ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ.- ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;.- ΔΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΓΩΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.- ΕΠΑΝΑΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.-

Τέσσερις 20χρονοι, νεκροί σε τροχαίο

Τέσσερις 20χρονοι «δολοφονήθηκαν» στο Π.Φαληρο(Ποσειδώνος και Νηρέως) στις 3.30΄το πρωϊ της 4ης/9/2012 εξαιτίας τροχαίου, ενώ ένας συνομίληκός τους τραυματίστηκε.Οι πέντε 20χρονοι επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο ένας από αυτούς με κατεύθυνση προς Πειραιά. Το ΙΧ, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ξέφυγε από την πορεία του δεξιά και προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ.

Από τη σφοδρή πρόσκρουση ο οδηγός πετάχτηκε από το παρμπρίζ τραυματισμένος στο δρόμο, αλλά οι άλλοι τέσσερις εγκλωβίστηκαν στο όχημα, το οποίο άρπαξε φωτιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν.

Στο σημείο έσπευσε συνεργείο της Πυροσβεστικής που έσβησε τη φωτιά και οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν απανθρακωμένους τους τέσσερις νεαρούς, ενώ ο 20χρονος οδηγός διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Γράφει και προτείνει ο Δικηγόρος  ΘΑΝ.ΤΣΙΩΚΟΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ

Επιβάλλεται να τονισθεί από την παρούσα ιστοσελίδα (www.diadromi com), ότι για την οδική ασφάλεια επι σαράντα χρόνια,οι εκάστοτε κυβερνώντες έχουν εξαγγείλει κατά κόρον την λήψη μέτρων. Μάλιστα τελευταία είχε συσταθεί Διϋπουργική επιτροπή Οδικής ασφάλειας  και μόνιμη κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή οδικής ασφάλειας, οι  οποίες έπαψαν να λειτουργούν.΄Εχουν γίνει επίσης πάρα πολλές ημερίδες υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.Οι θεσμοί  όλοι (κόμματα, ολομέλεια της Βουλής,  Δικαιοσύνη δι΄αποφάσεων, δήμοι, ΕΜΠ, Εισαγγελείς, Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Ινστιτούτα, φορείς Οδικής Ασφάλειας κ.λ.π.) τοποθετήθηκαν για να ξηλωθούν σ΄όλη τη χώρα οι παγίδες θανάτου της υπαίθριας διφήμισης και άλλα θανατηφόρα παρόδια εμπόδια όπως είναι οι κολόνες της ΔΕΗ, οι οποίες παραμένουν στη θέση τους. Η ΔΕΗ της τοποθετεί όπου της αρέσει κι όποιον πάρει ο χάρος. Το ίδιο κάνουν ιδιώτες, εργολάβοι κ.λ.π.

΄Αλλος θα ήταν ο χαρακτήρας του παραπάνω φονικού  ατυχήματος αν αστυνομεύονταν οι δρόμοι και δεν ήταν τοποθετημένη,παρά τον νόμο  1604/1986, στο πεζοδρόμιο του τόπου  του δολοφονικού συμβάντος η κολόνα της ΔΕΗ.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ Αντώνη Σαμαρά, η παρούσα ιστοσελίδα, ο συντάκτης της οποίας έχει χάσει τον μονάκριβο γιο του Δημήτρη εξαιτίας παγίδας θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης την  12-2-2000 και έκτοτε δολοφονήθηκαν και δολοφονούνται αμέτρητοι άλλοι στο οδικό δίκτυο της χώρας,από την ίδια αιτία και από άλλα παρόδια εμπόδια (κολόνες της ΔΕΗ κ.λ.π.) επαναπροτείνει  στην κυβέρνηση  το παρακάτω Σχέδιο νόμου για την Οδική Ασφάλεια, που το είχε προτείνει και στην Κυβέρνηση Καραμανλή και στην Κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου για να σταματήσει η γενοκτονία της ασφάλτου.

Επίσης η παρούσα ιστοσελίδα έχει προτείνει ως «μοντέλο» εξόδου από την κρίση το μοντέλο του κινήματος των πολιτών για την οδική ασφάλεια, για την οποία συμπαρατάχθηκαν κόμματα ,θεσμοί, οι τρείς διακεκριμένες εξουσίες (δικαστική, εκτελεστική, νομοθετική ) κ.λ.π. χωρίς καμία απολύτως διαφωνία. Ιδού λοιπόν βάσει του παρακάτω σχεδίου νόμου, το Ελληνικό Κοινοβούλιο μπορεί ομόφωνα να δημιουργήσει ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ(κατά των γνωστών άνομων συμφερόντων) για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ,το τσάκισμα της ύφεσης και της ανεργίας και την γρήγορη έξοδο από την κρίση. Για ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ.

Κύριε Πρωθυπουργέ αύριο κιόλας , αν εκδηλωθεί από τον παρόντα πολιτικό κόσμο Ισχυρή Πολιτική Βούληση, μπορεί να γίνει πράξη η παραπάνω πρόταση. Διαφορετικά θα πνίξετε την Ελλάδα στο τέλμα της γραφειοκρατίας, των μικροκομματικών συμφερόντων , της ρεμούλας, της απάτης, των σκανδάλων, της υποκουλτούτας της μιντιοκρατίας, και του γενικόλογου ακατάσχετου κομματικού βερμπαλισμού και θα συνεχίζεται η δολοφονία της νεολαίας της πατρίδας μας στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας:

Ιδού το Επαναπροτεινόμενο Σχέδιο Νόμου Κύριε Αντώνη Σαμαρά.Μπορεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με εκδήλωση Ισχυρής Πολιτικής Βούλησης να το κάνει ομόφωνα ΝΟΜΟ:

«Δημιουργείται Μόνιμος Ενιαίος Φορέας Οδικής Ασφάλειας:

Ο φορέας αυτός θα χρηματοδοτείται με τα αναγκαία ποσά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (και από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης), για την άμεση και διαρκή αντιμετώπιση των παντός είδους προβλημάτων Οδικής Ασφάλειας. Σκοπός του φορέα είναι η μηδενική αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, των οποίων το κοινωνικό και οικονομικό κόστος ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

-Ο Φορέας αυτός είναι αρμόδιος για την άμεση καθαίρεση των παροδίων εμποδίων της φωτεινής, ηλεκτρονικής και μη, παράνομης υπαίθριας διαφήμισης, -και άλλων παροδίων εμποδίων- (κολόνες της ΔΕΗ κ.λ.π.) τα οποία κατακλύζουν επί δεκαετίες  τους κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, νησίδες ασφαλείας, χώρους πρασίνου, στέγαστρα στάσεων αστικών συγκοινωνιών, ταράτσες κτηρίων κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να θρηνεί η Ελλάδα εξαιτίας τους αμέτρητα θύματα, νεκρούς και τραυματίες.
-Ο Φορέας έχει αποκλειστικές αρμοδιότητες σχετικά με τα ζωτικά θέματα της Οδικής Ασφάλειας. Επεμβαίνει παντού στο οδικό δίκτυο της χώρας. Κατασταλτικά και προληπτικά. Χρησιμοποιεί τον σύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό των “ευφυών οδών” και εφαρμόζει άτεγκτα την σχετική νομοθεσία για την Οδική Ασφάλεια. Με περαιτέρω αποκλειστικό σκοπό να λαμβάνει και να εφαρμόζει αμέσως μέτρα, κυρίως πρόληψης, με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.
-Τα τροχαία ατυχήματα δεν είναι μοιραία. Εκείνο που απαιτείται είναι η γνώση των αιτίων, των περιστάσεων και των συνεπειών τους, για να καταστεί δυνατός ο έλεγχος και η αποφυγή τους. Τούτο προϋποθέτει αξιοποίηση και εκμετάλλευση της σύγχρονης διεθνούς τεχνικής προόδου για την ενίσχυση της ασφάλειας των Οδών, των Οχημάτων και κυρίως του Ανθρώπινου Παράγοντα.

-Ο Φορέας είναι αρμόδιος:
1) Για τον σχεδιασμό, την σωστή μελέτη και κατασκευή των οδικών δικτύων.
2) Για να μη γίνονται εκ των υστέρων αυθαίρετες επεμβάσεις στην διάταξη του δικτύου.
3) Για την σωστή χωροθέτηση και τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας κατά την τοποθέτηση κάθε είδους παροδίων εμποδίων, όπως στύλων εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας.
4) Για να αποτρέπει συστηματικά και αδιάλειπτα την επικινδυνότητα των οδών, όπως τα ολισθηρά οδοστρώματα, την ελλιπή και λανθασμένη σήμανση, την λανθασμένη διευθέτηση της κυκλοφορίας κατά την κατασκευή των οδών.
5) Για την χορήγηση ή μη αδειών που αφορούν επεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας του πολίτη.
6) Για την απαγόρευση εγκατάστασης όποιου παρόδιου εμποδίου επηρεάζει στο ελάχιστο την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας, όπως διαφημιστικές πινακίδες, στύλοι ηλεκτροφωτισμού τσιμεντένιοι ή μεταλλικοί ιδιαιτέρως σε κοινόχρηστους χώρους, σε πεζοδρόμια, σε πλατείες ή νησίδες ασφαλείας κ.λ.π.
7) Θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για την αυστηρή τήρηση της “Διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ της Βιέννης για την Οδική Κυκλοφορία, για την Οδική Σήμανση και Σηματοδότηση“, που έχει κυρωθεί στην Ελλάδα με τον ν.1604/1986, όπως ισχύει κάθε φορά, καθώς και των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, του οποίου θα εισηγείται την τροποποίηση για να επιτυγχάνεται άριστο επίπεδο της ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας με μηδενικά τροχαία ατυχήματα ή ελαχιστοποίηση της σοβαρότητάς τους.
Ειδικά θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για να απαγορεύει:
α) Την τοποθέτηση επί πινακίδας ή υποστηρίγματός της ή επί κάθε άλλου εξοπλισμού, που εξυπηρετεί την ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας, οποιουδήποτε αντικειμένου, που δεν έχει σχέση με αυτήν την σήμανση ή τον εξοπλισμό. Εάν όμως ο Φορέας δώσει το δικαίωμα σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό να τοποθετήσει πληροφοριακές πινακίδες, μπορεί να επιτρέψει να εμφανίζεται το έμβλημα του οργανισμού αυτού επί της πινακίδας ή του υποστηρίγματός της, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μειώνει ή αλλοιώνει το μήνυμα της πινακίδας.
β) Την τοποθέτηση οποιασδήποτε αφίσας, πινακίδας, διαγράμμισης ή εξοπλισμού, που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση με πινακίδες ή με άλλο εξοπλισμό της οδικής κυκλοφορίας μειώνοντας την ορατότητα ή αποτελεσματικότητα της οδικής σήμανσης, θαμβώνοντας τους χρήστες της οδού ή αποσπώντας την προσοχή τους, με τρόπο επικίνδυνο για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας.

  Ο Ενιαίος φορέας Οδικής Ασφάλειας από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου θα προβεί αμέσως:

α) Στη σύνταξη Μητρώου Οδών και στην άμεση αποκατάσταση ολισθηρών και επικίνδυνων οδοστρωμάτων και σε ασφαλή λειτουργία όλων των οδών και του εξοπλισμού τους και εγκατάσταση σ΄ αυτές επαρκούς και ασφαλούς φωτισμού και στηθαίων ασφαλείας σύγχρονων προδιαγραφών.

β) Στην καθαίρεση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων της υπαίθριας εμπορικής ή πολιτικής διαφήμισης από κάθε κοινόχρηστο χώρο και από κάθε οδό ανεξάρτητα αν η οδός είναι εθνική, δημοτική ή κοινοτική ή αν εκκρεμεί ο χαρακτηρισμός της. Καθώς και στην καθαίρεση κάθε επικίνδυνου παροδίου εμποδίου, στα πλαίσια ενός γιγαντιαίου συντονισμένου προγράμματος Οδικής Ασφάλειας, όπως αρμόζει σε σύγχρονα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας..
γ) Δεν θα τάσσει χρονική προθεσμία σε επιχειρηματίες διαφημιστές και σε κάθε ιδιώτη ή σε οποιαδήποτε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για την καθαίρεση κάθε παράνομου παροδίου εμποδίου, στην τοποθέτηση του οποίου έχουν προβεί. Αλλά θα προβαίνει αμέσως με δικά του μέσα στην καθαίρεση του εμποδίου αυτού ή στην άρση κάθε αυθαίρετης παράνομης επέμβασης των ανωτέρω στο οδικό δίκτυο της χώρας με σκοπό την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων.
δ) Θα είναι αρμόδιος για την αυστηρή αστυνόμευση των οδών μέχρις ότου γίνει ορατή η ανύπαρκτη μέχρι τώρα κυκλοφοριακή αγωγή των πολιτών και θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως με συνέπεια και συνέχεια για τον συντονισμό άριστης λειτουργίας του Οδηγού, του Οχήματος και της Οδού. Οποιαδήποτε λάθη στο συντονισμό αυτού του τρίπτυχου αποβαίνουν μοιραία με αποτέλεσμα η Ελλάδα που αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα υπογεννητικότητας να σκοτώνει, κυρίως τα παιδιά της, στην άσφαλτο.
ε) Θα είναι αρμόδιος για την άριστη λειτουργία των συγκοινωνιών, των οχημάτων και την αύξηση ή μείωση του πλήθους αυτών, της λειτουργίας των οδών και της εκπαίδευσης των οδηγών, μέχρις ότου επιτευχθεί στους τομείς δραστηριότητος και ευθύνης του καθενός άριστο επίπεδο αυτοπειθαρχίας, αυτορρύθμισης και αυτοδιαπαιδαγώγησης.
Ο Ενιαίος Φορέας Οδικής Ασφάλειας, σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Γενική Αρχή της Νομιμότητας, θα ρυθμίζει σε όλη την Επικράτεια κάθε θέμα σχετικό με κάθε αντικείμενο εξοπλισμού της οδού ή με τη διαγράμμιση. Σχετικό επίσης με τις πινακίδες σήμανσης των οδών, από την τοποθέτηση και την κατάλληλη χωροθέτηση, την συντήρηση ή την αντικατάστασή τους έως τις προδιαγραφές ασφάλειας και κατάλληλης κατασκευής τους.

Τέτοιες πινακίδες είναι:

α) Οι πινακίδες αναγγελίας κινδύνου, που σκοπός τους είναι να εφιστούν έγκαιρα και με απόλυτη σαφήνεια την προσοχή των χρηστών των οδών επί κινδύνου στην οδό και να τους πληροφορούν για το είδος του κινδύνου αυτού.β)Οι ρυθμιστικές πινακίδες, σκοπός των οποίων είναι να πληροφορούν τους χρήστες των οδών περί ειδικών υποχρεώσεων, περιορισμών ή απαγορεύσεων με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται. Υποδιαιρούνται δε αυτές σε πινακίδες προτεραιότητας, πινακίδες απαγορεύσεων ή περιορισμών και πινακίδες απαγορεύσεων.
γ) Οι πληροφοριακές πινακίδες, που σκοπός τους είναι η καθοδήγηση όσων χρησιμοποιούν τις οδούς κατά τις μετακινήσεις τους ή η παροχή σ΄αυτούς κάθε άλλης χρήσιμης πληροφορίας. Υποδιαιρούνται δε αυτές σε πινακίδες:
1) Προειδοποιητικές κατευθύνσεων,  2) Κατευθύνσεων, 3) Κατευθύνσεων οδών, 4) Αναγνώρισης τόπων,  5) Επιβεβαιωτικές.
Και άλλες που παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σε οδηγούς οχημάτων.
Ο Ενιαίος Φορέας Οδικής Ασφάλειας θα είναι αρμόδιος για την ασφαλή τοποθέτηση των στεγάστρων των στάσεων της αστικής και υπεραστικής συγκοινωνίας και αρμόδιος για την άμεση καθαίρεση τέτοιων στεγάστρων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας του επιβατικού κοινού, με σκοπό όχι την εκμετάλλευσή τους δια της εμπορικής ή πολιτικής διαφήμισης, αλλά την ασφάλεια των χρηστών των στεγάστρων αυτών.
Η Οδική Ασφάλεια είναι υπόθεση του Κράτους και θα πρέπει να παραμείνει αρμοδιότητα του δημόσιου τομέα και να αποτελεί στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει δια των Αρχών της Δημόσιας Διοίκησης ο Ενιαίος Φορέας Οδικής Ασφάλειας, οι οποίες θα τίθενται αμέσως στην διάθεσή του όταν και όποτε το ζητήσει.
Ο Φορέας θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα απαρτίζεται (ενδεικτικά) από 7μελές Δ.Σ. στο οποίο θα μετέχουν:
1) Ο Πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων,
2) Mέλος του Δ.Σ. του Τ.Ε.Ε.
3) Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης ειδικός επί θεμάτων Οδικής Ασφάλειας,
4) Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
5) Ανώτερος διευθυντής της Τροχαίας ή της Αστυνομίας,
6) Μέλος του Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Ε. και
7) Ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Ο ενιαίος αυτός Φορέας θα συντονίζει τα συναρμόδια Υπουργεία και τις συναρμόδιες Αρχές με σκοπό την επίτευξη άριστου επιπέδου ασφάλειας της οδικής κυκλοφορίας, πολιτισμένης ευρωπαϊκής χώρας.  www. diadromi.com