Σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam: Οι φορολογικοί παράδεισοι θα έσωζαν τον κόσμο.

Σχεδόν 10 τρισ. ευρώ λιμνάζουν σε off-shore

Καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις Βρυξέλλες με το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam κατηγορεί την Ευρώπη για υποκρισία σημειώνοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια τρισεκατομμυρίων ευρώ κρυμμένα σε ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Η εκτιμά, βασιζόμενη σε στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι τουλάχιστον 14 τρισ. ευρώ (18,5 τρισ.δολάρια)  είναι κρυμμένα ανά τον πλανήτη από πλούσιους ιδιώτες. Από αυτά τα 9,5 τρισ. ευρώ βρίσκονται στην Ευρώπη ή σε περιοχές που συνδέονται με ευρωπαϊκές χώρες.

Τα ποσά που χάνονται εξαιτίας της μη φορολόγησης είναι σχεδόν τα διπλά από όσα χρειάζεται κάθε άνθρωπος στον πλανήτη για να ζει πάνω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, που έχει καθοριστεί στο 1,25 δολ. ημερησίως, τονίζει η Oxfam σημειώνοντας ότι αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός πως επιτρέπεται σε τόσους ιδιώτες να διατηρούν αφορολόγητες τις περιουσίες τους ενώ εκείνοι μπορούν να προσφέρουν για δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. «Πολλές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι δεν έχουν εναλλακτική επιλογή από τις περικοπές δαπανών και κοινωνικών παροχών αλλά εμείς εντοπίσαμε ότι η φορολόγηση αυτών των κρυμμένων χρημάτων θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά ποσά» δηλώνει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι το τα δύο τρίτα του ποσού βρίσκεται σε φορολογικούς παραδείσους εντός Ευρώπης όπως το Λουξεμβούργο, η Ανδόρα και η Μάλτα και η Oxfam καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες- οι οποίοι θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες το ζήτημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής- να φτιάξουν μια «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων και να θεσπίσουν συγκεκριμένες κυρώσεις προς όσους μεταφέρουν εκεί τα κεφάλαιά τους.