ΟΙ ΦΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ `ΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ` ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ…

      Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ με την 996/08 ΔΙΑΤΑΞΗ  διατάσσει  τον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ να ασκήσει ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων του δήμου ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (επί δημαρχίας Τζανίκου) για την αξιόποινη πράξη ΤΗΣ ΑΝΘΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ για τον θάνατο του 25χρονου  Γιάννη Σταυρουλάκη στις  19-12-2005 εξαιτίας παράνομης διαφημιστικής πινακίδας που είχε τοποθετηθεί επί νησίδας ασφαλείας στη Λ.Κηφισίας στο Μαρούσι.
 Για την ίδια αιτία είχε καταδικαστεί το 2008  σε 26μηνη φυλάκιση απο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο διευθύνων σύμβουλος της MASTER OUTDOOR A.E. Γ.Λιάπης που είχε τοποθετήσει παράνομα αυτήν την διαφημιστική παγίδα θανάτου.

 H παραπάνω ΔΙΑΤΑΞΗ στα κύρια σημεία της, έχει ως εξής:ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.
 Ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών  Γρηγόριος Ζ.ΠΕΠΟΝΗΣ, Αντεισαγγελέας   Εφετών Αθηνών:
  -Λαβόντες υπ΄όψιν την υπ΄αριθμόν 526/2008 από 6 Νοεμβρίου 2008, προσφυγήν του Εμμανουήλ Σταυρουλάκη του Ιωάννου, κατοίκου Αμαρουσίου Αττικής, ΚΑΤΑ διατάξεως του Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών, με την οποία απερρίφθη η από, 11ης Απριλίου του 2006 έγκλησή του κατά των υπευθύνων του  Δήμου Αμαρουσίου Αττικής, τους οποίους (ο Μανώλης Σταυρουλάκης) θεωρεί ως υπαιτίους για το θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που συνέβη την 19-12-2005, στον υιόν του Ιωάννη Σταυρουλάκη, ο οποίος οδηγών το αυτοκίνητόν του επέπεσεν επί διαφημιστικής πινακίδος στην Λ.Κηφισίας (Παράδεισος Αμαρουσίου).
 Επειδή η ως άνω διάταξη επεδόθη στον Μ.Σταυρούλακη την 22-10-2008 και αυτός ήσκησεν την υπό κρίσιν προσφυγή την 6-11-2008, δηλαδή εντός της προβλεπομένης προθεσμίας των 15 ημερών (άρθρον 48 Κ.Π.Δ) επικαλούμενος εσφαλμένη εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων εκ μέρους του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, η προσφυγή του αυτή έγινε εμπροθέσμως, είναι νομότυπη και παραδεκτή, καθ΄όσον επιτρέπεται στον εγκαλούντα του οποίου η έγκληση απορρίφθηκε από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, κατ΄άρθρον 47 Κ.Π.Δ. η προσφυγή κατά της απορριπτικής διατάξεως εκείνου.
Εν προκειμένω ο Μ.Σταυρουλάκης κατεμήνυσεν τους υπεύθυνους του Δήμου Αμαρουσίου για τους κάτωθι λόγους και δη:
Την 19ην Δεκεμβρίου 2005, πρώτες  πρωϊνές ώρες, ο υιός του, Ιωάννης Σταυρουλάκης ηλικίας 25 ετών, σε τροχαίον ατύχημα, που επισυνέβη στην περιοχή «Παράδεισος» Αμαρουσίου επι της Λ.Κηφισίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά, απώλεσεν την ζωή του, ότε οδηγώντας το αυτοκίνητό του, εξετράπη της πορείας του προς τα δεξιά «και ακινητοποιήθηκε προσκρούοντας  σε σιδερένια κολώνα ύψους 2,60 μέτρων, η οποία στήριζε διαφημιστική πινακίδα διαστάσεων 2,20 μ.Χ1,40 μ. με την επωνυμία MASTER ( Σχετ. η εν σχέσει προς το συγκεκριμένο ατύχημα έκθεση αυτοψίας προανακριτικών υπαλλήλων του Τμήματος Τροχαίας Κηφισιάς).
Η ειρημένη διαφημιστική πινακίδα, αντιστοιχούσε στην υπ΄αριθμ.59 θέση τοποθετήσεως διαφημιστικών πινακίδων της υπ΄αριθμόν 459/9-12-2004 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, η οποία (απόφαση) αφορούσε συνολικώς, τον καθορισμόν 73 θέσεων τοποθετήσεως διαφημιστικών πινακίδων, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρουσίου.
Επειδή η υπ΄αριθ.59 θέση τοποθετήσεως της συγκεκριμένης διαφημιστικής πινακίδος της ως άνω αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου αντιστοιχεί σε τοποθέτηση διαφημιστικής πινακίδος επι διαχωριστικής νησίδος της λεωφόρου Κηφισίας, όπως ρητώς τούτο προκύπτει και εκ του υπ΄αριθ.πρωτ.2514/9/617-δ΄/12-1-2006 εγγράφου του Τμ.Τροχαίας Κηφισιάς, προς τον δήμο Αμαρουσίου.
Για αντιστοιχία, της υπ΄αριθ.59 θέσεως τοποθετήσεως της περι ής πρόκειται διαφημιστικής πινακίδος επί «διαχωριστικής νησίδας στην Λεωφόρο Κηφισίας» κάνει λόγο και το κλητήριο θέσπισμα των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν στον νόμιμον εκπρόσωπον της εταιρίας «ΜASTER OUTDOOR   ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ Α.Ε.», που είχεν τοποθετήσει την εφ΄ής επέπεσεν το αυτοκίνητο του θύματος διαφημιστική πινακίδα…
Περαιτέρω, κατά το κλητήριο θέσπισμα του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, η τοποθέτηση της διαφ.πινακίδας  στο συγκεκριμένο σημείο «συνέβαλε αιτιωδώς στον θανάσιμο τραυματισμό του Ιωάννη Σταυρουλάκη του Εμμανουήλ, ο οποίος την 19-12-2005, οδηγώντας το αυτοκίνητό του επέπεσε επί της ανωτέρω διαφ.πινακίδας, αφού έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, στην οποία το όχημά του κυριολεκτικά διπλώθηκε, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ρήξη ανιούσης αορτής, η οποία προκλήθηκε από την σύγκρουση του οχήματός του με την διαφημιστική πινακίδα(όρα σχετ. το ειρημένο κλητήριο θέσπισμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εν συνδυασμώ προς την υπ΄αριθ.65276/08 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που κατεδίκασε τον νόμιμον εκπρόσωπον  της τοποθετησάσης την διαφημιστική πινακίδα ανυνώμου εταιρίας, σε φυλάκιση δύο ετών  για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και φυλάκιση εξι μηνών για παράβαση του άρθρου 11 παρ.2 του Κ.Ο.Κ. και του άρθρου 3 παρ.12 της υπ΄αριθ. 52138/2003 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, πέραν των λοιπών. -΄Ορα επίσης το υπ΄αριθ.πρωτ.13020/6-1/6-10-2006 έγγραφον της ανεξαρτήτου αρχής «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» προς τον δήμαρχον Αμαρουσίου).
Και ναι μεν η διαφημιστική εταιρία που είχεν τοποθετήσει την μοιραίαν διαφημιστική πινακίδα στο συγκεκριμένο σημείο δεν είχεν λάβει προηγουμένως προς τούτο, σχετική άδεια από τον Δήμο Αμαρουσίου, πλην όμως ενήργησεν την τοποθέτηση εν γνώσει του γεγονότος ότι ο δήμος, με την προμνησθείσα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είχεν εγκρίνει-αποφασίσει την τοποθέτηση διαφημιστικής πινακίδος στο συγκεκριμένο σημείο, γεγονός όπερ καθιστούσε βεβαία την χορήγηση της σχετικής αδείας, σε τυπική αίτηση, που θα ακολουθούσε, αφού εν προκειμένω, το κρίσιμον και ουσιώδες ήτο η απόφαση του δήμου περί εγκαταστάσεως διαφημιστικής πινακίδος στο συγκεκριμένο σημείο, όπερ και παρά τις περί του αντιθέτου νομικές προβλέψεις, είχεν λάβει χώρα.
Αιτιωδώς ,συνεπώς, εν προκειμένω και κατά τα προεκτεθέντα συνδέεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου περί τοποθετήσεως διαφημιστικής πινακίδος στο συγκεκριμένον σημείον με το επισυμβάν εις βάρος του Ιωάννου Σταυρουλάκη θανατηφόρον ατύχημα.
Ανεξαρτήτως συνεπώς,του νομίμου της διαδικασίας λήψεως της ως είρηται (459/9-12-2004) αποφάσεως του δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, το προέχον και ενδιαφέρον εν προκειμένω, δεν είναι η διαδικαστική νομιμότης, αλλά η ουσιαστική, από πλευράς περιεχομένου, νομιμότης της συγκεκριμένης δημοτικής αποφάσεως, και τοιαύτη νομιμότης, ως προς την περί ης πρόκειται (Νο 59) διαφημιστική θέση, δεν συνέτρεχεν.
Ειρήσθω εν παρόδω, αν και ως εκ περισσού, ότι ευθύνη των οικείων Ο.Τ.Α υφίσταται και εν περιπτώσει αυθαιρέτου τοποθετήσεως, εντός των διοικητικών τους ορίων, διαφημιστικών πινακίδων  ως της εκ του νόμου υποχρεώσεως αυτών (Ο.Τ.Α) προς απομάκρυνσίν τους(άρθρον 9 παρ.1 του ν.2946/2001, ως αντικατεστάθη δι΄αρθρ.13 παρ.12 εδ. δ-η  του ν. 3212/2003, αρ. 13 παρ.12 εδ. ε΄ του νόμου 3212/2003, υπ΄αριθ.7/10-2-2004 εγκύκλ. ΥΠΕΧΩΔΕ).
Εν όψει των προεκτεθέντων , εσφαλμένως, με την καθ΄ής η προσφυγή  εισαγγελική διάταξη, απερρίφθη η εν αρχή της παρούσης έγκληση του προσφεύγοντος(Μ.Σταυρουλάκη), θα πρέπει να γίνει και ουσία δεκτή η κρινομένη προσφυγή και να παραγγελθεί ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών να ασκήσει, κατά των υπευθύνων του δήμου Αμαρουσίου, ποινική δίωξη για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας (άρ. 15, 28 και 302 Π.Κ.) και της παραβάσεως του άρθρου 11 παρ. 2, 9 του ν.2946/1999, εν συνδυασμώ προς άρθ.  3 παρ.12 της υπ΄αριθ.52138/2003 Κοινής Υπουργικής Απόφασης