Archive for Νοέμβριος, 2014

ΑΣΤΡΑΨΕ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ

Καθώς  το στενό ρυάκι δρασκελούσα

Άστραψε ένα ποίημα

Το πάτησα

Και το βουνό σύγκορμο σπαρτάρησε

Πέρα στην Ανατολή

Τρεμόσβηνε ο ΄Ηλιος

Το κρόσια του τα τίναζε στης ρεματιάς τα σκότη

Και τα καβούρια βύζαιναν από όχθη σε όχθη

Το λάμπον  σφρίγος

Νεράϊδες χόρευαν ψηλά

Στων σύννεφων τα πλάτη

Κι ένας αέρας πάνοπλος

Τη Φύση πολιορκούσε..

Comments off

O ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ ΔΗΛΩΝΕΙ: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τετρασέλιδο αφιέρωμα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η τρόικα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της κρίσης δημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται απόψεις του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος κάνει λόγο για «ξεπούλημα χωρίς λόγο».


Το «μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη» θα αποφέρει μέχρι το 2016, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις 11 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για τα υπερβολικά 50 δισεκατομμύρια που είχαν αρχικά υπολογιστεί, αναφέρει η εφημερίδα. Οι επιπτώσεις των λανθασμένων υπολογισμών πλήττουν τους πολίτες που πρέπει να υποστούν ακόμα σκληρότερη λιτότητα και ακόμα περισσότερες περικοπές.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι οπωσδήποτε κακό», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα o αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με ξεπούλημα χωρίς λόγο. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, ενώ οι κίνδυνοι, αλλά και οι ζημιές επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο οικονομολόγος.
Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας τις οποίες επιβάλλει η τρόικα οδηγούν στις χώρες της κρίσεις σε ζημιές δισεκατομμυρίων, σημειώνει η εφημερίδα Tagesspiegel στο αφιέρωμά της. Σύμφωνα με έρευνες της γερμανικής εφημερίδας από το ξεκίνημα των προγραμμάτων της τρόικας το 2010, δημόσια περιουσία πωλείται υπό μεγάλη χρονικά πίεση και πολύ κάτω από την αξία της.

Σε Ελλάδα και Πορτογαλία διεξάγονται αυτή την εποχή έρευνες για ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες, προσυμφωνημένα και ύποπτα πλεονεκτήματα για ορισμένους ενδιαφερομένους.
Η Tagesspiegel παρουσιάζει τις ιδιωτικοποιήσεις σαν παιχνίδι Monopoly, ονοματίζοντάς το όμως Europoly. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι συνοπτικά οι εξής: «Ακίνητα με αξία δισεκατομμυρίων ξεπουλιούνται, υπηρεσίες ύδρευσης περνούν στα χέρια ιδιωτών, τράπεζας πωλούνται σε αμφιλεγόμενους αγοραστές. Ολιγάρχες και επενδυτές παίζουν ένα γιγαντιαίο Monopoly. Οι δανειστές άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελος των κερδοσκόπων. Σε αυτό το παιχνίδι Europoly είναι ξεκάθαρο εξ αρχής ποιοι θα είναι οι χαμένοι »
Το παιχνίδι Europoly φέρνει τεράστιο πλούτο σε ορισμένους παίκτες, ενώ οδηγεί άλλους στην χρεοκοπία. Στο μεταξύ πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν πιο δίκαιους κανόνες. Και ρωτούν τους τροϊκανούς; Γιατί θέτετε υπό χρονική πίεση της χώρες της κρίσης; Γιατί στην Ελλάδα δεν περιμένατε πρώτα να επανέλθει η αγορά και να ξεκινήσετε έπειτα τις ιδιωτικοποιήσεις; Για ποιο λόγο καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να αγοράσουν οι επενδυτές σε τιμή ευκαιρίας;

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης είναι το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα. Σε μελέτη του ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής πολεοδομίας στο Χάρβαρντ, Σπύρο Πολλάλης, υπολόγισε την αξία του πρώην αεροδρομίου σε τουλάχιστον 1,239 δισεκατομμύρια. Όμως τελικά τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από την επένδυση της Lamda Development (που ανήκει κατά 51% στον τραπεζίτη Σπύρο Λάτση) θα είναι περίπου τα μισά, δηλαδή μόνο 577 εκατομμύρια ευρώ.

Comments off

ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ:Η ΔΥΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επέκρινε σήμερα τις χώρες της Δύσης για την πολιτική τους μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Γκορμπατσόφ: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου

«Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Ορισμένοι θα έλεγαν ότι έχει αρχίσει ήδη», τόνισε ο Γκορμπατσόφ, αναφερόμενος στην κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την εξέγερση των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο 83χρονος Γκορμπατσόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Βερολίνο, όπου αύριο εορτάζεται η 25η επέτειος από την πτώση του Τείχους, η οποία επιτάχυνε τη διαδικασία που οδήγησε στο τέλος της ΕΣΣΔ και την ανατροπή των κομμουνιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Γκορμπατσόφ, ο εμπνευστής μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που έγιναν γνωστές ως γκλάσνοστ και περεστρόικα, θεωρείται υπεύθυνος στη Ρωσία για το χάος που συνόδευσε την αποσύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά είναι αντιθέτως σεβαστός στη Δύση για την απόφασή του να μην χρησιμοποιήσει βία για να καταστείλει τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών στις χώρες δορυφόρους της και πολλοί στην ανατολική Γερμανία ανάμεσα σε όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 1989 εναντίον της ηγεσίας της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ), τον θεωρούν ήρωα ως και σήμερα.

Σήμερα πάντως ο Γκορμπατσόφ επέκρινε έντονα τα κράτη της Δύσης, ιδίως τις ΗΠΑ, διότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Αντ’ αυτού, ανέφερε, τα κράτη της Δύσης αυτοανακηρύχθηκαν νικητές του Ψυχρού Πολέμου κι εκμεταλλεύθηκαν την αδυναμία της Ρωσίας.

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών αποτελούν συνέπειες μυωπικών πολιτικών (…) οι οποίες αψηφούν τα συμφέροντα των εταίρων», σημείωσε ο ίδιος. «Η εμπιστοσύνη έχει υπονομευτεί», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε μια συνέντευξή του στην ελβετική ραδιοτηλεόραση (RTS) που πρόκειται να μεταδοθεί αύριο, ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, κατήγγειλε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «προσπάθειες για να συρθούμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Βλέπουμε νέα Τείχη. Στην Ουκρανία υπάρχει ένα τεράστιο χαράκωμα που κάποιοι θέλουν να σκάψουν. Ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ».

«Εκείνοι πιστεύουν ότι κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπήρξε νικητής, όλος ο κόσμος κέρδισε», έκρινε. «Αλλά σήμερα, θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών». Ερωτηθείς εάν μιλώντας για «εκείνους» αναφέρεται στο NATO, ο Γκορμπατσόφ απάντησε ότι «το NATO είναι ένα εργαλείο, που χρησιμοποιείται».

Ο Γκορμπατσόφ ανέφερε πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο ότι θα υπερασπιστεί τις θέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πούτιν προασπίζεται σήμερα καλύτερα από τον οποιονδήποτε τα συμφέροντα της Ρωσίας», εξήγησε. «Ασφαλώς υπάρχουν στην πολιτική του διαστάσεις οι οποίες επιδέχονται κριτική. Αλλά δεν επιθυμώ να την κάνω», πρόσθεσε ο Γκορμπατσόφ.

             

Comments off