Γράφει και προτείνει ο ΘΑΝ. ΤΣΙΩΚΟΣ-ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ
Σύσκεψη με τους Δημάρχους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθηνών-Πειραιώς, για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στο αστικό περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε το πρωί (6-4-2011) στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, υπογράμμισε για την οδική ασφάλεια τέτοιο θέμα με υψηλή προστιθέμενη κοινωνική αξία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς.
Πρέπει να γνωρίζετε, ότι, όταν μιλούμε για τροχαίο ατύχημα, μιλούμε ουσιαστικά για τροχαίο έγκλημα, γιατί περί αυτού πρόκειται.
Γι’ αυτό, δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε ή να εκφράσουμε ικανοποίηση, επειδή ο αριθμός των θυμάτων αυτού του εγκλήματος, μπορεί να μειώνεται από χρόνο σε χρόνο.
Πράγματι, τα στοιχεία του 2010 δείχνουν, ότι σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, είχαμε μείωση του αριθμού των θυμάτων κατά 175, από τα 1456 του 2009, πήγαμε στα 1281 του 2010. Οι επιδόσεις, λόγω της προσπάθειας, που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς τους πρώτους μήνες του 2011, στέλνουν ένα μήνυμα, ότι μπορούμε στο τέλος του χρόνου να έχουμε μια ακόμη καλύτερη επίδοση.
Οι πρωτοβουλίες, που αναλάβαμε περιγράφηκαν σε ένα από τα πρώτα Υπουργικά Συμβούλια το Δεκέμβρη του 2009. Έκτοτε λειτούργησε συστηματικά το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των διαφόρων επιστημονικών κλάδων.
Ξέρετε, ότι αυτός είναι ο πιο βασικός παράγοντας για να πετύχουμε κάποια στιγμή, να μην μιλούμε πλέον με αριθμούς για τις επιδόσεις, που επιτυγχάνουμε από χρόνο σε χρόνο, αλλά να μιλούμε για μια άλλη ποιότητα ζωής. Να περάσουμε από τους ποσοτικούς δείκτες, σε μια ποιότητα καθημερινότητας, η οποία σαφώς, θα είναι διαφορετική προς το καλύτερο.
Ένα πρόγραμμα αποξήλωσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων ξεκίνησε με σημαντικά αποτελέσματα, είναι σε εξέλιξη, θα το ολοκληρώσουμε.
Ταυτοχρόνως μελετούμε την ανάδειξη κάποιων βασικών αξόνων στην περιοχή της πρωτεύουσας ως πρότυπα από άποψη οδικής ασφάλειας.
΄Εχουμε ολοκληρώσει την προετοιμασία για την εγκατάσταση ενός σημαντικού αριθμού πεζογεφυρών σε κρίσιμα, επικίνδυνα από άποψη οδικής ασφάλειας, σημεία της πρωτεύουσας.
Έχουν επιλεγεί τα πρώτα 100 σημεία, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση 20 πεζογεφυρών στα σημεία, που κατά προτεραιότητα θα κρίνεται, ότι είναι απαραίτητο αυτό να γίνει. Ήδη, είμαστε στο τέλος της μελέτης, όσον αφορά στα γεωτεχνικά ή το μοντέλο της γέφυρας, που προσιδιάζει σε κάθε περίπτωση.
Μια άλλη δράση, είναι αυτή, που αφορά στην προσπάθεια, που κάνουμε σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, όπως η ένταξη μαθήματος οδικής αγωγής για την οδική ασφάλεια. Επίσης, έχουμε σχεδιάσει σε συνεννόηση με την Ε.Ε. μια δράση παρεμβάσεων αναβάθμισης του οδικού δικτύου της χώρας σε μήκος 12.000 χλμ., ώστε να βελτιωθεί από άποψη οδικής ασφάλειας.
Η προσπάθεια αυτή βεβαίως, εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο. Είμαστε σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και στο τέλος αυτού του εξαμήνου, θα είμαστε έτοιμοι, να παρουσιάσουμε το στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια της περιόδου 2011-2020.
Ταυτοχρόνως, αυτή την περίοδο, είναι στην αρχή της η πρωτοβουλία μας για την αναμόρφωση του συστήματος εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και χορήγησης των διπλωμάτων οδήγησης.
Κύριε Υπουργέ Υποδομών, οι παραπάνω φωτογραφίες εικονίζουν την Λ. Σχιστού. Στην α΄φωτ. εικονίζεται μια λακκούβα επί της νησίδας ασφαλείας, στη θέση της ήταν τοποθετημένη, φωτιστική κολόνα της ΔΕΗ. Στις 15-12-2010 , μέρα βροχερή, ένας νεαρός με το αυτοκίνητο του, παρεξέκλινε από το οδόστρωμα, προσέκρουσε με το όχημά του πάνω σ΄αυτή την φωτιστική κολόνα της ΔΕΗ και «δολοφονήθηκε».
Στη συγκεκριμένη κολόνα είχαν προηγηθεί αμέτρητες προσκρούσεις, αυτοκινήτων λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος και παρ΄όλα αυτά η ΔΕΗ ή κάποιος εργολάβος έσπευδε και ξαναέστηνε την «δολοφονική» κολόνα.
Πλησίον υπάρχει βάση του πολεμικού ναυτικού, και Νοσοκομείο Παίδων. Κατά μήκος της Λεοφώρου Σχιστού στην άνοδο προς Ελευσίνα και στην κάθοδο προς Πειραιά η τ αχύτητα των οχημάτων είναι ιλιγγιώδης, διαβάσεις πεζών δεν υπάρχουν, φανοστάτες δεν υπάρχουν, μπάρες ασφαλείας δεν υπάρχουν, αστυνόμευση δεν υπάρχει.
Κι όπως δείχνει η β΄ φωτ. στην άνοδο και στην κάθοδο είναι τοποθετημένα και τοποθετούνται σχεδόν καθημερινά, αμέτρητα εικονοστάσια, στη μνήμη ναυτών ,αξιωματικών , απλών πολιτών… Και το κακό συνεχίζεται(!). Γιατί Κύριε Ρέππα; Ποιός ευθύνεται Κύριε Υπουργέ για την παραπάνω «συνταγή θανάτου»; Το Υπουργείο σας; ο Πρωθυπουργός; ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;το Κοινοβούλιο; τα κόμματα; οι αρχηγοί των κομμάτων; ο Δήμος Χαϊδαρίου; ή άλλος δήμος; οι Δήμαρχοι; η ΔΕΗ; η Ναυτική βάση;Το Νοσοκομείο Παίδων;…
Ξέρετε πόσες τέτοιες «συνταγές θανάτου» υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της χώρας κύριε Υπουργέ; Αμέτρητες(!) Προτείνω, αφού πρώτα πήγα επανειλημμένα στην Λ.Σχιστού όπως έχω πάει και σε αμέτρητα παρόμοια σημεία, κυρίως στο λεκανοπέδιο Αττικής, να πάτε αμέσως στη Λ.Σχιστού, και στις άλλες καρμανιόλες του οδικού δικτύου της χώρας, και να παρθούν αμέσως μέτρα, για να μην «δολοφονούνται» καθημερινά οι κάτοικοι της Ελλάδας στο οδικό της δίκτυο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, που κι αυτή αποδεκατίζει τον πληθυσμό της Χώρας. ΄Ελεος…