Archive for Αύγουστος, 2006

ψυχή και ψυχιατρική

 Στην ελληνική έκδοση του  βιβλίου του γνωστού ελβετού ψυχιάτρου Κ.Γκ.Γιούνγκ «Τέσσερα Αρχέτυπα» διαβάζουμε στον υπότιτλο «Μεγέθυνση της προσωπικότητας»:
» …όταν μας πλημμυρίζει κάποια μεγάλη εξωτερική ιδέα,αυτό συμβαίνει μόνο επειδή κάτι μέσα μας ανταποκρίνεται και βγαίνει, θα λέγαμε,προς τα έξω για να την συναντήσει.Ο
πλούτος του νου συνίσταται στη νοητική δεκτικότητα,όχι στη συσώρευση νοητικών αποκτημάτων.΄Ο,τι έρχεται από έξω, αλλά και οτιδήποτε αναδύεται από μέσα μας,μπορεί να γίνει κτήμα μας,μόνο αν διαθέτουμε ένα εσωτερικό εύρος που να είναι ίσο με εκείνο του εξωτερικού στοιχείου.

Πραγματική διεύρυνση της προσωπικότητας σημαίνει συνειδητοποίηση μιας μεγέθυνσης που απορρέει από εσωτερικές πηγές. Χωρίς το ψυχικό βάθος δεν μπορούμε
ποτέ να συσχετιστούμε με το μέγεθος του αντικειμένου μας.

Είναι σωστό αυτό που έχει ειπωθεί οτι ο άνθρωπος αναπτύσσεται ανάλογα με το μέγεθος των καθηκόντων που αναλαμβάνει.Αλλά θα πρέπει να έχει μέσα του την ικανότητα να αναπτυχτεί γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να τον  ωφελήσει ούτε το πιο δύσκολο καθήκον. Αντίθετα μάλιστα το πιθανότερο είναι να τον συντρίψει»(σελ.77).

Στη σ.83 στον υπότιτλο «ταύτιση με την ομάδα» διαβάζουμε:
«Aν ένας σχετικά μεγάλος αριθμός ομάδας ατόμων ενώνονται και ταυτίζονται εξαιτίας κάποιας συγκεκριμένης νοοτροπίας,ο μετασχηματισμός που επέρχεται είναι διαφορετικός από την εμπειρία του ατομικού μετασχηματισμού.

Μία ομαδική εμπειρία συμβαίνει σε χαμηλότερο επίπεδο της συνειδητότητας από την  εμπειρία ενός ατόμου. Αυτό οφείλεται στο ότι στις περιπτώσεις που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι για να μοιραστούν ένα κοινωνικό συναίσθημα, η ολική ψυχή που σχηματίζουν βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της ατομικής ψυχής.
Αν η ομάδα είναι πολύ μεγάλη η συλλογική ψυχή μοιάζει περισσότερο με την ψυχή ενός ζώου.
Αυτός είναι ο λόγος που η ηθική υπόσταση των μεγάλων οργανώσεων  είναι πάντα αμφίβολη.
Η ψυχολογογία ενός μεγάλου πλήθους αναπόφευκτα βυθίζεται στο επίπεδο της ψυχολογίας του όχλου.
Αν επομένως βιώσω μια ψυχολογική εμπειρία σαν μέλος μιας ομάδας, η εμπειρία αυτή θα συμβεί σε ένα χαμηλότερο επίπεδο συνιεδητότητας απ΄ό,τι αν τη βίωνα μόνος μου.
Γιαυτό η ομαδική εμπειρία του μετασχηματισμού είναι πολύ πιο συχνή από την αντίστοιχη ατομική εμπειρία. Επιτυγχάνεται επίσης πολύ πιο εύκολα γιατί η παρουσία τόσων πολλών ανθρώπων λειτουργεί σαν ένας ισχυρός παράγοντας υποβολής.
Το άτομο μέσα σε ένα πλήθος πέφτει εύκολα θύμα της ίδιας του της δεκτικότητας στις υποβολές. Φτάνει μόνο να γίνει κάτι, όπως για παράδειγμα μια πρόταση που θα την υποστηρίξει όλο το πλήθος, και τότε την υποστηρίζουμε και εμείς ανεπιφύλαχτα, ακόμη και αν η πρόταση είναι ανήθικη. Μέσα σε ένα πλήθος το άτομο δεν αισθάνεται ευθύνη ούτε και φόβο»! 

Από τα παραπάνω διερωτάσαι αν η ηθική  υπόσταση όσων είναι μέλη κομμάτων ή άλλων ομάδων είναι αμφίβολη. «Πάντα» είναι αμφίβολη λέει  ο Γιούνγκ.Τα γεγονότα δεν τον διαψεύδουν. 

Αν παρατηρήσουμε τους οργανωμένους χώρους εκεί «περισσεύει» η διαφθορά μέσω της διαπλοκής ,ασφαλώς για κάποιο σκοπό,που δεν είναι πάντα το στενά οικονομικό όφελος.Βέβαια τα πάντα μετριούνται με το χρήμα. δηλαδή  με ενέργεια(τροφή, πετρέλαιο,βενζίνη, αιολική, ηλιακή κ.λ.π.) διαβίωσης. ΄Ολα γίνονται γι΄αυτήν. Και τα άτομα μέσα στις ομάδες είτε αυτές είναι στρατοί, κυβερνήσεις ή μαφίες, ακόμα και πολιτιστικοί ή καλλιτεχνικοί όμιλοι επειδή δεν αισθάνονται ευθύνη ούτε και φόβο γίνονται ικανοί για τα πάντα, όταν μάλιστα κατευθύνονται από έναν ηγέτη- σύμβολο, η από μία διεφθαρμένη  και επομένως αμφίβολης ηθικής ηγεσία, ικανής για τα πάντα.

Δυστυχώς παγκοσμίως οι κυβερνήσεις που αποτελούνται από διεφθαρμένες ηγεσίες, κόμματα ,ηγέτες και ηγετίστοι, στρατοί και στρατηγοί  πολεμοκάπηλοι, γεράκια και αρπακτικά τρώγονται για το ποιός θα φανεί περισσότερο αδίστακτος και διεφθαρμένος. Και συνήθως σ΄αυτήν την πάλη επικρατούν οι αδίστακτοι, που κάνουν τα πάντα για να μην αφήσουν τίποτα όρθιο και θέλουν τους λαούς «όχλο» με ψυχολογία όχλου, πόυ την διαμορφώνουν με κάθε είδους πλύση εγκεφάλου, μέσω των ΜΜΕ, των θρησκειών(προπαντός) και λιγότερο των ιδεολογιών, οι οποίες στις μέρες μας κείνται ημιθανείς.

Πάντα λοιπόν είναι επίκαιρο το ζητούμενο να κυβερνήσουν οι ενάρετοι και οι σοφοί. Αλλά και αυτοί όπως διδάσκει η ιστορία καταλήγουν όταν δρούν μέσα από ομάδες να είναι αμφίβολης ηθικής… Φαύλος κύκλος; ΄Ισως. Πάντως οι λύσεις σε οποιοδήποτε κοινωνικό ή άλλο πρόβλημα δίδονται από λίγους, οι οποίοι βλέπουν πριν από τον όχλο, το πασίδηλο, που τις περισσότερες φορές είναι αυτονόητο και γι΄αυτό απλό, και δοξάζονται σαν αυθεντίες.
Επομένως καλό είναι να διαλυθούν οι στρατοί, οι ομάδες και οι ομαδοποιήσεις και ας κάνουμε μία…επανάσταση(που τρώει πάντα τα παιδιά της) και οι άριστοι μέσω του ΟΗΕ να κατευθύνουν τις κοινωνίες των ανθρώπων.

΄Εχετε κάποια καλύτερη πρόταση; Εννοώ «πρόταση ηθική» που να προκύπτει από τα κατάβαθα της ψυχής…  

Comments off

΄Ασμα Ασμάτων…

Πολυκύμαντη η ιστορία των Εβραίων(Ιουδαίων,Ισραηλινών).
Στην Παλαιστίνη μεταναστεύουν τον 18ο-16ο αι.π.Χ. από την
Μεσοποταμία,τότε κάνουν την εμφάνισή τους,σαν ημινομα-
δικές σημιτικές φυλές. Τον 13ο αι.π.Χ. υπόδουλοι στην Αίγυπτο πραγματοποιούν την γνωστή έξοδο. Το 1004-1000 π.χ. καθιδρύουν το Βασίλειο του Σαούλ και εν συνεχεία το Βασίλειο του Δαβίδ(1000-961 π.Χ.) και η πολιτική τους
επεκτείνεται από την Παλαιστίνη σε όλη τη Συρία.
Καταλαμβάνουν την Ιερουσαλήμ, η οποία γίνεται το πολιτικό
και θρησκευτικό τους κέντρο.
Με τη βασιλεία του Σολομώντα(961-922 π.Χ) ακμάζει και ευημερεί το Ισραήλ.Ο Σολομώντας έκτισε τον ομώνυμο ναό στην Ιερουσαλήμ που έγινε το κέντρο λατρείας του εβραϊκού λαού,του οποίου επίσημη θρησκεία είναι ο ιουδαϊσμός, που τον συνδέουν καθώς και την προέλευσή τους με τον πατριάρχη Αβραάμ.
Μετά τον Σολομώντα χωρίζεται το κράτος στο βασίλειο του Ισραήλ στα βόρεια, που το αποτελούσαν δέκα φυλές και το βασίλειο του Ιούδα στα νότια που το αποτελούσαν δύο φυλές,του Ιούδα και του Βενιαμίν με πρωτεύουσα την  Ιερουσαλήμ.
Το βόρειο  βασίλειο καταστράφηκε από τους Ασσύριους το 721 π.Χ.και ο πληθυσμός εκτοπίστηκε χωρίς δικαίωμα επιστροφής, δημιουργώντας τον μύθο των δέκα χαμένων φυλών.
Το νότιο βασίλειο κατακτήθηκε από τους Βαβυλώνιους το 586
π.Χ.και ο ναός του Σολομώντα καταστράφηκε. Μετά από 70 χρόνια  οι εξορισμένοι εβραίοι επανήλθαν για να εδραιώσουν την κοινότητά τους. 
Την σκοτεινή αυτή εποχή οι εβραίοι συνέχισαν να ζουν στη νότια περιοχή του βασιλείου του Ιούδα υπό την κατοχή διαδοχικών αυτοκρατοριών(περσική,ελληνική,ρωμαϊκή).
Μετά τη μάχη της Ισσού ο Μ.Αλέξανδρος με την ίδρυση της Αλεξάνδρειας προσέλκυσε εκεί την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα, η οποία δέχτηκε την επίδραση της ελληνικής παιδείας.
Το 250 π.Χ. μεταφράστηκε στα ελληνικά η Πεντάτευχος (Τορά) και επί Πτολεμαίου  Β΄(μετάφραση των εβδομήκοντα)
 ολόκληρη η Βίβλος.
Το 168 π.Χ. ο Σελευκίδης  Αντίοχος Δ΄κατέλαβε την Ιερουσαλήμ, γκρέμισε το ναό, απαγόρευσε την εβραϊκή λατρεία και επέβαλε αναγκαστικό εξελληνισμό.
Επακολούθησαν οι Ρωμαίοι με τη σταύρωση του Ιησού και το 70 μ.Χ.κατέστρεψαν τον Ναό ο οποίος είχε κτιστεί εκ νέου,απαγόρευσαν στους εβραίους να ζουν στη Ιερουσαλήμ και τους έδιωξαν από τη γη τους.
Με τη βαβυλωνιακή εξορία αρχίζει η περίοδος της διασποράς. Οι εβραίοι δημιουργησαν στα αρχαία αυτά χρόνια μικρές κοινότητες στη Βαβυλώνα και στην Αίγυπτο.Στο Μεσαίωνα εξαπλώθηκαν στην Ισπανία και τη Γαλλία  και κατά τους νεώτερους χρόνους στην Ανατολική Ευρώπη και στην Β.Αφρική.
Μετά το Ολοκαύτωμα ,που διέλυσε πολλές παλιές εβραϊκές κοινότητες, οι εβραίοι το 1948 συγκεντρώθηκαν στο νέο κράτος του Ισραήλ(περίπου 4 εκατομμύρια) και στις ΗΠΑ(5 εκατομμύρια).
Κατά τη Βιβλική περίοδο, ως αντάλλαγμα ισχυρίζονται οι Εβραίοι,που  υπάκουσαν στον νόμο(Τορά=διδασκαλία) που παραδόθηκε από τον Θεό στον Μωϋσή, τους δόθηκε η θεϊκή υπόσχεση, ως επίλεκτου, περιούσιου λαού, για σχέση
προνομιακή με τον Θεό!
Κατά τη δεύτερη περίοδο της εβραϊκής ιστορίας ,τη Διασπορά,άρχισαν να θεμελιώνονται τα βασικά στοιχεία της μετέπειτα εβραϊκής θρησκείας(ραβινικός Ιουδαϊσμός) που περιέχονται στην Τορά,στις 10 δηλαδή εντολές που δόθηκαν στον Μωϋσή στο Ορος Σινά.Εκτός από την Τορά που περιλαμβάνεται στα πέντε πρώτα βιβλία της Π.Διαθήκης(Πεντάτευχος) οι ραβίνοι δίδασκαν οτι ο Θεός έδωσε στο Μωϋσή και την προφορική Τορά, μια συμπληρωματική σειρά νόμων,που καλύπτουν όλους τους τομείς της ζωής.Η προφορική αυτή παράδοση κωδικοποιήθηκε γραπτά στα τέλη του 2ου μ.Χ αι. και κατόπιν συζητήθηκε και σχολιάστηκε στο Ταλμούδ.
Κατά τη Μεσαιωνική περίοδο έγιναν διάφορες κωδικοποιήσεις του εβραϊκού νόμου(διδασκαλίας),παράλληλα αναπτύχτηκε και μια μυστική τάση με το όνομα Καβάλα(παράδοση).
Η εβραϊκή ταύτοτητα διατηρήθηκε μέχρι τώρα ,μέσω μιας κοινής πίστης στον Θεό,που ενισχύθηκε με τις κοινές παραδόσεις.
Κεντρικό μοτίβο των εβραϊκών πεποιθήσεων είναι η συμφωνία με τον Θεό και το ειδικό έργο για το οποίο θεωρούν ότι έχουν επιλεγεί από τον Θεό, σαν λαός, να επιτελέσουν! 
Η θρησκεία τους αποτελεί μέσο διακυβέρνησης.Μόνο που στις μέρες μας παρέβησαν όλες τις θεϊκές εντολές και το Ολοκαύτωμα που υπέστησαν από τους Ναζί το εφαρμόζουν κατά γράμμα καίγοντας, σκοτώνοντας και ρημάζοντας την Μ.Ανατολή! 
Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Μωϋσής με τον Θεό, στο όρος Σινά,πρόβλεπε οτι ο «εκλεκτός» Ισραηλινός λαός, δίκην  καθαρής φυλής και ράτσας , δεν δεσμεύεται απο το συμβόλαιο αυτό και θα προβεί ως περιούσιος και αγαπητός στο Θεό λαός, στη γενοκτονία στην οποία προβαίνει στις μέρες μας στη Μ.Ανατολή; 
Μεγάλε βασιλιά Σολομώντα στη θέση του πολιτισμού ο περιούσιος λαός σου σωρεύει ερείπια,καταστροφές και αίμα.
Σε διαγράφουν από τη Βίβλο.Τα πολυάριθμα έργα που σου αποδίδονται, όπως «Παροιμίες», «Εκκλησιαστής» ,»΄Ασμα Ασμάτων», «Σοφία,»Ψαλμοί του Σολομώντος» και «Ωδές» καίγονται στην πυρά της γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει στη Μ.Ανατολή, ο «εκλεκτός λαός σου».
Σήκω Σολομώντα! Καίνε το «πιο όμορφο από τα τραγούδια σου», όπως λέει η Παλαιά Διαθήκη, το  «ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ», γιατί καίνε ΕΚΕΙΝΗ, κι ΕΚΕΙΝΟΝ, την «Βοσκοπούλα» …το «κάλεσμα της αγάπης»!Καίνε εσένα. Μοιρολόγια ακούγονται και κλάματα και ουρλιαχτά και κραυγές και ανάθεμα στο Λίβανο και στο Ισραήλ ,στον κόσμο όλο. Σήκω και βάλε στο στόμα ΕΚΕΙΝΗΣ τους στίχους σου:
«Aς με γεμίσουνε τα χείλη σου φιλιά
γιατί η αγάπη σου
κι απ΄το κρασί καλύτερη.
Τα μύρα σου ευωδιάζουνε γλυκά
και τ΄όνομά σου μύρο που σκορπιέται,
γι΄αυτό κι οι νιές κοπέλες σ΄αγαπούν
Πάνω στα βήματά σου
σύρε με κι ας τρέξουμε…
Μαζί ας χαρούμε
κι ας γιορτάσουμε,
Πιότερο από κρασί,
από έρωτα ας μεθύσουμε.

Για πέσμου εσύ που τόσο σ΄αγαπώ
που βόσκεις το κοπάδι σου;
το μεσημέρι που το ξαποσταίνεις;
Για να μην τριγυρνώ και σε γυρεύω
μες στα κοπάδια των συντρόφων σου.

ΕΚΕΙΝΟΣ
Σε παρομοιάζω αγαπημένη μου,
μ΄ωραία φοραδοπούλα
ζεμένη στ΄άρματα του Φαραώ.
Τι όμορφα που είναι τα μάγουλά σου
στα σκουλαρίκια ανάμεσα,
κι ο τράχηλός σου μέσα στα γιορτάνια!
Στολίδια θα σου φτιάξουμε χρυσά
μ΄ασημοκόλλητα πετράδια…
Τ΄αποσιωπητικά Σολομώντα ίσως μπήκαν από ΕΚΕΙΝΗ, Λιβανέζα ή εβραιοπούλα δεν έχει σημασία. Το νέο Ολοκαύτωμα στο οποίο προβαίνει ο «περιούσιος λαός του Θεού», ο λαός σου, της έκλεισε το στόμα! Σήκω. Μόλις προφτάνεις…
                      Υπογραφή
            Τορά, Ταλμούδ, Καβάλα….Θεός
  

 

 

Comments off

Είχε δίκιο;

Μετά από τη βιβλική καταστροφή του Λιβάνου από το Ισραήλ
καταστροφή δισεκατομμυρίων δολλαρίων, με 1.200 νεκρούς
και αμέτρητους τραυματίες,καταστροφή του περιβάλλοντος, με άστεγους και πρόσφυγες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα «Παύσατε πύρ». Αλλά πόσο θα αντέξει η εκεχειρία αν επιτευχθεί; 
Αν  δεν εξαλειφθούν τα αίτια της αιώνιας σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των  αραβικών λαών, η γενοκτονία θα συνεχιστεί με απρόβλεπτα αποτελέσματα ακόμα και για το μέλλον της ανθρωπότητας, δεδομένου οτι αυτή διαθέτει όπλα αυτοκαταστροφής, και υφίσταται κίνδυνος η αλόγιστη χρήση και απειλή βίας στην Μ.Α. ή αλλού να βυθίσει τον Πλανήτη ατο αιώνιο σκοτάδι.
Και δυστυχώς την επομένη δεν θα υπάρχει κανείς μας, να γράψει την ιστορία και να δικαιώσει ή να καταδικάσει τη μία ή την άλλη πλευρά.
Οι λόγοι πάντως που οι Εβραίοι συμπεριφέρονται όπως οι
ναζί διώκτες τους,πάνε πολύ μακριά στα βάθη της ιστορίας.

Εβραίος σύμφωνα με τα λεξικά είναι αυτός που ανήκει στο σημιτικό έθνος που κατοικούσε στην αρχαία Παλαιστίνη και σημαίνει διαβαίνω ή διασχίζω,ίσως από τη διάβαση του Ευφράτη ποταμού, ή από τον Εber,πρόγονο  του Αβραάμ.

Είναι γνωστό ότι οι Εβραίοι, που ονομάζονται και Ισραηλίτες και Ιουδαίοι, ονόματα  συνώνυμα του συμφεροντολόγου,του τσιγκούνη και του φιλάργυρου, όπως ο εβραίος τοκογλύφος
Σάιλωκ,στον «΄Εμπορο της Βενετίας» του Σέξπηρ, ήταν υπο-
δουλοι στην Αίγυπτου τον 13ο αιώνα π.Χ.της επιθετικής φυ-
λής Ιξώς, οι οποίοι Ιξώς τους είχαν αναθέσει καθήκοντα φοροεισπράκτορα.
Από τότε οι Εβραίοι είχαν καλές σχέσεις με το χρήμα και στην Αλεξάνδρεια λ.χ.  αποτελούσαν πλούσια μειονότητα, και στην Ρώμη δάνειζαν τον Ιούλιο Καίσαρα.

Κι αυτή η καλή σχέση με το χρήμα(σε όλους τους αρμούς της οικονομίας) τους ακολούθησε σ΄όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους, δηλαδή κατά την περίοδο της 2000 ετών διασποράς τους και τους ακολουθεί και σήμερα.
Λέγεται λ.χ.οτι το εβραϊκό λόμπυ μέσω των  ΗΠΑ ή οι ΗΠΑ μέσω του εβραϊκού λόμπυ κυβερνούν και καταστρέφουν τον κόσμο.
Ο Χίτλερ λέει στο ΜΑϊΝ ΚΑΜΠΦ(Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ-Ελληνική έκδοση σελ.136 και επ.) για τον πατέρα του , ο οποίος είναι γνωστό ότι ήταν νόθος γιός Εβραίου,οτι:»ο υπέροχος αυτός άνθρωπος θεωρούσε καθυστερημένους πνευματικά, όσους μεταχειρίζονταν τους Εβραίους με ιδιαίτερο τρόπο»!
 «Δεν υποπτευόμουνα τότε οτι ήταν δυνατόν να υπάρχουν
συστηματικοί διώκτες των Εβραίων.Μ΄αυτές τις αντιλήψεις ήρθα στη Βιέννη»(σελ.139).

Στη συνέχεια λέει: «στη Βιέννη παντού όπου πήγαινα
συναντούσα Εβραίους»,αναφέρεται δε στον Σιωνισμό με τα εξής λόγια: «Η διαμάχη ανάμεσα στους Σιωνιστές και τους απελεύθερους Εβραίους ήταν ένα ψέμα κι αυτός ο δόλος ήταν ανάξιος της ευγενικής καταγωγής και της ηθικής καθαρότητας για την οποία κόπτονταν αδιάκοπα αυτός ο λαός»(σελ.141).

Διπιστώνει ακόμα   οτι «δεν υπήρχε οποιαδήποτε βρωμιά ή ατιμία μέσα στην κοινωνία που να μην έχει ανακατευθεί ένας Εβραίος τουλάχιστον»(σελ.143), για να προσθέσει για τους Εβραίους οτι «Μόνο ένα τερατώδες μυαλό κι όχι ανθρώπινο θα μπορούσε να συλλάβει το πλάνο ενός οργανισμού που κάθε του ενέργεια είχε σαν αποτελέσμα το γκρέμισμα του πολιτισμού και σαν επακόλουθο την μεταλλαγή του κόσμου σε έρημο»(σελ.147,148).

Στη σελ.266 χαρακτηρίζει τους Εβραίους «αράχνη που άρχισε να ρουφά  αργά το αίμα του γερμανικού λαού…Από τις αρχές του χειμώνα του 1916-1917 σχεδόν το σύνολο της παραγωγής βρίσκονταν στην πραγματικότητα κάτω από τον
έλεγχο του εβραϊκού κεφαλαίου, οι Εβραίοι μαδούσαν κυριολεκτικά το έθνος και το ανάγκαζαν να υποκύψει στην
οικονομική τους κυριαρχία».

Παράλληλα ο Χίτλερ γίνεται κηρυκας ανελέητης βίας κατά
των Εβραίων,κήρυγμα που οδήγησε στα κρεματόρια και στα
στρατόπεδα συγκέντρωσης και στον β΄παγκόσμιο πόλεμο,
ένα πόλεμο,που μοιάζει μ΄αυτόν που διεξάγει τώρα το Ισραήλ κατα του Λιβάνου και της Χεσμπολάχ. Για ποιό σκοπό;Για παγκόσμια κυριαρχία;Δολοφονώντας την ίδια στιγμή με αεροπορικούς βομβαρδισμούς πόλεων γυναικόπαιδα και αμάχους και μετατρέποντας το Λίβανο σε μολυσμένη έρημο όπως ακριβώς τα  λέει, ο Χίτλερ, στο ΜΑΪΝ ΚΑΜΠΦ;

Μήπως τελικά ο κυβερνών άνθρωπος είτε λέγεται Χίτλερ ή Σαρόν παγιδεύεται και καταντά τόσο ηλίθιος και απάνθρωπος ούτως ώστε να οδηγήσει την ανθρωπότητα στην καταστροφή και στην ερήμωση του πλανήτη;δικαιώνοντας την ίδια στιγμή  τον Χίτλερ;και…τον Σαρόν;
 
Τέλος πάντων οτι είναι να γίνει θα γίνει, όχι βέβαια με την έννοια του μοιραίου.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments off

Η αλήθεια

anafi.jpg
Σχετικά με την αλήθεια όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί
όπου η αλήθεια είναι εδώ,προπαντός όταν το «εδώ»
είναι φως.

Comments off

Oι δολοφόνοι της ασφάλτου

Οι δολοφόνοι της ασφάλτου

(1965-2006: 100.000 νεκροί και 1.300.000 τραυματίες)

΄Ελληνα σε σκοτώνουν κάθε μέρα στην άσφαλτο ανελέητα ψυχρά.

Και μέσα στο μνήμα σου Εσύ,Εγώ Αυτός ορθώνεσαι  σκληρός και απόλυτος τιμωρός.

Δεν σε κατασπάραξαν άγρια θηρία στη ζούγκλα. Δεν χάθηκες στον Κατακλυσμό ή δουλεύοντας στις πυραμίδες των Φαραώ.

Δεν χάθηκες στην Τροία γιατί δεν ήσουν ο Αχιλλέας, ο Πάρης ή ο ΄Εκτορας.

Δεν σκοτώθηκες στο Γρανικό ή στη χώρα των Μαλλών, στην Ισσό ή στην Ιψό.

Γιατί δεν σε είδε κανένας καβάλα σ΄απρο άλογο να οδεύεις προς τα Σούσα.

Ούτε ήσουν ο Κλείτος, ο Φιλώτας ή ο Παρμενίων να σε σκοτώσει σαν συνωμότη ο Αλέξανδρος.

Κανένας δεν σε είδε στη Γαλατία, στο Ρουβίκωνα ή στη Ρώμη.Γιατί δεν ήσουν ένας από τους Γκράκχους, ο Ιούλιος Καίσαρας ή ο Σπάρτακος.

Κανένας δεν σε είδε σε θρίαμβο στη Ρώμη, άρμα να οδηγείς και τα ηνία ν΄αναρριπίζεις στον αέρα.

Ούτε στις κατακόμβες σε είδε κανένας ή σαν Χριστιανό να σε καίνε στην πυρά.

Κανένας δεν σε είδε στις σταυροφορίες. Κανένας δεν σε είδε στην πτώση της Πόλης, γιατί δεν ήσουν ο Μωάμεθ ή ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Κανένας δεν σε είδε  στο Τραφάλγκαρ, στο Αούστερλιτς ή στο Βατερλώ γιατί δεν ήσουν ο Νέλσονας ή ο Ναπολέοντας…

΄Ελληνα τρεις χιλιάδες πεντακόσιες φορές σε σκοτώνουν κάθε χρόνο στην άσφαλτο, άδοξα φτηνά!

Εκατό χιλιάδες φορές σε σκότωσαν στην άσφαλτο από το 1965  έως το 2006. Και σε τραυμάτισαν ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες φορές!Πώς; και ποιοί; και γιατί; γιατί;γιατί;

΄Εχουμε και λέμε:πρώτον:εργολάβοι,κατασκευαστές,διαφημιστές,

υπερβάσεις,κακοτεχνίες,δολοφονίες:δισεκατομμυρίων αρπαχτές!

Δεύτερον:Δημόσια Διοίκηση:»μαθηματικός τύπος»:Δολοφόνων μύθος.

Τι Κλεινόν ΄Αστυ;Ακρόπολη; και φιλοσοφία;

Σε σκοτώνουν πισώπλατα πριν προλάβεις να στρίψεις στη γωνία για τριάκοντα κι αμύθητα αργύρια.

Κι ακούνε σ΄ονόματα άσημα, κοινά,άδοξα φτηνά, που ηχούν σαν βρισιά.

Στην άσφαλτο ΄Ελληνα σε σκοτώνουν ανελέητα ψυχρά! Ποιό Ολυμπιακό πνεύμα;Ποιά αναβολικά;Σου πασάρουν αυτοκίνητα της πλάκας, άσφαλτο με «μαύρες τρύπες»,»κοινοτικά πλαίσια στήριξης». Και σου σκάβουνε το τάφο άναδροι φονιάδες διαφημιστές-καταχραστές,δήμαρχοι,περιφερειάρχες και νομάρχες, εργολάβοι-χρηματιστές,πολιτικοί αρχηγοί,πρωθυπουργοί,υπουργοί και βουλευτές!

Πάρτε μέτρα βρε αγύρτες. ΄Ανθρωποι είσαστε ή γύπες;

Comments off

Στην Ελευθερία

 Να η ψυχή μου λάσπη και χώμα
Σ΄όλη τη γη σκορπισμένη
Τα βήματά σου προσμένει,
΄Ανεμος, πνοή, πηγή, ουράνιο δώμα

Σ΄όλα για σένα μεταμορφωμένη:
Φίλτρα μαγικά, μύρα και ρόδα,
Μαινάδα, ερωμένη, θηλή, ρώγα
Ν΄αρδεύει με νέκταρ την Οικουμένη.

Να ρέει, να ρέει σαν ουράνια κρήνη
Αστείρευτη νάναι και μυρωμένη
Ν΄ανασταίνει και πεθαμένη

Σε σένα από μένα αιώνια ταμένη:
Λάσπη και χώμα η ψυχή μου
Αθάνατη πνοή για σένα η θανή μου.

Comments off