Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η-ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Στις  23 Νοεμβρίου 2017 ώρα 1.30 ήρθα στο γραφείο μου.Κάποιοι είχαν ξεκληδώσει την πόρτα κατά πάσα πιθανότητα με «πασπαρτού» και μου είχαν «αρπάξει» τον υπολογιστή μου  και μία ηλεκτρονική φωτογραφική μηχανή. Κάλεσα αμέσως το «100» και απλώς κατέγραψε το γεγονός Επειδή  ο γιός μου Δημήτρης  ηλεκτρολόγος μηχανικός; του ΕΜΠ έχει κυριολεκτικά δολοφονηθεί στην Λ.Κατεχάκη έξω από την Πολυτεχνειούπολη στις 12-2-2000 από παράνομη διαφημιστική γιγαντοαφίσα  της ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ  εγώ σαν δικηγόρος  και  σαν απλός δημοκρατικός πολίτης έχω αφιερώσει την ζωή μου στην «οδική ασφάλεια».Οι δολοφονημένοι από την ίδια αιτία είναι αμέτρητοι. Κατόπιν εκδόσεως αποφάσεων από το ΣτΕ και από άλλα δικαστήρια  έχει παραχθεί δεδικασμένο οτι αυτές οι γιγαντοαφίσες βάσει της ελληνικής και ευρωπαϊκης νομοθεσίας είναι παράνομες και έκτοτε απαγορεύεται η τοποθέτησή τους στο οδικό δίκτυο της χώρας. Δυστυχώς η ελληνική δημόσια διοίκηση,κυβέρνηση,τοπική αυτοδιοίκηση,περιφέρειες, κόμματα, μέσα ενημερώσεως, κοινοβούλιο  κ.α, πάρα πολλά τώρα χρόνια συνεργάζονταν με τους αφισάρχες και έχουν εγκαταλείψει το συνολικό πρόβλημα της οδικής ασφάλειας στην τύχη του Επί παραδείγματι εγώ  έχω προτείνει μέσω της ιστοσελίδας μου και σχέδιο νόμου για να λειτουργήσει σύμφωνα με πόρισμα της διακομματικής επιτροπής οδικής ασφάλειας της Βουλής του  1996 Φορέας οδικής ασφάλειας για να έχουμε μηδενικά ατυχήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας,ένεκα των οποίων  δολοφονείται κυρίως η νεολαία μας,που δεν έχει φύγει στο εξωτερικό.  Αγαπητοί μου «φίλοι», εσείς που μου πήρατε τον υπολογιστή μου σας παρακαλώ πάρα πολύ  να βρείτε τρόπο να μου επιστρέψετε τα «δεδομένα» του υπολογιστή μου και αυτόν να τον κρατήσετε,διότι εγώ διεξάγω ιερό αγώνα και υπέρ σας και υπέρ των συγγενών σας και υπέρ των συμπολιτών σας,διαφορετικά εξ αντικειμένου γίνεστε ίσως άθελά σας υπηρέτες του διαρκούς εγκλήματος της ασφάλτου και των «λειτουργών» του.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΩΚΟΣ – ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ

ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 14- 10679  ΑΘΗΝΑ

Αναδημοσιεύω το παρακάτω άρθρο της 28-6-2008 από την www.diadromi.com για την οδική ασφάλεια και το απευθύνω οργισμένος στον Πρωθυπουργό,ο οποίος είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε  πολλές εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια,σε όλους τους υπουργούς  της κυβέρνησης ,στους 300 βουλευτές,σε όλα τα κόμματα,στους αρχηγούς όλων των κομμάτων, στον πρόεδρο της δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής,σε όλα τα Μέσα ενημέρωσης, σε όλους τους καναλάρχες. σε όλους τους δημοσιογράφους,αστέρες και μη.στους περιφερειάρχες,στους δημάρχους σε όλο τον ελληνικό λαό και τους καλώ όλους  και τον  εαυτό μου, να δεσμευθούμε, και να ορκισθούμε στο Σύνταγμα και στον Νόμο 1604/1986 και στις γνωστές αποφάσεις του ΣτΕ οτι αν γίνουν πράξη τα παρακάτω εκ νέου προτεινόμενα θα αναγεννηθεί η Ελλάδα, θα μειωθεί θεαματικά η ανεργία, θα υπάρξει ανάπτυξη (οικονομική και πολιτιστική),θα βγούμε μια για πάντα από τα μνημόνια και θα ανοιχτούν όλες οι προοπτικές η Ελλάδα να γίνει σύγχρονο ευρωπαικό κράτος  ισότιμο μέλος της Ε.Ε που ο λαός της θα χαιρεται και θα αξιοποιεί τις κατακτήσεις της  επιστήμης και της τεχνικής καθώς και τεράστια ευρωπαϊκά-κοινοτικά κονδύλια προς όφελος του ύψιστου κεφαλαίου που είναι τα παιδιά μας, τα νιάτα της Ελλάδας μας, ο πλούτος μας όλος,που στην υπέροχη χώρα μας δεν έχει στον «ήλιο μοίρα».Εμπρος λοιπόν: κάτω η μιζέρια,κάτω η λιτότητα. Εθνική ενότητα ΕΝΟΤΗΤΑ,ΕΝΟΤΗΤΑ,κατά των άνομων συμφερόντων, που αφανίζουν  τον πληθυσμό της χώρας,ιδιαίτερα τα νιάτα στο φυσικό και στον οδικό περιβάλλον της ΕΛΛΑΔΑΣ:

‘Πρόταση Νόμου για να μην μας αφανίζει ο Μολώχ της Ασφάλτου.Ανύπαρκτη η ασφάλεια όλων μας στο οδικό περιβάλλον.Η Ελλάδα πρώτη στα αυτοκινητικά ατυχήματα στην Ευρώπη. Οι δημαγωγοί και ψεύτες κυβερνώντες καθοδηγούν εκ δόλου πλέον την γενοκτονία της ασφάλτου, χάριν άνομων, ιδιoτελών, κομματικών και προσωπικών συμφερόντων.

από diadromi στις Ιούνιος 28, 2008 στο οδικό περιβάλλον

Aθήνα , 25 Ιουνίου 2008
Ημερίδα στην ΕΣΗΕΑ  (Ακαδημίας 20)
-Για την Οδική Ασφάλεια και τις παγίδες θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης: ΄Ολοι οι κάτοικοι της Ελλάδας, στα πλαίσια μιας πραγματικής εθνικής κινητοποίησης, απαιτούμε από την Κυβέρνηση και από την Πολιτεία:
-Να ληφθούν αμέσως μέτρα για να μην σκοτώνεται και να μην τραυματίζεται κανένας στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Αθανάσιος Τσιώκος-Πλαπούτας, Δικηγόρος

Οδική Ασφάλεια: Το υπ΄αριθμόν  ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΜΑ
                                       H Φονική υπαίθρια διαφήμιση

Για πληρέστερη ενημέρωση: www.diadromi.com
—-.—-
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, εκπρόσωποι του Τύπου, αγαπητοί φίλοι,
Αφού σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία εδώ θα ήθελα να σας περιγράψω σε τίτλους το αντικείμενο της εισήγησής μου. Θα προσπαθήσω να σας δείξω όσο μπορώ πιο σύντομα:
–     Ποιοι είμαστε εμείς που σας καλέσαμε εδώ.
–          Ποιους αγώνες έχουμε δώσει μέχρι σήμερα για την αποτροπή νέων θανάτων εξαιτίας της έλλειψης οδικής ασφάλειας, στη μνήμη των δικών μας ανθρώπων που χάσαμε από την παράνομη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων.
–          Ποια είναι η τραγική αλήθεια των αριθμών της γενοκτονίας της ασφάλτου
–          Ποια είναι η αλήθεια για τη λειτουργία των δύο τριών επιχειρηματικών ομίλων της υπαίθριας διαφήμισης
–          Ποιες είναι οι ευθύνες όλων των κομμάτων, της κυβέρνησης, της δημόσιας διοίκησης στο σύνολό της, των δήμων των νομαρχιών,  του αρμόδιου Εισαγγελλέα, των ΜΜΕ και του Κοινοβουλίου.

Επίσης, θα σας περιγράψω τι προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για την Οδική Σήμανση και Σηματοδότηση και θα σας προτείνω ένα σχέδιο ψηφίσματός μας προς την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς στο οποίο περιλαμβάνεται και η βασική μας πρόταση Νόμου για τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Οδικής Ασφάλειας.
Τέλος, θα σας δείξω φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει το συνεχιζόμενο έγκλημα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και τεκμηριώνει με τον πιο τραγικό τρόπο όλα τα παραπάνω.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και την προσοχή σας.
           Ποιοι είμαστε – Πώς φτάσαμε ως εδώ: 
Ο θάνατος του γιου μου Δημήτρη ετών 33 ηλεκτρολόγου μηχανικού του ΕΜΠ συνέβη στις 12-2-2000 εξαιτίας φωτεινής, πακτωμένης μεταλλικής και άκαμπτης διαφημιστικής γιγαντοαφίσας, που ήταν  τοποθετημένη παράνομα στο πλάτους 2 μ. πεζοδρόμιο της Λ. Κατεχάκη στην άνοδο, έξω από την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μαζί με 14 άλλες φωτεινές και παράνομες,. Αν δεν ήταν αυτή η παγίδα θανάτου ο γιός μου θα ζούσε, όπως έζησε η συνοδηγός του η οποία δεν ήρθε σε επαφή με την παγίδα αυτή θανάτου.
Από τότε μαζί με άλλους συγγενείς θανατωθέντων  κατά τον ίδιο τρόπο στην άσφαλτο έχουμε επιδοθεί σ΄έναν άνισο εξώδικο και δικαστικό αγώνα και έχουμε πάρει άπειρες απαντήσεις από κυβερνήσεις, υπουργούς, υπουργεία, δήμους, νομάρχες, Κοινοβούλιο, κόμματα, ως και από τους εκάστοτε Πρόεδρους της Δημοκρατίας και από τους εκάστοτε προέδρους της Βουλής, βάσει των οποίων καθένας απ΄ αυτούς καθιστά κάποιον άλλον αρμόδιο και υπεύθυνο να θέσει  τέρμα στη γενοκτονία αυτή. Έχουν διακινηθεί οκτώ τόσα χρόνια από τον θάνατο του γιού μου τόνοι εντύπων, δικογραφιών, δημοσιευμάτων κ.λ.π. από υπηρεσία σε υπηρεσία, από δικαστήριο σε δικαστήριο, από τα Πρωτοδικεία ως τον Άρειο Πάγο και από τα διοικητικά Πρωτοδικεία ως το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχουν επίσης γίνει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, δηλώσεις επί δηλώσεων αρμοδίων και μη.
Και η πλήρης αλήθεια σχετικά με αυτό το έγκλημα, μέσα στα πλαίσια της γνωστής διαπλοκής και μιντιοκρατίας δεν αρθρώνεται με συνέπεια να μαίνεται η γενοκτονία της ασφάλτου, έτσι ώστε η χώρα μας λόγω άνομων αισχροκερδών συμφερόντων να κατατάσσεται στις χώρες του τρίτου κόσμου και πρώτη στην Ευρώπη στα αυτοκινητικά ατυχήματα.
Σύμφωνα με το νόμο κάθε αναγκαίος εξοπλισμός του οδικού δικτύου της χώρας δεν πρέπει να είναι επικίνδυνος για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των χρηστών του. Το δε πεζοδρόμιο εξ ορισμού προορίζεται αποκλειστικά για τους πεζούς. Το ίδιο και οι νησίδες ασφαλείας!
Για τον θάνατο του γιού μου απευθύνθηκα μαζί με πολλούς άλλους στον τότε Πρωθυπουργό και στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μου απάντησαν ότι έχω δίκιο και παρέπεμψαν το “θέμα” μου στις αρμόδιες υπηρεσίες. Εξέθεσα επίσης το εθνικό θέμα της Οδικής Ασφάλειας με δύο εξώδικα στον νυν πρωθυπουργό καθώς και στα κόμματα.
Σχεδόν απ΄ όλες τις “αρμόδιες“ Υπηρεσίες όλων των Υπουργείων, έλαβα απάντηση ότι έχω δίκιο, αλλά καθιστούσαν κάποια άλλη υπηρεσία …αρμόδια.

Ο εμπλεκόμενος, για τον θάνατο του γιου μου δήμος, ερίζει με το ΥΠΕΧΩΔΕ, και οι δυο μαζί με τον Περιφερειάρχη, για το ποιός είναι υπαίτιος για την τοποθέτηση των παγίδων θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης! Οι εισαγγελείς μας λένε ότι έχουμε  δίκιο. Αλλά μια μήνυσή μου 134 σελίδων ετέθη στο αρχείο και απαλλάχτηκαν δια βουλευμάτων οι υπαίτιοι για τον θάνατο του γιου μου με το “αιτιολογικό” ότι αν δεν υπήρχε η διαφημιστική πινακίδα θα υπήρχε ένα δένδρο, ένας βράχος, ή ένας τοίχος και επομένως ο γιος μου καθίσταται… υπαίτιος (στη θέση των υπαιτίων) που τον σκότωσε η φωτεινή γιγαντοαφίσα-παγίδα θανάτου! Μερικά στοιχεία:

-Λ.Ρακιντζής,Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης:
Στο αυτόφωρο όσοι τοποθετούν τις παγίδες θανάτου
της υπαίθριας διαφήμισης.
-Οι αριθμοί που λένε την τραγική αλήθεια.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του έκανε ειδική εκτενή αναφορά στο θέμα της υπαίθριας διαφήμισης. Όπως είπε περίπου 300 οδικά ατυχήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο οφείλονται αποδεδειγμένα στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Το έτος 2007, οκτώ από τα δυστυχήματα αυτά είχαν θανατηφόρα κατάληξη. Ο ίδιος ζήτησε όσοι τοποθετούν διαφημιστικές πινακίδες να οδηγούνται στο αυτόφωρο.
Επίσης, σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής από το 1996:
– το 82% των αυτοκινητικών ατυχημάτων γίνεται μέσα στις πόλεις με ταχύτητα 60 χλ/ω.
– Το 8% στην εθνική οδό με μεγάλη ταχύτητα και το 10% στους επαρχιακούς δρόμους.
– Πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες των 18-44 ετών είναι τα αυτοκινητικά ατυχήματα.
– Από το 1965 έως το 2006 έχουμε 100.000 νεκρούς εξαιτίας των αυτοκινητικών ατυχημάτων και 1.300.000 τραυματίες
– Ένα στα 10 αυτοκινητικά ατυχήματα οφείλεται στις παγίδες θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης.
– Κάθε μέρα στην Ελλάδα έχουμε  10 νεκρούς, 30 γίνονται παραπληγικοί και 120 τραυματίζονται!
– Στη δεκαετία 1990-1999 η Ευρώπη πέτυχε μείωση των θυμάτων από τα τροχαία από (-) 14% έως (-) 45%, ενώ στην Ελλάδα είχαμε αύξηση μέχρι και (+) 60%.
– Έχουμε το μήνα 300 νεκρούς, 900 παραπληγικούς και περισσότερους από 3.600 τραυματίες!
– Κάθε χρόνο η Ελλάδα έχει 3.500 νεκρούς, 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες και 2.500 μικρά παιδιά με μόνιμες αναπηρίες από τροχαία.
– Κάθε χρόνο η χώρα μας ξοδεύει εξαιτίας των τροχαίων, για αποζημιώσεις, ασφάλιστρα, νοσήλια κ.λ.π. πάνω από 10 δις ευρώ, ενώ  την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις έχουν καταστήσει την Ελλάδα ανίκανη να απορροφήσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, των ευρωπαϊκών (κοινοτικών) πλαισίων στήριξης, στα πλαίσια ενός γιγαντιαίου προγράμματος Οδικής Ασφάλειας, που θα έθετε τέρμα στη γενοκτονία της ασφάλτου.
– Προϋπολογισμός για την Οδική Ασφάλεια, δεν υπάρχει!
– Η αστυνόμευση του οδικού δικτύου είναι ανύπαρκτη και ο κάθε ασύδοτος «επιχειρηματίας» της υπαίθριας διαφήμισης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και όλων των αρχηγών των κομμάτων, κάθε εργολάβος και επιχειρηματίας, ναρκοθετεί το οδικό δίκτυο της χώρας, καταλαμβάνοντας δια εκατοντάδων χιλιάδων παροδίων διαφημιστικών φωτεινών και μη , εμποδίων τους ζωτικούς για τον πολίτη, ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους που αποτελούν δημόσια κτήση(!) για να αποκομίζουν εργολάβοι ,επιχειρηματίες, διαφημιστές κ.λ.π. μαύρο αφορολόγητο χρήμα!
– Την ίδια στιγμή 6.000 αστυνομικοί  αντί να αστυνομεύουν το οδικό δίκτυο, για να επιβάλουν την ανύπαρκτη κυκλοφοριακή αγωγή, και τον νόμο έχουν αποσπασθεί και φρουρούν εκείνους που παραβαίνουν τον νόμο. Τον πρωθυπουργό τον φρουρούν (105 άνδρες), τον Γ. Παπανδρέου (31 άνδρες). Πάρα πολλοί άλλοι φρουρούν τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές, εκδότες, καναλάρχες, τηλεοπτικούς αστέρες κ.λ.π.
– Η πολιτική και εμπορική  υπαίθρια διαφήμιση αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μαύρο χρήμα και οι δεκάδες χιλιάδες γιγαντοαφίσες της , φωτεινές και μη,  αυξάνουν την συχνότητα των αυτοκινητικών  ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη κατά 40%!
– Η συχνότητα αυτή αυξάνει  ακόμα περισσότερο μέσα στις πόλεις, ιδιαίτερα στην Αθήνα, λόγω του υπερβολικού αριθμού κυκλοφορούντων οχημάτων μοτοσικλετών, ποδηλάτων κ.λ.π.(στα 4.000.000 έχουν ανέλθει  μόνο στην Αττική), αλλά και πεζών που αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα γιατί τα πεζοδρόμια είναι  κατειλημμένα είτε από οχήματα, είτε από γιγαντοαφίσες και άλλες θανατηφόρες αυθαίρετες κατασκευές!
– Έτσι, λοιπόν,  υπάρχει υπερβολική συχνότητα που τείνει προς το 100%, βίαιης επαφής και σύγκρουσης οχημάτων μεταξύ τους, οχημάτων με πεζούς, οχημάτων με παράνομες γιγαντοαφίσες και άλλα παρόδια εμπόδια, γι΄ αυτό μέσα στις πόλεις συντελείται το 82% των αυτοκινητικών ατυχημάτων.
Η διαφήμιση πρέπει να υπηρετεί κοινωνικές αξίες και ιδανικά.
Η οποιαδήποτε επιχείρηση, είτε είναι διαφημιστική είτε άλλου είδους, είναι γνωστό  ότι δεν έχει υποχρεώσεις μόνο απέναντι στους μετόχους της. Επιπλέον δεν αρκεί να συμμορφώνεται με τους νόμους, αλλά πρέπει να διέπεται η λειτουργία της από μια ηθική ανώτερη των νόμων. Σεβόμενη πάντα τις επικρατούσες κοινωνικές αξίες και τα ιδανικά, ανταποκρινόμενη στις κοινωνικές προσδοκίες και στην αποτελεσματική  περιφρούρηση της ασφάλειας όλων των κατοίκων της χώρας.
Κι όμως παρά το Νόμο, κόντρα στο δημόσιο συμφέρον η πλειοψηφία  των διαφημιστικών και άλλων επιχειρήσεων  επικεντρώνεται στην αποκόμιση όλου και μεγαλύτερου άμεσου κέρδους!  Ενώ γνωρίζουν ότι το  ηθικό και το κοινωνικό πρόσωπο των επιχειρήσεων είναι αλληλένδετο, λαμβανομένου σοβαρά υπόψη  του κοινωνικού, του δημοσίου και όχι αποκλειστικά του ιδιωτικού συμφέροντος. Οι επιχειρήσεις αυτές στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται καν για την βιώσιμη (αειφόρο) ανάπτυξη, ούτε για την ρύπανση (visual noise) του οδικού περιβάλλοντος ,ούτε για την ασφάλεια των χρηστών των οδών, καλλιεργώντας φόβο και ανασφάλεια στο κοινωνικό σύνολο, προκειμένου να κερδίζουν όλο και περισσότερα χρήματα από την υπαίθρια διαφήμιση που σκοτώνει. Γι΄αυτό και δεν νοιάζονται για την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας του δημόσιου, του κοινωνικού τομέα και του ιδιωτικού τομέα, χάριν του δημοσίου συμφέροντος.
Δυό – τρείς γνωστοί όμιλοι εταιριών που απασχολούνται με την υπαίθρια διαφήμιση στην Ελλάδα παραβιάζουν κατάφωρα την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία,  τις διεθνείς συνθήκες  και τα δικαιώματα όλων μας για πλήρως ασφαλές φυσικό και οδικό περιβάλλον. Προκαλούν την κοινωνία με την εγκληματική επιχειρηματική τους δραστηριότητα αντί να λειτουργούν υπεύθυνα. ΄Εχουν καταστεί κράτος εν κράτει  και θέτουν σε διαρκή και άμεσο κίνδυνο την ζωή και την σωματική ακεραιότητα όλων μας στο οδικό δίκτυο της χώρας.
Αντί οι όμιλοι αυτοί να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα σε ανταγωνιστικές προτεραιότητες, το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κέρδος, τις αξίες  της δημοκρατίας, της εξουσίας και της υπευθυνότητας, καταλαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους της χώρας, με την υπογραφή άκυρων και παράνομων συμβάσεων μετά των δήμων και ιδιωτών, και τοποθετούν αμέτρητα πλαίσια υπαίθριας διαφήμισης, πραγματικά φονικά όπλα, παγίδες θανάτου, και δια της απόσπασης της προσοχής των χρηστών των οδών, προκειμένου να πωλήσουν τα διαφημιζόμενα, σπέρνουν τον θάνατο δια της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των πάντων αισχροκερδώντας.
Εν κατακλείδι αν οι όμιλοι αυτοί πίστευαν ότι είναι υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία, δηλαδή απέναντι στον καθένα και σε όλους μαζί τους κατοίκους της χώρας και απέναντι στους θεσμούς και στους νόμους δεν θα είχαν καν αρχίσει την εγκληματική επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Και δεν θα είχαν σκοτωθεί και τραυματιστεί τα παιδιά μας, οι συνάνθρωποί μας, οι συμπολίτες μας. Αυτοί όμως παρά τις εκατόμβες των νεκρών και των τραυματιών, παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων  και τις κανονιστικές πράξεις της δημόσιας διοίκησης επιμένουν στην εγκληματική επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Κοινοβούλιο και Δημόσια Διοίκηση παρανομούν
Στις 25-1-2007 συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στη συζήτηση αυτή, ήταν παρόντες σε σύνολο τριακοσίων μόλις 25 βουλευτές!. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Α. Σταθάκης είπε πως “ό,τι και να προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. δεν  θα γίνει τίποτα αν δεν συσταθεί Φορέας που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την Οδική Ασφάλεια και αν δεν  λειτουργήσει η μόνιμη Διακομματική  Επιτροπή της Βουλής.” Ο Στέφανος Μάνος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “αέρα κοπανιστό” και τόνισε πως δεν έχει κανένα νόημα ο Κ.Ο.Κ.  “αν η αστυνομία δεν τον εφαρμόζει”.
Λίγους μήνες μετά, η κυβέρνηση δια του κ. Λιάπη, Υπουργού Μεταφορών είπε ότι  δεν έχει τη δυνατότητα το υπουργείο του να αστυνομεύει τους δρόμους, γιατί τούτο αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως! Άλλοι υπουργοί έχουν  προβάλει απίθανες άλλες δικαιολογίες, ότι δεν υπάρχουν  γερανοί να ξηλωθούν οι πινακίδες, ότι μελετούν 30 τόσα χρόνια το νομικό πλαίσιο απομάκρυνσή τους κ.α.
Η ιστοσελίδα μου www.diadromi.com πριν την  ψήφιση του νόμου έκανε γνωστή πρόταση νόμου για την  Οδική Ασφάλεια,  σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, σε όλους το βουλευτές. Το δε σχέδιο νόμου που προτάθηκε για την δημιουργία ενιαίου Φορέα Οδικής Ασφάλειας, αγνοήθηκε από την κυβέρνηση. Δι΄ αυτού  προτείνεται δέσμη μέτρων, τα οποία έχουν  προταθεί και στα συνέδρια για την Οδική Ασφάλεια του 1994, 1998 και 2005. Είναι γνωστό ότι αν  δεν υπάρξει συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν προταθεί για την εξάλειψη των τροχαίων η γενοκτονία θα μαίνεται στην άσφαλτο, επιδεινούμενη.
Οι κυβερνήσεις με την πλήρη αδιαφορία  και την ανευθυνότητά τους έχουν επιτύχει την πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τροχαία, σκοτώνοντας ουσιαστικά κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας.
Το 2007 εξεδόθησαν οι 909-910 αποφάσεις που Συμβουλίου της Επικρατείας για την Οδική Ασφάλεια, που επιτάσσουν την καθαίρεση από τους κοινόχρηστους χώρους της χώρας, που ανήκουν σε όλους μας, των αμέτρητων  παγίδων θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης.
Ωστόσο, επί 30 τόσα χρόνια  έχουν χάσει την ζωή τους από διαφημιστικές πινακίδες αμέτρητοι συνάνθρωποί μας. Δυο – τρείς όμιλοι εταιρειών υπαίθριας διαφήμισης, εξακολουθούν να προκαλούν το κοινό αίσθημα και να τοποθετούν ή να επανατοποθετούν νέες παγίδες θανάτου  σ΄ όλους τους μεγάλους δήμους της Ελλάδας και ιδιαίτερα στους δήμους του νομού Αττικής προκειμένου οι διαπλεκόμενοι να συμμετέχουν στο μοίρασμα  του πακτωλού παράνομου χρήματος της υπαίθριας διαφήμισης, αλλά και να διαχειρίζονται  μέσω της κυβέρνησης, των δήμων, των νομαρχιών κλπ. τα δισεκατομμύρια ευρώ των κοινοτικών πλαισίων στήριξης!
Τα οποία λόγω του παρασιτισμού και της έλλειψης υποδομών δεν απορροφώνται, ενώ θα μπορούσαν να απορροφηθούν και να δημιουργηθεί στα  ιερά χώματα της Ελλάδας, ένα πλήρως ασφαλές οδικό δίκτυο, μέσω του οποίου διακινούνται αγαθά, άνθρωποι, τέχνες πολιτισμός, ψυχές!
Δια του νόμου 3212/2003 η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε εξαγγείλει το ξήλωμα «Εξπρές» των παγίδων θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης, αλλά εν συνεχεία το ξήλωμά τους ανεστάλη.
Η Πρόεδρος δε των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου είχε δεσμευτεί να ξηλώσει αυτές τις παγίδες θανάτου. Αλλά ούτε τότε ξηλώθηκαν.  Μάλιστα αδίστακτα οι δυο-τρεις γνωστοί διαφημιστικοί όμιλοι υπαίθριας διαφήμισης, προσφεύγουν έκτοτε στον εκφοβισμό και στην  τρομοκρατία, δι΄ ασκήσεως  παρελκυστικών και ψευδών  αγωγών και μηνύσεων εναντίον εφημερίδων, δημοσιογράφων, εναντίον οποιουδήποτε τολμήσει να τα βάλει με το αισχροκερδές, εγκληματικό καθεστώς αυτής της διαφήμισης.
Ασκούν επίσης αυτοί οι όμιλοι παρελκυστικές αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως αποφάσεων δημάρχων για το άμεσο ξήλωμα αυτών των παγίδων θανάτου, και δεν πειθαρχούν  στις 909-910/2007 αποφάσεις του Σ.τ.Ε για την οδική Ασφάλεια και την  καθαίρεση αυτών των παρόδιων εμποδίων, ούτε στην με αριθ.34/23-5-2007 υπερεπείγουσα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών προς τις 13 Περιφέρειες της χώρας για το άμεσο   ξήλωμα αυτών των φονικών παγίδων, εξαιτίας των οποίων θρηνούμε εκατόμβες θυμάτων.
Εν τω μεταξύ  βασικοί μέτοχοι μεγάλων  τηλεοπτικών σταθμών, που κυβέρνηση και αντιπολίτευση (και τα μικρά κόμματα δεν πάνε πίσω), τους παραχώρησαν εθνικές συχνότητες μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), τηρούν “σιγήν ιχθύος” σχετικά με την γενοκτονία της ασφάλτου, τη στιγμή που ο ρόλος και η αποστολή των ΜΜΕ για τη στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία του Πολιτεύματος και την Οδική Ασφάλεια είναι σημαντικός και κρίσιμος, τη στιγμή επίσης, που είναι αναγκαία η καθημερινή και διαρκής ανάδειξη και προβολή των αιτίων και των συνεπειών της γενοκτονίας της ασφάλτου. Οι δε δημοσιογράφοι, ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης και ως «διακινητές» της έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, εξ αντικειμένου, στα πλαίσια του Κώδικα Δεοντολογίας ασκήσεως του ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ έχουν αποφασιστικό και κρίσιμο   καθήκον να προβάλουν τις αιτίες και τις συνέπειες της γενοκτονίας της ασφάλτου, σήμερα μάλιστα, που όλοι οι πολίτες έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε χρήση του διαδικτύου, ενός δημιουργικού, γόνιμου και ειρηνικού-επαναστατικού μέσου επικοινωνίας και πληροφόρησης.
΄Αλλωστε δεν θρηνούμε εκατόμβες θυμάτων μόνο από τις διαφημιστικές πινακίδες αλλά και  από άλλες αιτίες, όπως είναι:
-τα ολισθηρά οδοστρώματα,
-οι λακκούβες,
-ο ανεπαρκής φωτισμός,
-η παντελής έλλειψη στοιχειώδους αστυνόμευσης,
-η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία οχημάτων (μόνο στην Αττική κυκλοφορούν περί τα 4 εκατομμύρια οχήματα και αυξάνουν κατά 11,5% κάθε χρόνο!),
-η έλλειψη στηθαίων ασφαλείας,
-η παντελής έλλειψη συντήρησης εγκαταστάσεων φωτισμού των δρόμων και όλου του εξοπλισμού των οδών (σήμανσης σηματοδότησης κ.λ.π.),
-τα ανύπαρκτα μητρώα οδών,
-η κατάληψη πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων με κάθε παράνομη, αυθαίρετη  και επικίνδυνη κατασκευή…
Με μια κουβέντα: πλήρης φονική  εγκατάλειψη!
Τα κόμματα διαφημίζονται παράνομα.
Με όποια ιδιότητα και αν βρισκόμαστε  εδώ  ξέρουμε όλοι ότι  παραμονές των κάθε είδους εκλογών (για το κοινοβούλιο, για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση) σπεύδουν όλα τα κόμματα  και  οι συνδυασμοί να ξαναδιαφημιστούν δια των εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων παγίδων θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης.
Οι φωτογραφίες που θα σας δείξουμε στη συνέχεια αποτελούν, όνειδος για την χώρα μας και  για όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.
Δεδομένου ότι  στο ΠΟΡΙΣΜΑ του 1996, της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  για τα τροχαία ατυχήματα και την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα, λέγονται και τα εξής(σελ.4):
«Η δομή  και η λειτουργία της Πολιτείας, η συμπεριφορά του πολίτη και του κοινωνικού συνόλου, ο βαθμός ανάπτυξης και εν γένει ο Πολιτισμός σε μια χώρα, κρίνεται μεταξύ άλλων από τον δείκτη των τροχαίων ατυχημάτων, των νεκρών και τραυματιών»!
Επίσης στις 28-9-2004 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει: «Για κάθε πολιτισμένη χώρα η οδική ασφάλεια είναι ουσιώδης συνιστώσα της ποιότητας ζωής. Είναι ασφαλώς και πάνω απ ΄όλα υπόθεση του Κράτους. Είναι και ζήτημα κοινωνικού πολιτισμού και νοοτροπίας. Οι πρόχειρες παρεμβάσεις, τα αποσπασματικά μέτρα είναι ατελέσφορα. Προχωρούμε στην εφαρμογή μιας κοινωνικής πολιτικής για την οδική ασφάλεια και την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων» και είχε αναθέσει στον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργο Βουλγαράκη να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο συγκρότησης τροχαίας Εθνικών  Οδών!
Ωστόσο, λίγους μήνες πριν, ο ίδιος ο κ. Καραμανλής καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών της 7 Μαρτίου 2004,  διαφημίστηκε σαν αρχηγός της Ν.Δ. και μελλοντικός πρωθυπουργός κατά κόρον πάνω σε διαφημιστικές γιγαντοαφίσες- παγίδες θανάτου και  σε εκατοντάδες χιλιάδες παρόμοια σημεία σε  όλη την επικράτεια.
Θα σας δείξουμε στη συνέχεια φωτογραφίες του πρωθυπουργού της χώρας πάνω σε παράνομες πινακίδες στις οποίες έχασαν τη ζωή τους αρκετοί συνάνθρωποί μας. Και ασφαλώς το έγκλημα συνεχίστηκε και στις εκλογές του 2007 και τότε, τι ειρωνεία, το σύνθημα δίπλα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, έλεγε «Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη»…
Αλλά δεν είναι ο μόνος. Σε μια τέτοια πινακίδα το ΠΑΣΟΚ διαφημίζει  τον αγώνα του για μια “Κοινωνική Ευρώπη”.
Το ίδιο ασφαλώς έπραξαν και τα άλλα κόμματα και δημοτικοί συνδυασμοί, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που θα δείτε στη συνέχεια. Διαφημίστηκαν σε εθνικές και δημοτικές εκλογές πάνω σε στέγαστρα όπου έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή, εξαιτίας απόσπασης της προσοχής, από την παράνομη διαφήμιση  πάρα πολλοί, κυρίως νέοι εποχούμενοι και πεζοί χρήστες των παράνομων διαφημιστικών στεγάστρων!
Και να φανταστεί κανείς ότι στις 9 Μαϊου 2007 προεκλογικά  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά την ανάλυση των αποφάσεων 909-910/2007 του Σ.τ.Ε. όλα τα κόμματα είχαν τοποθετηθεί κατά της φονικής υπαίθριας διαφήμισης.
Δυστυχώς ο κανόνας αυτός δεν έχει καμία εξαίρεση: Στις φωτογραφίες που θα δείτε στη συνέχεια από την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών  του 2006, Ο Κώστας Σκανδαλίδης, πρώην υπουργός  στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διαφημίστηκε  αυτοπροσώπως πάνω σε αμέτρητα παράνομα διαφημιστικά  πλαίσια, ανά την Αττική, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του  Σύνταγμα και νόμους. Η εκλεγμένη υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά στις 15-6-2006 έκανε  ημερίδα στα γραφεία της ΕΝΑΕ για την οδική ασφάλεια! Όσα ακούστηκαν εκεί (ορθά και σοφά) για την οδική ασφάλεια και για την φονική υπαίθρια διαφήμιση παραβιάστηκαν  από την ίδια και τους συνυποψήφιούς της όταν βρέθηκαν πάνω στα φονικά στέγαστρα με σύνθημα “Και τώρα πάλι μαζί”! Με ποιούς μαζί;  Mε τους διαφημιστές της υπαίθριας διαφήμισης που σκοτώνει; Αλλά και ο εκλεγμένος πλέον δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης μέσω των παράνομων πινακίδων μας έλεγε ότι «δεν έχει πολλά να πει, έχει πολλά να κάνει»: «Για την ασφάλεια, την καθαριότητα, το πράσινο και την ποιότητα ζωής», αλλά από τότε κύριε δήμαρχε μέχρι σήμερα  σκοτώθηκαν πάρα πολλοί στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και στην Αθήνα,  από διαφημιστικές πινακίδες-παγίδες θανάτου(!). Αλήθεια η δημοτική αστυνομία του δήμου Αθηναίων που αριθμεί 700 άνδρες και γυναίκες και οι άλλες δημοτικές αστυνομίες με τι ασχολούνται;
Το ίδιο έκαναν όμως, κύριε Κακλαμάνη, και οι υποψήφιοι όλων των άλλων παρατάξεων για την νομαρχία και την υπερνομαρχία: Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ και του Συνασπισμού για την υπερνομαρχία διαφημίστηκαν παράνομα σε στέγαστρα στάσεων λεωφορείων που παγίδευσαν ανθρώπους αφαιρώντας τους τη ζωή όταν κάποιο όχημα έπεσε πάνω τους. Στις παράνομες γιγαντοαφίσες είδαμε και τους κ.κ. Σπυρίδωνα, Ντινόπουλο και  Πιπιλή , υποψήφιους για την  υπερνομαρχία με κεντρικό σύνθημα «Οι πόλεις μας αλλάζουν πρόσωπα»…
Καλούνται όλοι όσοι διαφημίστηκαν και συνεχίζουν να διαφημίζονται να απαντήσουν με “παραστατικά” όπως επιτάσσει  ο νόμος:
–          Πόσα χρήματα ξόδεψε ο συνδυασμός σας  διαφημιζόμενος σε αμέτρητα παράνομα διαφημιστικά πλαίσια,  και πόσες γενικά ήταν οι προεκλογικές σας δαπάνες,
–          Γιατί δεν συμπεριλάβατε στο πρόγραμμά σας την πάταξη του εγκλήματος της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης και
–          Γιατί προτιμήσατε να αγνοήσετε προεκλογικά Σύνταγμα και νόμους της χώρας  διαπλεκόμενοι  με τον χώρο της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης που σκοτώνει και τραυματίζει;
Η Διεθνής Σύμβαση για την Οδική
Σήμανση και Σηματοδότηση

Δια του άρθρου 4 της  Σύμβασης για την οδική σήμανση και σηματοδότηση με τίτλο «γενικές διατάξεις» , όπως αποφαίνονται οι 909-910/2007 αποφάσεις του Σ.τ.Ε, για το άμεσο ξήλωμα των παγίδων θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης:
«Επιβάλλεται σύστημα σημάνσεως και σηματοδοτήσεως των οδών, με ενιαία-διεθνή χαρακτηριστικά το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφαλείας για τους χρήστες των οδών.
Το σύστημα αυτό, για το οποίο υπεύθυνο είναι το Κράτος, παραβλάπτεται όταν παρεμβάλλονται ξένα- και κυρίως προερχόμενα από την εμπορική ή πολιτική διαφήμιση- αντικείμενα τα οποία προορίζονται να αποσπάσουν την προσοχή των Οδηγών από τους κανόνες της Οδικής Κυκλοφορίας και να την κατευθύνουν προς αυτά.
Εξ ού και η Σύμβαση προτάσσει όλων των  διατάξεων  περί των σημάτων κλπ την υποχρέωση των συμβαλλομένων Κρατών να απαγορεύουν την τοποθέτηση στον ευρύτερο χώρο των οδών πάσης επιγραφής ή εγκαταστάσεως, που θα ηδύνατο να προκαλέση σύγχυση με τις δημόσιες πινακίδες κυκλοφορίας, να προκαλεί θάμβωση στους χρήστες τω οδών ή να τους αποσπά την προσοχή.
Ειδικότερα κατά την έννοια των διατάξεων αυτών, ερμηνευομένων βάσει και των δεδομένων της κοινής πείρας, αποκλείεται εν πάση περιπτώσει η τοποθέτηση τέτοιων πινακίδων διαφημίσεων και δη μεγάλων διαστάσεων επί του οδοστρώματος της οδού ή του πεζοδρομίου.
Επομένως  οι διατάξεις των εδ. γ΄και δ΄της παρ. 1 άρθρου 11 του ν. 2696/1999 επιτρέπουσες κατ΄αρχήν την εγκατάσταση διαφημίσεων επί του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων οδών ευρισκομένων εντός κατοικημένων περιοχών (με όριο ταχύτητος μέχρι 70 χιλ./ώρα) και
αναγνωρίζοντας στην Διοίκηση την δυνατότητα χορηγήσεως αδειών εγκαταστάσεως διαφημίσεων και στους ανωτέρω χώρους είναι αντίθετες προς  την ως άνω Διεθνή Σύμβαση και ως εκ τούτου είναι ανίσχυρες. Τούτο ενισχύεται και από το ότι οι διατάξεις των εδαφίων αυτών καταργήθηκαν ρητώς με το εδάφιο θ΄της παρ.12 του άρθρου 13 του ν.3212/2003 με την σκέψη, όπως προκύπτει από την  αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού, ότι  εθεωρούντο κατηργημένα από τις ειδικότερες και αυστηρότερες διατάξεις του ν.2946/2001, ο οποίος ρύθμιζε τα θέματα υπαιθρίου διαφημίσεως.
Από τις παρατεθείσες διατάξεις προκύπτει περαιτέρω ότι, εφόσον υφίστανται σε πεζοδρόμια των οδών του εδαφίου γ΄ του άρθρου 11 του ΚΟΚ διαφημιστικές πινακίδες κατά παράβαση των ορισμών της Διεθνούς Συμβάσεως, γεννάται υποχρέωση αφαιρέσεώς τους, εξαλείψεώς τους ή θέσεώς τους εκτός λειτουργίας κατά πρώτο λόγο από τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας εντός των διοικητικών ορίων του οποίου δήμου ή κοινότητας κείνται οι εν λόγω πινακίδες και κατά δεύτερο λόγο από την κρατική διοίκηση (αρμόδιο όργανο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων ΄Εργων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ ή της Περιφέρειας) οι οποία ασκεί την ανωτέρω αρμοδιότητά της καθ΄υποκατάσταση των προαναφερομένων οργάνων των ΟΤΑ, στο πλαίσιο της διοικητικής εποπτείας επ΄αυτών.
ψήφισμα
Πρόταση για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Οδικής Ασφάλειας
Η εγκληματική επιχειρηματική δραστηριότητα δυο-τριών ομίλων υπαίθριας διαφήμισης, όπως αυτή περιγράφηκε στη σημερινή εκδήλωση, επέσυρε και επισύρει  την αγανάκτηση και την  οργή όλων μας, ακόμα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα  του οποίου στις 3 Ιουνίου 2008 στην Παλιά Βουλή, Το Εθνικό Μετσόβειο  Πολυτεχνείο δια του καθηγητού κ. Γεωργίου Κανελλαϊδη, απεφάνθη και κατέληξε σε επιστημονικά συμπεράσματα και προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση της γενοκτονίας της ασφάλτου
Τα συμπεράσματα αυτά καταθέτουμε και πάλι υπό τη μορφή ψηφίσματος προς την Κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Βουλής, τα κόμματα και όλους τους αρμόδιους φορείς καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Κεντρικό  επιστημονικό συμπέρασμα, όπως διατυπώνεται και στην έκθεση του ΕΜΠ είναι, πως  «Αποτελεί άμεση ανάγκη και θέμα τιμής για την Ελληνική Πολιτεία η απομάκρυνση των επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων που η παράνομη τοποθέτησή τους έχει στοιχίσει την ζωή πολλών συνανθρώπων μας»  καθώς:
– Η Οδική ασφάλεια είναι επιστήμη, για να μην σκοτώνεται και να μην τραυματίζεται κανένας στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας.
– Δεν είναι αποδεκτό σήμερα να σημειώνονται θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί στην οδική κυκλοφορία.
– Η κύρια ευθύνη για την βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας ανήκει στους αρμόδιους για τον σχεδιασμό και την λειτουργία της οδικής υποδομής, δηλαδή στην Οργανωμένη Σύγχρονη Πολιτεία. Επομένως η εφαρμογή δράσεων Οδικής Ασφάλειας αποβλέπει:
Στη δέσμευση της Πολιτείας για την επίτευξη των στόχων.
Στην εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής.
Στον αποτελεσματικό συντονισμό όλων των δράσεων
Στη διαχρονικότητα των προσπαθειών.
Στην επαρκή και διαρκή χρηματοδότηση.
Στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων.
Στην συναίνεση της Κοινωνίας
Διότι μέχρι τώρα στην Ελλάδα:
Δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η Οδική Ασφάλεια είναι επιστήμη.
Δεν έχει δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των οδικών ατυχημάτων από την Πολιτεία και την Κοινωνία, ανάλογη με τις σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες.
Δεν έχει γίνει κατανοητό πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ και πόσο σημαντική είναι η διαρκής παρακολούθηση και συντήρηση του οδικού δικτύου από την Πολιτεία.
Για τα παραπάνω επιβάλλεται.
Η εκδήλωση ισχυρής πολιτικής βούλησης στο ανώτατο Πολιτειακό και Πολιτικό επίπεδο.
Η δέσμευση και η ενεργός συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.
Η ανάπτυξη της αίσθησης του επείγοντος.
Η συντονισμένη και διαχρονική εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση των ανύπαρκτων μέχρι τώρα Δράσεων Οδικής ασφάλειας!
Η ευαισθητοποίηση και συναίνεση των πολιτών, στην οποία ευαισθητοποίηση και συναίνεση  οφείλεται η σημερινή μας εκδήλωση, η οποία πρέπει να αποτελέσει την αρχή του τέλους της γενοκτονίας της ασφάλτου.
Η ασφάλεια όλων μας στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας είναι η υπέρτερη και η κυρίαρχη αξία, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, από το διεθνές και το Κοινοτικό δίκαιο. Και είμαστε αποφασισμένοι όλοι εμείς και όλος ο πληθυσμός της χώρας, την ασφάλεια αυτή να την εξασφαλίσουμε και να την επιβάλλουμε με όλα τα μέσα όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Επαναπροτείνουμε δε στην κυβέρνηση  το παρακάτω Σχέδιο Νόμου, το οποίο πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, και να εφαρμοστεί αμέσως, αυτό ή άλλο παρόμοιο, προκειμένου να τεθεί τέρμα στη γενοκτονία της ασφάλτου:
Σχέδιο Νόμου: – Δημιουργία
Ενιαίου Φορέα Οδικής Ασφάλειας:

– Ο φορέας αυτός θα χρηματοδοτείται με τα αναγκαία ποσά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (και από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης), για την άμεση και διαρκή αντιμετώπιση των παντός είδους προβλημάτων Οδικής Ασφάλειας. Σκοπός του φορέα είναι η μηδενική αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, των οποίων το κοινωνικό και οικονομικό κόστος ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

-Ο Φορέας αυτός είναι αρμόδιος για την άμεση καθαίρεση των παροδίων εμποδίων της φωτεινής, ηλεκτρονικής και μη, παράνομης υπαίθριας διαφήμισης, τα οποία κατακλύζουν επί 20ετία και πλέον τους κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, νησίδες ασφαλείας, χώρους πρασίνου, στέγαστρα στάσεων αστικών συγκοινωνιών, ταράτσες κτηρίων κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να θρηνεί η Ελλάδα εξαιτίας τους αμέτρητα θύματα, νεκρούς και τραυματίες.
-Ο Φορέας έχει αποκλειστικές αρμοδιότητες σχετικά με τα ζωτικά θέματα της Οδικής Ασφάλειας. Επεμβαίνει παντού στο οδικό δίκτυο της χώρας. Κατασταλτικά και προληπτικά. Χρησιμοποιεί τον σύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό των “ευφυών οδών” και εφαρμόζει άτεγκτα την σχετική νομοθεσία για την Οδική Ασφάλεια. Με περαιτέρω αποκλειστικό σκοπό να λαμβάνει και να εφαρμόζει αμέσως μέτρα, κυρίως πρόληψης, με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.
-Τα τροχαία ατυχήματα δεν είναι μοιραία. Εκείνο που απαιτείται είναι η γνώση των αιτίων, των περιστάσεων και των συνεπειών τους, για να καταστεί δυνατός ο έλεγχος και η αποφυγή τους. Τούτο προϋποθέτει αξιοποίηση και εκμετάλλευση της σύγχρονης διεθνούς τεχνικής προόδου για την ενίσχυση της ασφάλειας των Οδών, των Οχημάτων και κυρίως του Ανθρώπινου Παράγοντα.

-Ο Φορέας είναι αρμόδιος:
1) Για τον σχεδιασμό, την σωστή μελέτη και κατασκευή των οδικών δικτύων.
2) Για να μη γίνονται εκ των υστέρων αυθαίρετες επεμβάσεις στην διάταξη του δικτύου.
3) Για την σωστή χωροθέτηση και τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας κατά την τοποθέτηση κάθε είδους παροδίων εμποδίων, όπως στύλων εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας.
4) Για να αποτρέπει συστηματικά και αδιάλειπτα την επικινδυνότητα των οδών, όπως τα ολισθηρά οδοστρώματα, την ελλιπή και λανθασμένη σήμανση, την λανθασμένη διευθέτηση της κυκλοφορίας κατά την κατασκευή των οδών.
5) Για την χορήγηση ή μη αδειών που αφορούν επεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας του πολίτη.
6) Για την απαγόρευση εγκατάστασης όποιου παρόδιου εμποδίου επηρεάζει στο ελάχιστο την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας, όπως διαφημιστικές πινακίδες, στύλοι ηλεκτροφωτισμού τσιμεντένιοι ή μεταλλικοί ιδιαιτέρως σε κοινόχρηστους χώρους, σε πεζοδρόμια, σε πλατείες ή νησίδες ασφαλείας κ.λ.π.
7) Θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για την αυστηρή τήρηση της “Διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ της Βιέννης για την Οδική Κυκλοφορία, για την Οδική Σήμανση και Σηματοδότηση“, που έχει κυρωθεί στην Ελλάδα με τον ν.1604/1986, όπως ισχύει κάθε φορά, καθώς και των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, του οποίου θα εισηγείται την τροποποίηση για να επιτυγχάνεται άριστο επίπεδο της ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας με μηδενικά τροχαία ατυχήματα ή ελαχιστοποίηση της σοβαρότητάς τους.
Ειδικά θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για να απαγορεύει:
α) Την τοποθέτηση επί πινακίδας ή υποστηρίγματός της ή επί κάθε άλλου εξοπλισμού, που εξυπηρετεί την ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας, οποιουδήποτε αντικειμένου, που δεν έχει σχέση με αυτήν την σήμανση ή τον εξοπλισμό. Εάν όμως ο Φορέας δώσει το δικαίωμα σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό να τοποθετήσει πληροφοριακές πινακίδες, μπορεί να επιτρέψει να εμφανίζεται το έμβλημα του οργανισμού αυτού επί της πινακίδας ή του υποστηρίγματός της, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μειώνει ή αλλοιώνει το μήνυμα της πινακίδας.
β) Την τοποθέτηση οποιασδήποτε αφίσας, πινακίδας, διαγράμμισης ή εξοπλισμού, που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση με πινακίδες ή με άλλο εξοπλισμό της οδικής κυκλοφορίας μειώνοντας την ορατότητα ή αποτελεσματικότητα της οδικής σήμανσης, θαμβώνοντας τους χρήστες της οδού ή αποσπώντας την προσοχή τους, με τρόπο επικίνδυνο για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας.
Ο Ενιαίος φορέας Οδικής Ασφάλειας από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου θα προβεί αμέσως:

α) Στη σύνταξη Μητρώου Οδών και στην άμεση αποκατάσταση ολισθηρών και επικίνδυνων οδοστρωμάτων και σε ασφαλή λειτουργία όλων των οδών και του εξοπλισμού τους και εγκατάσταση σ΄ αυτές επαρκούς και ασφαλούς φωτισμού και στηθαίων ασφαλείας σύγχρονων προδιαγραφών.

β) Στην καθαίρεση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων της υπαίθριας εμπορικής ή πολιτικής διαφήμισης από κάθε κοινόχρηστο χώρο και από κάθε οδό ανεξάρτητα αν η οδός είναι εθνική, δημοτική ή κοινοτική ή αν εκκρεμεί ο χαρακτηρισμός της. Καθώς και στην καθαίρεση κάθε επικίνδυνου παροδίου εμποδίου, στα πλαίσια ενός γιγαντιαίου συντονισμένου προγράμματος Οδικής Ασφάλειας, όπως αρμόζει σε σύγχρονα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
γ) Δεν θα τάσσει χρονική προθεσμία σε επιχειρηματίες διαφημιστές και σε κάθε ιδιώτη ή σε οποιαδήποτε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για την καθαίρεση κάθε παράνομου παροδίου εμποδίου, στην τοποθέτηση του οποίου έχουν προβεί. Αλλά θα προβαίνει αμέσως με δικά του μέσα στην καθαίρεση του εμποδίου αυτού ή στην άρση κάθε αυθαίρετης παράνομης επέμβασης των ανωτέρω στο οδικό δίκτυο της χώρας με σκοπό την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων.
δ) Θα είναι αρμόδιος για την αυστηρή αστυνόμευση των οδών μέχρις ότου γίνει ορατή η ανύπαρκτη μέχρι τώρα κυκλοφοριακή αγωγή των πολιτών και θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως με συνέπεια και συνέχεια για τον συντονισμό άριστης λειτουργίας του Οδηγού, του Οχήματος και της Οδού. Οποιαδήποτε λάθη στο συντονισμό αυτού του τρίπτυχου αποβαίνουν μοιραία με αποτέλεσμα η Ελλάδα που αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα υπογεννητικότητας να σκοτώνει, κυρίως τα παιδιά της, στην άσφαλτο.
ε) Θα είναι αρμόδιος για την άριστη λειτουργία των συγκοινωνιών, των οχημάτων και την αύξηση ή μείωση του πλήθους αυτών, της λειτουργίας των οδών και της εκπαίδευσης των οδηγών, μέχρις ότου επιτευχθεί στους τομείς δραστηριότητος και ευθύνης του καθενός άριστο επίπεδο αυτοπειθαρχίας, αυτορρύθμισης και αυτοδιαπαιδαγώγησης.
Ο Ενιαίος Φορέας Οδικής Ασφάλειας, σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Γενική Αρχή της Νομιμότητας, θα ρυθμίζει σε όλη την Επικράτεια κάθε θέμα σχετικό με κάθε αντικείμενο εξοπλισμού της οδού ή με τη διαγράμμιση. Σχετικό επίσης με τις πινακίδες σήμανσης των οδών, από την τοποθέτηση και την κατάλληλη χωροθέτηση, την συντήρηση ή την αντικατάστασή τους έως τις προδιαγραφές ασφάλειας και κατάλληλης κατασκευής τους.

Τέτοιες πινακίδες είναι:

α) Οι πινακίδες αναγγελίας κινδύνου, που σκοπός τους είναι να εφιστούν έγκαιρα και με απόλυτη σαφήνεια την προσοχή των χρηστών των οδών επί κινδύνου στην οδό και να τους πληροφορούν για το είδος του κινδύνου αυτού.β)Οι ρυθμιστικές πινακίδες, σκοπός των οποίων είναι να πληροφορούν τους χρήστες των οδών περί ειδικών υποχρεώσεων, περιορισμών ή απαγορεύσεων με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται. Υποδιαιρούνται δε αυτές σε πινακίδες προτεραιότητας, πινακίδες απαγορεύσεων ή περιορισμών και πινακίδες απαγορεύσεων.
γ) Οι πληροφοριακές πινακίδες, που σκοπός τους είναι η καθοδήγηση όσων χρησιμοποιούν τις οδούς κατά τις μετακινήσεις τους ή η παροχή σ΄αυτούς κάθε άλλης χρήσιμης πληροφορίας. Υποδιαιρούνται δε αυτές σε πινακίδες:
1) Προειδοποιητικές κατευθύνσεων,  2) Κατευθύνσεων, 3) Κατευθύνσεων οδών, 4) Αναγνώρισης τόπων,  5) Επιβεβαιωτικές.
Και άλλες που παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σε οδηγούς οχημάτων.
Ο Ενιαίος Φορέας Οδικής Ασφάλειας θα είναι αρμόδιος για την ασφαλή τοποθέτηση των στεγάστρων των στάσεων της αστικής και υπεραστικής συγκοινωνίας και αρμόδιος για την άμεση καθαίρεση τέτοιων στεγάστρων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας του επιβατικού κοινού, με σκοπό όχι την εκμετάλλευσή τους δια της εμπορικής ή πολιτικής διαφήμισης, αλλά την ασφάλεια των χρηστών των στεγάστρων αυτών.
Η Οδική Ασφάλεια είναι υπόθεση του Κράτους και θα πρέπει να παραμείνει αρμοδιότητα του δημόσιου τομέα και να αποτελεί στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει δια των Αρχών της Δημόσιας Διοίκησης ο Ενιαίος Φορέας Οδικής Ασφάλειας, οι οποίες θα τίθενται αμέσως στην διάθεσή του όταν και όποτε το ζητήσει.
Ο Φορέας θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα απαρτίζεται (ενδεικτικά) από 7μελές Δ.Σ. στο οποίο θα μετέχουν:
1) Ο Πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων,
2) Mέλος του Δ.Σ. του Τ.Ε.Ε.
3) Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης ειδικός επί θεμάτων Οδικής Ασφάλειας,
4) Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
5) Ανώτερος διευθυντής της Τροχαίας ή της Αστυνομίας,
6) Μέλος του Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Ε. και
7) Ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Ο ενιαίος αυτός Φορέας θα συντονίζει τα συναρμόδια Υπουργεία και τις συναρμόδιες Αρχές με σκοπό την επίτευξη άριστου επιπέδου ασφάλειας της οδικής κυκλοφορίας, πολιτισμένης ευρωπαϊκής χώρας.  www. diadromi.com