι θεσμοί επιβάλλεται να ξαναμελετήσουν,τους φιλοσόφους και τους οικονομολόγους:τούς πάντες , προκειμένου να υπερασπίζουν ,διαρκώς, με πάθος το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του κάθε ανθρώπου, όπου κι αν κατοικεί  πάνω στον πλανήτη ΓΗ.-

-Ο πρόεδρος Ομπάμα δείχνει να προσπαθεί ή αναγκάζεται, λόγω συνθηκών, να προσπαθήσει . Οι σύγχρονες εξελίξεις δείχνουν ότι ο κόσμος αλλάζει ή αναγκάζεται να αλλάξει.
-Η παγκόσμια αισχροκερδής γραφειοκρατία, σ΄όποιον τομέα κι αν δρα,αναγκάζεται πλέον ή να παρακολουθήσει δημιουργικά τις εξελίξεις (υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον), ή να εξαφανιστεί…