Η δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο Κερατσίνι απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που τονίζουν ότι το τραγικό συμβάν έρχεται εν μέσω αναταραχής και διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα,
Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε έναν νεοναζί μετά το μαχαίρωμα μέχρι θανάτου ενός αριστερού σε συμπλοκή. Το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στη συνέχεια το Πρακτορείο σημειώνει ότι ο 45χρονος ύποπτος ανήκει στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και συνελήφθη από την αστυνομία, ενώ προσθέτει ότι εν μέσω και των απεργιακών κινητοποιήσεων στο δημόσιο, το γεγονός αυτό ίσως οδηγήσει σε περισσότερες διαμαρτυρίες.
Παράλληλα, το AFP υπενθυμίζει όταν τραυματίστηκαν οκτώ μέλη του ΚΚΕ, μία επίθεση που αποδόθηκε σε μέλη της Χρυσής Αυγής.
Η δολοφονία του αριστερού καλλιτέχνη της χιπ χοπ και αντιφασιστικού ακτιβιστή που μαχαιρώθηκε χθες τη νύχτα, επισκιάζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα κατά της διαθεσιμότητας, γράφει ο Guardian.
Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο 34χρονος Παύλος Φύσσας εξέπνευσε μετά από επίθεση με μαχαίρι μέσα σε καφετέρια, έπειτα από διαπληκτισμό. Ένας άνδρας συνελήφθη, ενώ επικαλούμενη ελληνικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνει ότι ο δράστης ανήκει στη Χρυσή Αυγή.
«Ένας ‘νεοναζί’ κρατείται για την δολοφονία του Έλληνα μουσικού, Παύλου Φύσσα», τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του, το βρετανικό δίκτυο BBC:
Αριστερός μουσικός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Αθήνα, από φερόμενο μέλος του νέο-ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας, δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο και έκανε έρευνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή του.
Η δολοφονία έλαβε χώρα πριν από διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών σχεδίων για την περικοπή χιλιάδων θέσεων στο δημόσιο τομέα. Οι κοινωνικές εντάσεις έχουν αυξηθεί καθώς οι Έλληνες είναι αντιμέτωποι με μακρά περίοδο λιτότητας…Η Χρυσή Αυγή έχει κατηγορηθεί συχνά για βία απέναντι σε αριστερούς και μετανάστες και κατηγορείται για επιθέσεις…Ωστόσο το κόμμα έχει 18 βουλευτές. Η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει το BBC.
Αθήνα, δολοφονία αντιφασίστα ράπερ. Ομολόγησε εξτρεμιστής της ΧΑ γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica,σημειώνοντας ότι η δολοφονία εντείνει ακόμη περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση, σε μια χώρα που έχει γονατίσει από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ως όρους για τα πακέτα βοήθειας».
Την είδηση μεταδίδει και η ιταλική Huffington Post, με ρεπορτάζ του Θ. Α. Συγγελάκη, στο οποίο αναφέρεται ότι αριστερός καλλιτέχνης δολοφονήθηκε από άνδρα που πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή, μια τραγική εξέλιξη που – παρά την διάψευση του κόμματος- «θέτει σε κίνδυνο την δημόσια τάξη».
«Ακτιβιστής ράπερ δολοφονήθηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα» γράφει η γαλλική Liberation, σημειώνοντας ότι το κόμμα- που αρνείται την εμπλοκή του- έχει συχνά κατηγορηθεί για επιθέσεις, «ενώ και βουλευτές του διώκονται για βιαιοπραγίες».
Σε βαρύ κλίμα διεξάγονται οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, μετά την δολοφονία νεαρού αντιφασίστα που δέχθηκε επίθεση από νεοναζιστές, αναφέρει το γαλλικό δίκτυο TV5.
«Λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαδηλώσεων στην Αθήνα, ένας αντιφασίστας καλλιτένχης 34 ετών υπέκυψε στα τραύματα που μαχαίρι, μετά από συμπλοκή…Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατήγγειλε την δολοφονία…Το νεοναζιστικό κόμμα (Χρυσή Αυγή) διέψευσε άμεσα κάθε εμπλοκή του στο φόνο που θα μπορούσε να δώσει τροφή για ένταση κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα».
«Σοκ, μετά την δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Killah P», γράφει η γαλλική ιστοσελίδα Rue89 που αναφέρεται στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί εν μέσω και των διαδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες σήμερα στην Αθήνα και άλλες πόλεις.
Με τη σειρά του οι International Business Times στην ιστοσελίδα τους κάνουν λόγο για μοιραία επίθεση με μαχαίρι εις βάρος του 34χρονου ράπερ Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι, εξιστορώντας τα γεγονότα.
ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ
Ο Εμπρησμός του Ράιχσταγκ
Στις 27 Φεβρουαρίου 1933 ο βαν ντερ Λούμπε, ξοδεύοντας τα τελευταία του χρήματα, εφοδιάστηκε με σπίρτα και αναπτήρες και εισέδυσε στο κτήριο του Ράιχσταγκ. Σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς που αφηγούνται το γεγονός, ο νεαρός προσπάθησε πρώτα να βάλει φωτιά σε εξοπλισμό του εστιατορίου που υπήρχε στο κτήριο και, όταν απέτυχε, προχώρησε προς την αίθουσα συνεδριάσεων, όπου έβαλε φωτιά στις βαριές κουρτίνες.
Σύμφωνα ME ορισμένους συγγραφείς ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ ήταν έργο των ίδιων των Ναζί, για τους οποίους η παρουσία του βαν ντερ Λούμπε αποτέλεσε «θείο δώρο»: Ο Ουίλιαμ Σίρερ στο έργο του «Η Άνοδος και η Πτώση του Τρίτου Ράιχ» αναφέρει ότι πιθανόν η αλήθεια για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί ποτέ, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι πλέον νεκροί και το θέμα δεν έγινε δυνατό να αποσαφηνιστεί πλήρως ούτε στη Δίκη της Νυρεμβέργης. Ωστόσο, αναφέρει ότι σε μια συζήτηση στην οποία παραβρέθηκε το 1942 με τον Χίτλερ και τον Γκέρινγκ παρόντες, όταν τέθηκε το θέμα σχετικά με την καλλιτεχνική αξία του κτηρίου και των περιεχομένων του, ο Γκέρινγκ αναφώνησε:
«Εμένα να ρωτήσετε για το Ράιχσταγκ, το ξέρω καλά γιατί εγώ το πυρπόλησα». Σύμφωνα με τον Σίρερ το Ράιχσταγκ επικοινωνούσε με το ανάκτορο όπου διέμενε τότε ο Γκέρινγκ με έναν υπόγειο διάδρομο, απ’ όπου περνούσαν οι σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης. Από εκεί πέρασαν οι άνδρες της SA με βενζίνη και εύφλεκτα υλικά για να προβούν στον εμπρησμό.
Η ανεύρεση του βαν ντερ Λούμπε (που αναφέρεται ως «πνευματικά καθυστερημένος» τόσο από τον Σίρερ όσο και από Γερμανούς προπαγανδιστές υπήρξε για τους Ναζί θείο δώρο: Συνέλαβαν τον φαν ντερ Λούμπε με όλο τον εξοπλισμό του (σπίρτα και αναπτήρες). Ο Γκέρινγκ, που συναντήθηκε με τον Χίτλερ και τον Γιόζεφ Γκέμπελς έξω από το φλεγόμενο κτήριο, φώναζε στον τότε επικεφαλής της Πρωσικής Αστυνομίας Ρούντολφ Ντιλς: «Πρόκειται για κομμουνιστική συνωμοσία! Πρέπει να συλλάβετε όλους τους Κομμουνιστές πριν κάνουν κι άλλα για να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς». Ο βαν ντερ Λούμπε συνελήφθη, όπως ήταν φυσικό, αλλά ο Γκέρινγκ αρνήθηκε να πιστέψει πως έδρασε μόνος του και διέταξε να συλληφθούν και άλλοι κομμουνιστές ως συνεργοί, έστω και αν δεν ήταν παρόντες.
Συνελήφθησαν τέσσερα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, ανάμεσα στους οποίους και ο Γκεόργκι Δημητρόφ. Με παραίνεση του Γκέρινγκ παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο στην Λειψία.
Το θέμα έλαβε τεράστιες διαστάσεις στο εξωτερικό και η δίκη καλύφθηκε από 120 δημοσιογράφους παρόντες στο Δικαστήριο. Στη δίκη αυτή ο Δημητρόφ εξελίχθηκε σε κεντρική φυσιογνωμία, καθώς κατάφερε να ανατρέψει όλα τα επιχειρήματα του τότε Υπουργού Εσωτερικών της Πρωσίας Γκέρινγκ, ο οποίος χάνοντας την ψυχραιμία του φώναξε εμπρός στο Δικαστήριο: «Δεν ήρθα εδώ για να με κατηγορείς εσύ! Σε ό,τι με αφορά, είσαι ένα κακοποιό στοιχείο, που έπρεπε να είχε καταλήξει στην αγχόνη εδώ και καιρό!», πράγμα που ανάγκασε τους δικαστές να τον ανακαλέσουν στην τάξη. Η δίκη απογοήτευσε πικρά τους Ναζί, καθώς αποδείχτηκε μέγα προπαγανδιστικό φιάσκο: Οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους αθωώθηκαν. Καταδικάστηκε, ωστόσο, σε θάνατο με απαγχονισμό ο Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε. Η ποινή του εκτελέστηκε στην Λειψία στις 10 Ιανουαρίου 1934.
Συνέπειες του εμπρησμού
Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ ήταν παταγώδης αποτυχία της ναζιστικής προπαγάνδας στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, όμως, είχε καταλυτική επίδραση: Ο προπαγανδιστής συγγραφέας του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Βίλι Μίρτσενμπεργκ (Willi Mürtzenberg) εξέδωσε το 1933 το «Καφέ Βιβλίο για την πυρκαϊά του Ράιχσταγκ» (Braunbuch über den Reichstagbrand) στο οποίο ισχυριζόταν ότι ο Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε ήταν ένα πνευματικά καθυστερημένο άτομο, όργανο της Ναζιστικής προπαγάνδας. Η υποτιμητική αυτή ερμηνεία υποστηρίχθηκε επίσης από το Ολλανδικό Κομμουνιστικό Κόμμα, πυροδότησε όμως σφοδρή αντιπαράθεση στους ολλανδικούς κύκλους, καθώς ο συγγραφέας Μάουριτς Ντέκερ (Maurits Dekker) και άλλοι εξέδωσαν σε απάντηση το «Κόκκινο βιβλίο» (Roodbook) και σύντομα στη διαμάχη ενεπλάκησαν ηγετικές φυσιογνωμίες της Ολλανδικής διανόησης της εποχής, όπως οι Jef Last, Theun de Vries, Menno ter Braak, Jan Greshoff και ο γνωστότερος όλων, Βίλεμ Έλσοτ (Willem Elsschot), που συνέθεσε μάλιστα και ένα μικρό ποίημα για τον βαν ντερ Λούμπε.
Ο Χίτλερ φρόντισε να εκμεταλλευτεί κατάλληλα το γεγονός: Στις εκλογές που έγιναν μια εβδομάδα μετά τον εμπρησμό (Μάρτιος 1933) κατόρθωσε να κηρύξει παράνομη την εκλογή των ογδονταενός νόμιμα εκλεγμένων αντιπροσώπων του KPD (Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος) και να λάβει υπερεξουσίες με τον «Εξουσιοδοτικό νόμο» (Ermächtigungsgesetz). Η μόνη αντίδραση στο Νόμο αυτό στο «ελλιπές» κοινοβούλιο προήλθε από το Σοσιαλιστικό κόμμα και τους 94 αντιπροσώπους του. Η επικράτηση των των Εθνικοσοσιαλιστων στην Γερμανία ήταν πλέον ολοκληρωτική.